Кандидатствай Вход
Интересни факти за кредитните карти, които вероятно не знаеш

Интересни факти за кредитните карти, които вероятно не знаеш

В днешната статия от блога на Бяла Карта ще ти разкрием няколко интересни и малко популярни факта за кредитните карти. Въпросните факти са свързани с историята и произхода на кредитните карти, някои техни специфични особености, както и важни статистически данни. 

Целта ни е да ти помогнем да разбереш същността на кредитните карти като финансов инструмент и процесите, благодарение на които те са достигнали до съвременната си форма. И така, ето няколко интересни факти за кредитните карти.

Факти за кредитните карти

Първата кредитна карта е можело да се използва само в ресторантите в Ню Йорк

Доста голяма разлика със съвременните кредитни карти, притежаващи множество разнообразни приложения, нали? Първата кредитна карта е създадена през 1950 г. от Франк МакНамара, управител на Корпорация Хамилтън Кредит. 

Идеята за нея се заражда в съзнанието му след бизнес вечеря, по време на която се оказва, че си е забравил портфейла у дома. Тогава МакНамара се замисля колко по-лесно и удобно би било, ако може да използва някаква карта за разплащане вместо пари в брой. 

Впоследствие се появява кредитната карта Diners Club. Макар че тази кредитна карта можела да се използва единствено в 28 ресторанта и 2 хотела, тя бързо се превръща в хит сред висшето общество в Ню Йорк. Достатъчно е да се каже, че само за първата година след пускането си на пазара Diners Club набира над 10 000 притежатели.

Години след създаването на първата кредитна карта, днес те са широкодостъпен финансов инструмент, които поетапно измества употребата на пари в брой. 

Кредитни карти са били изпращани като нежелана поща

През 1958 г. на Джоузеф Уилямс, служител в Bank of America, му хрумва „гениалната“ идея да изпрати по пощата 60 000 автентични и издавани от институцията кредитни карти на потребители от град Фресно, Калифорния. 

Всяка от въпросните кредитни карти била с предварително одобрен лимит от 300 долара. Уилямс продължава със своята инициатива за изпращане на нежелани кредитни карти и до края на 1959 г. броят им достига до 2 милиона. 

Според него това е умела стратегия за популяризирането на този продукт и увеличаването на печалбите на Bank of America. 

Нещата обаче се развиват съвсем различно от предварително начертания план. За нещастие на Уилямс, по 20% от разпратените кредитни карти остават неизплатени задължения, което води до загуби от близо 9 милиона долара за Bank of America. Така Уилямс загубва своята работа, а впоследствие практиката за изпращане на нежелани кредитни карти е обявена за незаконна.

40% от домакинствата в САЩ използват кредитните карти за покриване на свои основни разходи. Такива са резултатите от национално проучване, проведено през 2012 г. То още веднъж потвърждава колко голямо значение за американците има своевременният достъп до свежи финансови средства, който им предоставят кредитните карти. 

Близо 40% от домакинствата в страната разчитат именно на кредитните карти за своите разходи, свързани с наеми, застраховки, комунални услуги и основни хранителни продукти. И със сигурност това не е поради желание за трупане на точки, а защото без кредитните си карти тези домакинства просто не биха успели да извършат навреме подобни плащания.

Първата цифра от идентификационния номер на кредитната карта казва много за нейния издател.  Както вероятно добре знаеш, всяка кредитна карта си има персонален идентификационен номер (ПИН), който служи за нейното разпознаване при извършване на разплащания. 

Едва ли обаче си се замислял какво точно означават цифрите от съответния ПИН код. Е, първата от тези цифри показва типа на издателя на кредитната карта. Цифрите „1“ и „2“ например се свързват с авиокомпании, а „3“ – с фирми от транспортната и развлекателната индустрия. 

Бяла Карта е международна кредитна карта, като персоналният идентификационен номер на всички издадени продукти от този тип започва с цифрата „4“.

Има достатъчно кредитни карти в обращение, за да бъде обиколена Земята 3.5 пъти 

Според данни на трите най-големи издателя на кредитни карти в световен мащаб, общият брой на пуснатите в обръщение такива към 2013 г. е 1 милиард и 635 милиона. Най-много от тях – 800 милиона, са международните кредитни карти VISA. 

Кредитните карти тип MasterCard  наброяват 731 милиона, а тези на American Express са 104 милиона. Ако всички кредитни карти бъдат поставени една до друга, ще се получи разстояние, равно на три и половина обиколки на света. Звучи невероятно, нали?  Виж и няколко интересни факти за парите, които може би не си чувал.  

Както вече казахме, Бяла Карта е международна кредитна карта Mastercard,  пригодена за използване във всички държави по света. Благодарение на тази кредитна карта ще извършваш своите разплащания една идея по-бързо, лесно и удобно. 

В допълнение, кредитна карта Бяла Карта ще ти позволи да получаваш постоянни отстъпки в широка мрежа от партньорски обекти и определени магазини. 

Освен това, Бяла Карта е кредитната карта, която може да се използва, както на ПОС терминал и онлайн, но също така можеш  свободно да теглиш пари в брой без такса от банкомати в България и Европейския съюз. Избери кредитна Бяла Карта, защото това е картата, нагласяща се изцяло спрямо твоите навици, нужди и предпочитания.

Днес кредитните карти са полезен инструмент, с който можеш да изградиш по-добро финансово бъдеще. Избери правилната кредитна карта за твоите потребителски нужди и се възползвай от всичките ѝ предимства.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш