Кандидатствай Вход
Причини, поради които кредитната ти карта може да бъде блокирана

Причини, поради които кредитната ти карта може да бъде блокирана

  • Бяла Карта
  • 19.09.2018
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 5039

Да установиш, че кредитната ти карта е била блокирана и няма как да се използва в конкретния момент, за теб е възможно да означава попадане в изключително неблагоприятна ситуация. Особено ако си на летище, в хотел или на друго място, където спешно се нуждаеш от достъп до свежи финансови средства. Какви могат да са причините за въпросното блокиране и как да си спестиш подобни проблеми в бъдеще? В следващите редове ще разгледаме най-често срещаните поводи, поради които кредитните компании временно блокират картите на своите клиенти. В допълнение, ще ти дадем няколко полезни съвета за избягването на подобни ситуации и как да реагираш по най-добрия начин.

Причини за блокиране на кредитната карта

Пазаруване от необичайна локация – това е една от основните причини, поради които се случват блокирания на кредитни карти.  Веднага ще ти дадем конкретен пример, за да разбереш по-добре ситуацията. Ако живееш в София (и съответно пазаруваш главно от търговски обекти там), но изведнъж с кредитната ти карта започнат да се извършват разплащания в Мадрид или Барселона, това определено ще се стори съмнително на кредитната компания. В такъв случай тя вероятно ще предприеме мерки за своевременно блокиране на кредитната карта, докато не се установи дали не става въпрос за кражба на финансовия инструмент или друг тип измама.  Разбира се, причината за използването на кредитната ти карта от необичайна локация може да е съвсем различна, като например почивка и екскурзия в чужбина. Но кредитната компания няма как да знае това, ако не я уведомиш, нали?

Скоростно извършване на множество покупки – има „черни петъци“ и други дни от годината (особено около празниците), в които редица търговци правят значителни намаления на цените на своите стоки и продукти. Нормално е като потребител да искаш да се възползваш в максимална степен от промоционалните оферти. Скоростното извършване на покупки от няколко различни супермаркета обаче също би могло да бъде възприето като необичайно действие. Така че ти препоръчваме преди правенето на подобни шопинг маратони също да се свържеш с кредитната компания, за да не са налице неприятни за теб изненади впоследствие. 

Малка и голяма покупка – доста интересен аспект, който е добре да се знае от всички притежатели на кредитни карти. Истината е, че редица хора, извършващи измами с кредитни карти, използват принципа на комбиниране на малка и голяма покупка. Какво по-точно имаме предвид? С откраднатата кредитна карта те първоначално извършват съвсем малко разплащане (например за сваляне на песен от iTunes) и ако всичко е наред, преминават към покупки, чиято парична стойност се изразява в трицифрени суми. Внимавай за потенциалното наличие на подобна комбинация в твоите покупки, защото тя може да доведе до блокиране на кредитната карта.

Как да се предпазиш от неблагоприятна ситуация? 

Блокирането на кредитната ти карта може да доведе до най-големи неприятности за теб по време на пътуване или екскурзия в чужбина. Затова преди предприемането на такива, трябва да се подсигуриш с няколко предпазни мерки. Тези мерки са свързани от една страна с намаляването до минимум на риска от възникване на проблеми с кредитната карта, а от друга -  с гарантирането на резервни инструменти за разплащане. По-надолу в текста ще разбереш какви са добрите практики в случаи на международни пътувания.

>> уведомяване на кредитната компания - на първо място, ти препоръчваме винаги преди предприемане на подобни пътувания да уведомяваш за тях съответната кредитна компания. Така тя ще знае, че през въпросния период от време се намираш на различна локация и няма да сметне за толкова съмнително извършването на покупки и разплащания от тази локация.

>> съхраняване на информация за контакт – хубаво е телефонният номер за връзка с кредитната компания да бъде вкаран в твоя телефон. Това ще ти даде възможност да се свържеш с нейните служители по всяко време, за да могат те да реагират моментално при наличие на проблем с кредитната карта.

>> носене на резервен инструмент за разплащане – няма значение дали това ще бъде друга кредитна карта, дебитна такава или пък пари в брой. Въпросът е да имаш резервен инструмент, с който да можеш да извършваш покупки и да правиш разплащания, докато проблемът с кредитната ти карта бъде разрешен.

Като притежател на кредитна Бяла Карта ще си спестиш доста проблемни ситуации, които биха могли да възникнат при по-голямата част от другите кредитни карти на пазара. От една страна, след активирането на твоята кредитна карта Бяла Карта, ти получаваш достъп до потребителски профил, в който ще проследяваш без проблем всички извършени плащания и транзакции. Можеш сам да блокиураш и деблокираш определен тип операции, които можеш да извършваш с твоята Бяла Карта. От друга страна, има 24/7 телефон, на който винаги можеш да се обадиш при възникнал проблем. Кредитна Бяла Карта е твоята лична кредитна карта, която ти гарантира максимално удобство, комфорт и сигурност при реализиране на разплащания от различни точки на света.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш