Кандидатствай Вход
Как да избегнем натрупването на дългове по кредитната карта?

Как да избегнем натрупването на дългове по кредитната карта?

Кредитната карта е един от най-удобните и полезни финансови инструменти, носещи множество разнообразни преимущества на съвременния потребител.

Преимущества, които започват от възможността за получаване на различни отстъпки и промоционални цени при пазаруване, и стигат до цялостно повишаване на кредитния рейтинг и създаване на добри перспективи в бъдеще. 

За да се възползваш максимално от тези преимущества на кредитната карта обаче, трябва да я употребяваш по правилния начин. В противен случай можеш да си навлечеш излишни главоболия, свързани с натрупване на дългове и лоша кредитна история. 

Ето няколко съвета как да избегнеш натрупването на дългове по кредитната карта

1. Подсигури се с резерв 

Немалко хора натрупват дългове по кредитната карта, след като им се е наложило да я използват за медицински разходи, поправки по дома или колата или други спешни и неочаквано възникнали плащания. Истината е, че в живота може да се случи всичко и ти трябва да си се подготвил предварително. 

Можеш да го направиш, като заделяш всеки месец по известно количество „бели пари за черни дни“. Дори и въпросните суми да са малки, ако следваш редовно тази практика, несъмнено във времето ще се сдобиеш с доста солиден резерв от финансови средства. Резерв, който ще влезе в сила в извънредни ситуации, спасявайки те от финансови проблеми и затруднения.     

2. Купувай разумно

Казано с други думи, купувай с кредитната карта само това, което наистина можеш да си позволиш. Грешка, която редица потребители в днешно време правят, е да реализират редица неразумни и често излишни покупки, знаейки, че кредитната карта ще им гарантира необходимите средства. 

Когато дойде време за възстановяване на съответните суми по кредитната карта обаче, идват и сериозните главоболия. Затова преди да финализираш покупка със сериозна стойност чрез кредитната си карта, помисли още веднъж дали тази покупка наистина отговаря на твоите финансови възможности и получавани доходи.

3. Не пропускай плащания 

От изключително голямо значение е да си плащаш точно и навременно всички вноски по кредитната карта. В противен случай ще ти бъдат начислени лихви, които ще увеличат разходите ти. 

Като цяло коректността по отношение на дължимите плащания изиграва важна роля за поддържането на отлични взаимоотношения между притежателя на кредитната карта и съответната компания. 

Така че сложи тези плащания на първо място сред месечните си приоритети и съобрази с тях останалите свои разходи в рамките на конкретния период.

4. Увери се, че си наясно с условията 

Условията, описани в договора за кредитната карта, трябва да бъдат не само прочетени внимателно, но и коректно разбрани. Последното е задължително с оглед изграждането на правилна представа за това как да се използва съответната кредитна карта. 

Това на практика е кредит - вид кредитен инструмент, който трябва да обслужваш според дадени условия. 

На кои точки от договора да обърнеш по-специално внимание? Най-вече на механизмите за изчисляване на лихвите и допълнителните такси във връзка с кредитната карта. Наложително е да знаеш например в кои случаи лихвеният ти процент се повишава и кога ти се начисляват такси извън стандартните. 

По този начин ще можеш да прецениш как да използваш твоята кредитна карта така че да ограничиш до минимум разходите си по нея.

5. Внимавай за притеснителни знаци 

Много хора изпадат в наистина сериозна от финансова гледна точка ситуация, защото не са забелязали притеснителните знаци преди това. Когато става въпрос за кредитна карта, определено има няколко неща, които могат да ти послужат като предупреждение за това, че трябва да промениш нещо в своето потребителско поведение и навици

Трудностите при събирането на парите за изплащане на дължимите вноски по кредитната карта са сред основните знаци, показващи наличието на някакъв проблем. 

Ако събираш необходимата сума буквално в последните дни, молиш работодателя за получаване на аванс или пък приятели за финансова помощ, значи е време да помислиш дали използваш кредитната карта по правилния начин. 

Правилната употреба на този финансов инструмент може да ти помогне да управляваш финансите си ефективно. 

6. Не давай на друг кредитната си карта

Това е сред най-големите грешки, които можеш да направиш. Когато друг човек използва кредитната ти карта, цялата отговорност си остава върху твоите плещи. Дори да става въпрос за твой близък приятел, отново идеята не е добра. 

Не само, че накрая е възможно да се наложи ти да плащаш за неговите покупки и харчове, но съществуват и рискове от проблеми с кредитния рейтинг или личните ти данни.

Ако нямаш голям опит с подобен тип финансови инструменти, то кредитна карта Бяла Карта е най-подходящият избор за теб. Тази карта няма такси при издаване, нито годишна такса, а месечната ти лихва се начислява върху използваната сума за покупки и разплащания.  

В допълнение, като притежател на Бяла Карта ще получиш индивидуален потребителски профил, даващ ти възможност от мобилното си устройство да разглеждаш по всяко време историята на направените от теб транзакции и всичко друго, което те интересува.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш