Кандидатствай Вход
Как да подсигуриш своята кредитна карта в няколко стъпки?

Как да подсигуриш своята кредитна карта в няколко стъпки?

В свят, в който Интернет и социалните мрежи заемат все по-голяма част от живота ни, кражбата на самоличност и измамите с лични данни се превръщат във все по-голяма заплаха.

Милиони хора по света пазаруват онлайн, банкират, превеждат пари и споделят ежедневието си до най-малкия детайл, а това е предпоставка за измами и крие своите рискове. А кризата с коронавируса дава силен тласък на дигитализацията и технологиите се използват повече от всякога.

Как обаче да се защитиш и да опазиш личната си и финансова информация? Това е предизвикателство, което изисква старание и познание. 

За щастие, съществуват различни начини, по които можеш да го направиш. 

В днешната статия в блога на Бяла Карта ти даваме основни препоръки под формата на списък, които да ти помогнат. Ако отметнеш всичко от списъка, ще можеш да защитиш себе си и финансите си.

Ето как да подсигуриш своята кредитна карта в няколко стъпки

1. Пази личната си и финансова информация (номер на социално осигуряване, дата на раждане, пароли, лични идентификационни номера, данни на дебитна карта и т.н.). Носи само документите за самоличност, които са ти необходими в портфейла и съхранявай всички останали на сигурно място. 

Никога не отговаряй на имейли или телефонни обаждания, които изискват лична информация и пароли.

2. Не запазвай данните си за вход в сайтове и приложения. Изтривай всички пароли, данни и дори историята на браузъра, когато използваш обществен компютър или WI-FI мрежа. Поддържай актуализиран антивирусен софтуер и редовно сменяй паролите си.

3. Създай отделна парола за всеки сайт, социална мрежа, мейл и др. Увери се, че паролата, която използваш е сигурна и достатъчно сложна. 

Най-добрите пароли са комбинация от букви, специални символи и цифри. Не прави грешката да използваш имената си в паролата или друга лична информация, която лесно може да бъде намерена, като например – датата на раждането ти.

4. Когато пазаруваш онлайн или трябва да въвеждаш лична информация в някой уебсайт, увери се, че той е сигурен. Можеш да разбереш дали сайтът е защитен, с един поглед на линка, изписан в полето на браузъра. 

Ако той започва с https или има нарисувана икона на ключ или катинар пред линка, може да си спокоен, че сайтът е сигурен.

5. Преглеждай извлеченията на банковите и кредитните си карти поне веднъж месечно. Ако забележиш грешки или неоторизирани транзакции, свържи се възможно най-скоро с финансовата институция, поддържаща картата.

6. Ако загубиш картата си или тя бъде открадната, незабавно подай сигнал на финансовата институция издател.

7. Ако смяташ, че личните ти данни са били откраднати, веднага подай сигнал в полицията.

8. Трябва да си бдителен за признаци на измами.

9. Избягвай да плащаш онлайн през свободни и обществени Wi-Fi връзки.

10. Препоръчваме ти устройството, което използваш за плащане онлайн да не се използва от други хора.

11. Защити акаунтите си, използвайки двустепенна защита. 

12. Защити мобилния си телефон, като регулярно актуализирш софтуера. Тези актуализации могат да ти осигурят необходимата защита срещу измами.

13. Използвай 3D защита на онлайн плащанията си.

Заключение

Ако търсиш сигурна, достъпна и съвременна кредитна карта, Бяла Карта е точно за теб. Веднъж, когато създадеш персонален онлайн профил в сайта на Бяла Карта имаш възможност да блокираш и активираш картата си, да управляваш тегленията на пари в брой, както и плащанията на ПОС терминал, онлайн и в чужбина.  

В персоналния си онлайн профил имаш достъп до информация за наличност по картата, както и виждаш всички направени трансакции. 

За допълнителна защита, Бяла Карта Mastercard дава напълно безплатно SMS известяване за всяка трансакция, както и допълнителна 3D защита на твоите онлайн плащания. С кредитна карта Бяла Карта можеш да си сигурен, че финансите ти са защитени.

НОВО - Бяла Карта вече има мобилно приложение, с което можеш да потвърждаваш онлайн плащанията си лесно и удобно. Можеш да свалиш приложението както на телефон с операционна система Android, така и с iOS. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш