Кандидатствай Вход
Какво да правиш, ако изгубиш кредитната си карта?

Какво да правиш, ако изгубиш кредитната си карта?

Моментът, в който осъзнаеш, че си изгубил кредитната си карта може да бъде много стресиращ. Това може да доведе до загуба на пари, замесване в измамни схеми и други.

Ако искаш да защитиш идентичността си и да защитиш финансите си, разбери какво да правиш, ако изгубиш кредитната си карта. В следващите редове ти разказваме кои са първите стъпки, които да предприемеш, ако кредитната ти карта е била открадната или изгубена.

Важни действия, ако изгубиш кредитната си карта

Проследи действията си 

В момент на паника, лесно можеш да пропуснеш очевидното. Поеми си въздух и първо се върни на мястото, на което последно кредитната ти карта е използвана. Помисли внимателно – беше в магазина, изтегли пари от банкомат или я извади от портмонето, за да платиш онлайн?

За да не се притесняваш за парите си докато я търсиш, блокирай всички плащания с картата. Това можеш да направиш като се свържеш с банката или финансовата институция, издала твоята кредитна карта, по телефон или онлайн, ако издателят ти предлага тази услуга.

В индивидуалния си онлайн профил на сайта на Бяла Карта можеш да блокираш и активираш картата си и да забраняваш определени действия с нея. Възможността за блокиране е от изключително изключително значение, когато искаш да повишиш сигурността на финансовия инструмент. 

Ако намериш кредитната си карта, продължи да следиш направените трансакции. Ако забележиш нещо нередно, веднага се свържи с картоиздателя си.

Благодарение на двуфакторната автентикация на онлайн плащанията в интернет на Бяла Карта - за да бъде извършено плащане в интернет да бъде въведена както 3D парола за достъп, така и код за сигурност или пръстов отпечатък. Това ти дава допълнително ниво на защита, преди да установиш, че кредитната ти карта липсва.

Безплатният SMS за всяка трансакция, ще те информира, ако картата ти е била използвана.

Свържи се с картоиздателя 

Свържи се с издателя на картата ти и обясни ситуацията и поискай да бъде деактивирана картата ти и да бъде преиздадена пластиката.  Независимо дали имаш банкова карта или такава, издадена от небанкова финансова институция, важно е нейното блокиране да бъде своевременно.

Ревизирай автоматичните си плащания 

Ако имаш заложени автоматични плащания с кредитната си карта, поднови информацията. Така ще знаеш, че всички сметки ще бъдат платени навреме. За да избегнеш излишно напрежение в подобна ситуация, записвай си какви автоматични плащания са били настроени, за да избегнеш потенциални наказателни такси.

Ето и някои допълнителни мерки, които можеш да вземеш, за да можеш да реагираш по най-бързия начин в подобна ситуация.

Запиши си важните телефонни номера

Запази телефонния номер за обслужване на клиенти на картоиздателя ти. Това може да ти е от полза, ако имаш ограничен достъп до интернет.

Не носи всички свои карти на едно място

В случай, че портмонето ти бъде изгубено или откраднато и всички твои карти са в него, можеш да останеш без пари. Загубата на дебитна или кредитна може и да е опасно, когато пътуваш в непознат град или държава и няма на кого да се обадиш за помощ и пари на заем.

 

Преди да издадеш кредитна карта, разбери тарифата за преиздаване на картата. Кредитна карта Бяла Карта например е без такси за преиздаване. Това ще ти спести допълнителни средства в неприятна ситуация като загубена карта или портмоне.

Информирай органите на реда

Не забравяй, ако портфейлът ти е откраднат, веднага съобщи на полицията. Това ще предотврати потенциалните измами, които могат да бъдат направени с твоите документи за самоличност. Също така, така ще минимизираш евентуални проблеми при изгубена или открадната карта. 

Ако търсиш достъпна и сигурна кредитна карта, довери се на Бяла Карта. Бяла Карта е гъвкав, достъпен и сигурен финансов инструмент. 
Най-голямото предимство е, че екипът на Бяла Карта е отличен с международна награда за безупречно клиентско обслужване на LiveHelpNow, което означава, че винаги ще получиш помощ и съдействие, от които се нуждаеш – независимо дали става въпрос за открадната карта, помощ за онлайн профила или въпрос за таксите. Екипът винаги е на линия, за да ти съдейства.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш