Кандидатствай Вход
Защо не е удачна идея да плащаш само минималната вноска по своята кредитна карта?

Защо не е удачна идея да плащаш само минималната вноска по своята кредитна карта?

В днешната статия от блога на Бяла Карта ще разгледаме една много важна тема за всички притежатели на кредитни карти. Тази тема е свързана със следваната от мнозина практика за заплащане само на минималните вноски по съответните финансови инструменти. Практика, която може и да изглежда доста привлекателна и изгодна, но всъщност крие някои рискове за потребителя.

Преди да преминем към въпросните рискове, все пак ще се спрем за малко върху същността на практиката за заплащане на минималната вноска. Как всъщност се определя минималната вноска и по какъв начин тя променя начина на използване на кредитната карта?

Минимална вноска – същност и механизъм на заплащане

За да разбереш добре идеята и механизма на минималната вноска, ще си послужим с един прост пример. Представи си, че месечният лимит на твоята кредитна карта е 700 лв и за настоящия месец си го изразходвал целия. Какво следва оттук нататък?

На 1-во число на следващия месец ще имаш възможност да платиш само минималната дължима вноска по съответната кредитна карта, която се изчислява като процент от кредитния лимит. 

В случай, че въпросният лихвен процент е 15%, то при кредитен лимит от 700 лв, минималната вноска за теб ще бъде 105 лв. Имаш възможност да избереш дали да преведеш само тази минимална вноска или пък да изплащаш задълженията си на по-големи вноски или с пълно зануляване на използваната сума.

Заплащане само на минималната вноска – рискове

След прочетеното в предишния абзац, може би и на теб ти се струва логично и изгодно да избереш заплащането само на минималната вноска по твоята кредитна карта. Това обаче невинаги е чак толкова удачна идея. 

Практиката за заплащане само на минималната вноска би могла да ти донесе някои рискове във финансов план. Ето какво точно имаме предвид.

Отнема ти доста време да изплатиш задълженията си 

Следвайки практиката на минималните вноски, заплащането на задълженията по кредитната карта ще ти отнеме наистина голям период от време. Понякога може да минат дори години, докато отново занулиш баланса си. Едва ли би искал подобен товар да продължава да тегне на плещите ти, особено ако имаш възможността да се освободиш от него веднага. 

Натрупват се повече лихви 

Колкото по-дълго изплащаш своите задължения, толкова повече лихви ти се натрупват. Именно лихвите са основната причина, поради която компаниите – издатели на кредитни карти позволяват на своите клиенти практиката за заплащане само на минималните вноски. 

Подобна практика обаче се оказва неизгодна за теб като потребител. Защото съществува риск в крайна сметка да платиш много повече от първоначалната сума, която си използвал.

Нямаш възможност да използваш кредитната карта по предназначение 

Когато си заплатил единствено минималната вноска и задълженията ти по кредитната карта все още стоят, ти нямаш възможност да използваш пълноценно финансовия инструмент. 

Това е така, защото по картата ще остане по-малко наличен кредит, който може би няма да ти бъде достатъчен за реализиране на желаната покупка или разплащане. От друга страна, достигането до кредитния лимит ще означава и начисляване на още допълнителни такси за теб.

Кредитният ти рейтинг се понижава 

Оставянето на дългове по кредитната карта за дълъг период от време несъмнено ще доведе до понижаване на твоя кредитен рейтинг. Което пък ще те лиши от редица възможности и перспективи в близко и малко по-далечно бъдеще. 

Ниският кредитен рейтинг например ще намали до минимум шансовете ти за одобрение за потребителски, жилищен или друг тип кредит, както и ще те лиши от отстъпки и промоционални цени при закупуване на определени финансови и застрахователни продукти.     

Ситуацията може да се влоши за теб 

Още една причина, поради която не е препоръчително да се оставят неизплатени дългове, е, че в даден момент ситуацията за теб би могла да се влоши още. Представи си например, че загубиш работата си или пък изникнат неочаквани медицински и други разходи. 

В комбинация с натрупващите се лихви по кредитната карта това може да те вкара в омагьосана спирала, измъкването от която няма да е никак лесно. Старай се максимално да плащаш не само минималната вноска по кредитна карта, а цялото си задължение. Така ще имаш спокойствие, че в непредвидени ситуации, няма да натрупаш дълг. 

Когато използваш финансови инструменти и продукти – независимо дали става въпрос за потребителски кредит или кредитна карта, информирай се.

Разбери добре какви са условията и начините за погасяване, какви са всички възможности, каква е минималната месечна вноска и какъв процент от кредитния лимит например, е тя. Не забравяй да разбереш и какъв е лихвеният процент, който трябва да платиш.  Колкото повече информация имаш, толкова по-добре ще управляваш личните си финанси. 

Кредитна карта Бяла Карта е не само бърза и удобна за използване кредитна карта, но също така и сигурната такава. Като притежател на кредитна карта Бяла Карта ще получиш достъп до собствен потребителски профил, в който можеш да влизаш по всяко време от всяко устройство. 

В този потребителски профил е дадена пълната история на извършените от теб трансакции, както и друга важна информация, която ще ти помогне да си по-отговорен към личните си финанси и да следиш реалното им състояние. 

Избери кредитна карта Бяла Карта – твоята кредитна карта, която винаги ще бъде до теб, независимо от времето, мястото и ситуацията.   

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш