Кандидатствай Вход
Защо да плащаш вноските по кредитната си карта навреме?

Защо да плащаш вноските по кредитната си карта навреме?

Липсата на плащане на вноска по кредитна карта е по-голям риск, отколкото би могъл да си представиш. Твоят кредитор няма да се появи на вратата, след като пропуснеш плащане, но определено предприема действия, които ти макар да не виждаш, трябва да знаеш, че имат дълготрайни последствия за финансовото ти бъдеще. 

Понякога тези последствия са и необратими. Познаването на последствията от късното плащане с кредитна карта трябва да бъде достатъчно, за да те накара да положиш допълнителни усилия, за да платиш навреме.

Четири неща се случват, когато плащаш късно вноските си. Плащането с кредитна карта се счита за закъсняло, ако е получено след крайното време на падежа или ако е по-малко от минималната дължима сума. Ето какво ще се случи, ако плащането с кредитна карта закъснее.

Защо е важно да плащаш вноските по кредитната си карта навреме?

Твоят кредитор ще ти начисли такса за закъснение

Следващото ти извлечение за таксуване ще включва такса за закъснение / пропуснати плащания. 

Таксите за закъснение обикновено варират в зависимост от политиката за таксуване на кредитната ти карта и от това дали за пръв път закъсняваш с вноска през последните шест месеца. Ще бъдеш таксуван с такса за закъснение всеки месец, когато плащането ти е закъсняло или е по-малко от минималното плащане. 

Ето защо е важно да знаеш кога трябва да плащаш и какъв е точно размерът на погасителната ти вноска. Също така, разбери дали имаш гратисен период по кредитната карта и какъв е той. Колкото по-добре се информираш, в толкова по-добра форма ще са личните ти финанси. 

Твоят лихвен процент ще се увеличи

Ако плащането стане 60 дни след изтичане на срока. Кредиторите не просто ще те санкционират с такса за закъснение, те могат да увеличат лихвения си процент до санкцията, която е близка до най-високият лихвен процент по твоята кредитна карта. 

По-високият лихвен процент увеличава финансовите ти разходи, правейки по-скъп баланса и удължаване на времето, необходимо за изплащане на салдото ти.

Ако правиш шест месеца плащания навреме, издателят на кредитната картата ти е длъжен да ти върне сумата за наказание, но само за предишното ти салдо. Покупките, направени след влизането в сила на наказателната ставка, могат да продължат да получават по-високата сума в зависимост от условията на кредитната ти карта.

Закъснелите плащания и кредитният ти рейтинг

Закъснялото плащане се добавя към кредитния ти отчет, когато плащането ти закъснее с определен брой дни. Тази информация за закъснения остава в ЦКР и може да стои там с години.

Твоят кредитен рейтинг може да падне

Тъй като историята на плащанията съставлява 35% от кредитния ти рейтинг, закъснелите плащания могат да имат значителен ефект върху резултата ти, което оказва влияние върху способността да получаваш нови кредити в бъдеще.

Закъснелите плащания не се отчитат в ЦКР до определен брой дни. Ако обаче не направиш нужното плащане за въпросния период, то информацията постъпва автоматично в ЦКР и влошава кредитната ти история, а оттам и кредитния ти рейтинг.

Таксите за забава за плащане и по-високите лихвени проценти са отрицателните резултати от забавените плащания с кредитни карти. Може би, ефектът, който най-много искаме да избегнем, е удар по нашия кредитен рейтинг. Какво всъщност предизвиква закъснялото ти плащане?

Как забавата на плащане влияе върху кредитния ти рейтинг зависи от другата информация в кредитния ти отчет. Сравнение между кредитните проблеми на FICO показва, че закъснелите плащания засягат някой с по-висок кредитен рейтинг, а не предишни закъснели плащания, повече от някой с по-нисък кредитен рейтинг и предишни закъснели плащания.

Какво още трябва да знаеш?

Липсата на едно плащане за един или два месеца няма да бъде толкова лошо за кредитния ти рейтинг.

Липсата на няколко плащания за един или два месеца е по-лошо

Законът за кредитните карти от 2009 г. забранява универсалното подразбиране, така че издателят на кредитната карта не може да увеличава лихвения си процент, когато закъснееш с плащане към друг издател на кредитна карта. 

Някои издатели на кредитни карти обаче могат да увеличат лихвата ти по други кредитни продукти, които имаш с тази компания (напр. потребителски кредит). Затова трябва добре да си помислиш преди да закъснееш с дадена кредитна вноска.

За тази цел, следи разплащанията си и баланса си по твоите кредитни карти. Бяла Карта ти дава идеалната възможност за това. Чрез безплатния ти онлайн профил можеш да следиш направените трансакции в реално време и да държиш под око евентуални злоупотреби с кредитната ти пластика. 

Не се колебай да заявиш своята кредитна Бяла Карта още сега – на телефон или онлайн. Ние ще ти я доставим до адрес, заедно с всички привилегии, които ти носи тази иновативна пластика. 

Бяла Карта определено е кредитната карта, която ще ти даде нов поглед върху личните ти финанси – ще можеш да се възползваш от плюсовете на кредитна карта, но и едновременно с това да не изпитваш неудобството на банковите процедури и продукти. 

С кредитна карта Бяла Карта можеш да разполагаш с кредитен лимит до 3000 лева. Също така, можеш да плащаш онлайн, на ПОС или да разполагаш с пари в брой без притеснение, защото няма такса при теглене от банкомати в България и страните от Европейския съюз.

Кредитните карти са удобен финансов инструмент, с който можеш да разполагаш със средства до заплата винаги, когато имаш нужда. За да се възползваш максимално от удобството, което ти предлагат, избери кредитната си карта, спрямо начина ти на живот и се информирай максимално добре.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш