Кандидатствай Вход
9 идеи за допълнителни доходи по време на майчинство

9 идеи за допълнителни доходи по време на майчинство

  • Бяла Карта
  • 24.01.2021
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 842

От подготовката на бебешката стая до пазаруването на всички необходими продукти за една бебето, има много неща, които трябва да направи едно семейство, за да се подготви за спокойно майчинство. Едно от най-стресиращите неща за голяма част младите семейства, преди появата на новороденото, е бюджетът и притеснението как ще стигнат парите за памперси, храна, обзавеждане, дрехи и други.

Докато бащите продължават да работят, бъдещите майки имат възможност да излязат в платено майчинство. Размерът на обезщетението зависи от брутното възнаграждение/осигурителния доход, който бъдещата майка е имала 24 месеца преди настъпване на временната неработоспособност или раждане. Размерът на паричното обезщетение за майчинство за първата година е 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение.

За да се определи ориентировъчен размер на обезщетението, което може да бъде получено, може да се използва калкулатор за изчисляване на майчинство.

Ако и твоето семейство се притеснява за парите и евентуалните неочаквани разходи, които ще се появят около бебето, вероятно обмисляш вариант за допълнителен доход по време на майчинство.

Макар основната идея на майчинството да е да се грижиш за новия член на семейството, има начини да бъде отделено време, в което да подсигуриш допълнителни средства за семейството. Ето защо, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти даваме 9 идеи за допълнителни доходи по време на майчинство. Виж какви са те:

1. Фрийлансър

Ако професията ти позволява, започни да работиш на свободна практика или иначе казано – фрийлансър. Можеш да потръсиш различни проекти в почти всяка сфера. Независимо дали се занимаваш с програмиране, дигитален маркетинг, интериорен дизайн, рисуване, графичен дизайн, умееш да пишеш, рисуваш или фотографираш, или друго – потърси фрийланс проекти, които да ти носят допълнителни доходи. Стартирането като фрийлансър не е лесно, но ако инвестираш време и усилия в това, ще имаш възможност да продължиш да работиш на свободна практика дори след майчинството си.

2. Отдай под наем – гараж, допълнително жилище

Ако има имот, който не се използва или може да не се използва от семейството ти, помислете да го отдадете под наем. Отдаването на жилище под наем или гараж може да донесе добър допълнителен месечен доход.

3. Започни да инвестираш

Ако разполагаш с някакви заделени пари, които в момента не са ти необходими, започни да инвестираш. Разбира се, за да се спреш на този вариант трябва добре да познаваш пазарите и начините за инвестиции.

4. Произвеждай и продавай бижута, картички, картини

По време на майчинството имаш възможност да се отдадеш на креативната си страна. Ръчно правените бижута, картички, плетива и други са голям хит на пазара и определено има търсене. Ако пък умееш да рисуваш добре, помисли за варианта да започнеш да продаваш изкуството си. Хубавото на този вариант за допълнителен доход по време на майчинство е, че има добре развити платформи, в които можеш да продаваш прозведенията си дори на чуждестранни пазари.

5. Започни да развиваш блог и да градиш себе си като инфлуенсър

Никой не се е родил научен да се грижи за дете. Ето защо, майчинството винаги е било и ще бъде интересна тема за обсъждане. Започни блог, в който да споделяш своите преживявания, уроци, методи и постижения по време на този период.

Темата е интересна за много хора, а ако успяваш да създаваш качествено съдържание и познаваш социалните мрежи добре, гарантирано ще спечелиш последователи. След това, започни да търсиш и партньори, които биха желали да рекламираш продуктите им.

6. Преподавай онлайн

Ако имаш знания и умения, които можеш да споделиш, направи го. Предимството е, че ще можеш да нагласяш часовете си според режима на бебето ти. В сегашната ситуация с COVID-19 онлайн курсовете са тотален хит и търсенето е голямо.

Започни като публикуваш обява в различни старници в социалните мрежи, създай своя страница онлайн и я промотирай. Когато първите клиенти приключат курса на обучение, помоли ги да дадат ревю на работата ти, публиквай полезни статии, заснемай безплатни видеа. Всичко това ще ти помогне да изградиш имиджа си като специалист.

7. Разпродай ненужните вещи от дома си

Майчинството е периодът, в който можеш да намериш време да махнеш всичко ненужно от дома си, за да освободиш място за новото. Продай всички мебели, дрехи, електроуреди и вещи, които не изполваш вече.

Тази идея за печелене на допълнителни пари по време на майчинство ще освободи шкафовете и ще понапълни портмонето ти. Най-хубавото е, че не е нужно да бързаш – можеш да съобразиш разчистването с режима на бебето и с твоя собствен.

8. Започни работа като бавачка

Има майки, които нямат възможност да гледат децата си. Това създава възможности за теб. По време на майчинството си вече се грижиш за едно дете и си у дома. Помисли дали би могла да се справиш с гледането на още едно дете, а ако отговорът е да – действай.

9. Стани участник в изследвания или фокус групи

Много компании финансират проучвания, за да разберат потребителското мнение относно различни продукти и услуги. На доброволците, съвсем ествествено, се заплаща за отделените време и усилия. За да се включиш в подобен проект, няма да ти косва повече от седмица, а същевременно ще имаш възможност да си докараш допълнителен доход по време на майчинството.

За да не се притесняваш при неочаквани разходи преди да получиш заплата или майчинство, довери се на кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е с лимит до 3000, без такса за издаване, без годишна такса за обслужване, няма да плащаш такси и при теглене от банкомати в България, плащане на ПОС терминал или онлайн. Това означава, че картата няма да ти струва нищо в месеците, в които не я използваш, но ще ти даде сигурността да посрещнеш всяка нужда на детето си – дори преди заплата.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш