Кандидатствай Вход
Как е създадена първата кредитна карта в света?

Как е създадена първата кредитна карта в света?

Кредитните карти са неразделна част от живота на повечето хора в 21-ви век. Тяхната история обаче започва преди десетилетия и си струва да те запознаем накратко в най-интересните факти от създаването на първата в света кредитна карта.

Кога се появява първата кредитна карта в света?

Както знаеш, с кредитна карта можеш да резервираш хотели, самолетни билети, да пазаруваш техника онлайн, да плащаш всекидневни покупки в супермаркета и не само. Но знаеш ли, че причината, породила идеята за кредитна карта е разплащането в ресторант?

Първата кредитна карта е създадена от предприемача Франк МакНамара.

През далечната 1949 г., той вечеря в изискан ресторант в Ню Йорк със свои бизнес партньори. Когато идва момента да се плати сметката обаче, МакНамара осъзнава, че е забравил портфейла си у дома и не разполага с никакви пари в себе си. Засрамен от това недоразумение, той звъни на съпругата си, която го спасява в ситуацията, пристигайки да плати сметката в ресторанта. 

Подобна неприятна ситуация съвсем не приляга на един джентълмен и затова предприемачът решава, че никога повече не иска да попада в неловки обстоятелства. Така, МакНамара е озарен от гениалната идея да създаде една единствена пластика, която да разполага с парите му. Всичко това води до разработването на първата кредитна карта, наречена Diners Club.

Година по-късно, предприемачът се връща в същия ресторант и този път плаща сметката по най-иновативния за онова време начин – с кредитна карта. 

Възходът на кредитните карти

Малко след създаването на първата кредитна карта, тя започва да се превръща в предпочитан финансов инструмент. След 1950 г., кредитната пластика става известна сред множество компании, които приемат да работят с тази карта и позволяват на клиентите си да се разплащат с пластиката. 

През 1951 г., над 20 000 фирми вече приемат плащания с новото кредитно средство, а все повече потребители желаят да пробват иновацията, наречена кредитна карта. Важно е да се спомене, че до края на първата си година от активирането, революционната кредитна карта вече е притежание на над 10 000 американци.

Осъзнали ползите, които имат от кредитодържатели, банките започват да издават собствени кредитни карти и да ги разпращат на всеки един от клиентите си, с надеждата да намерят нови картодържатели, които да им носят огромни суми от такси и комисионни.

Нуждата от информация - как и кога да се използва кредитна карта

Масовото използване на кредитни карти води и до редица измами с тях, в следствие на които излизат нови разпоредби за отпускането и ползването на кредитни средства.

Липсата на достатъчно знания за кредитните инструменти, се явява основен фактор, който води потребителите до задлъжнялост към банковите институции и трупане на всевъзможни дългове.

Банкова карта или кредитна карта от небанкова институция?

Разбира се, в днешни дни кредитната карта се е развила до изключително изгодно средство за пазаруване - плащания с карти се приемат на изключително много места. Банките и небанковите институции се конкурират помежду си, предлагайки все по-примамливи бонуси и предимства. 

Точно заради тази конкуренция, потребителите имат огромен избор от кредитни средства и кредитни карти на пазара. При това, всеки един кредитополучател може да избере точно тази кредитна карта, която е най-подходяща за самия него. 

Пример за уникални предимства и изгодни условия е Бяла Карта, която е разработена за масовия български потребител. Бяла Карта е Mastercard, което означава, че е приета в цял свят и можеш да разполагаш с кредитен лимит до 3000 лева. 

Иновативната концепция на Бяла Карта цели да направи пластиката възможно най-достъпна за българския потребител и да осигури финансова независимост. 

Бяла Карта може да се използва както за плащания на ПОС и онлайн, така е подходяща и за тези, които предпочитат пари в брой. Това е така, защото тегленето на пари от банкомати в България и Европейския съюз е без такса. 

Точно затова и едно от предимствата на кредитна Бяла Карта е липсата на стриктни изисквания за трудов договор. За разлика от повечето кредитни карти, при които е наложително да работиш на такъв тип договор, за да се сдобиеш с пластика, Бяла Карта дава възможност за одобрение, дори на потребители със свободна професия, защото се наглася спрямо нуждите ти.

 

Като резултат от мисията на Бяла Карта е и факта, че тя е безплатна за теб, ако не плащаш с нея. Или с други думи – можеш да кандидатстваш за пластиката и да я получиш, но ако не я използваш, ти не дължиш нищо. Бяла Карта няма годишна такса за обслужване на картата. 

Така просто разполагаш с финансови средства за изненадващи инцидентни ситуации, без този лукс да ти коства разходи за поддръжка на картата. Небанковата кредитна Бяла Карта е алтернативно средство и да подобриш настоящата си кредитна история, в случай че имаш минали просрочени задължения. 

С кредитна Бяла Карта имаш шанс за одобрение, дори при лоша кредитна история, защото знаем, че всеки заслужава ново начало.

За да се сдобиеш с твоята кредитна Бяла Карта не е нужно, дори да излизаш от вкъщи – можеш просто да кандидатстваш за нея онлайн или да звъннеш на телефон 0700 20 140. Бяла Карта е безплатна, както и одобрението за нея. Побързай и вземи своя най-добър помощник в пазаруването още сега! 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш