Кандидатствай Вход
Добрият стар метод за пестене с пликове

Добрият стар метод за пестене с пликове

„Работата с главата е най-тежката работа в света, именно поради това има много бедни и малко богати.“ - Хенрих Форд

Сигурно си срещал хора, които получават много по-малки приходи месечно в сравнение с теб, и в същото време изглежда, че живеят значително по-спокоен и стабилен финансово живот. 

В такива моменти със сигурност се питаш къде грешиш и каква е причината за това. И как така се получава, че сякаш твоите пари изтичат от ръцете ти и едва успяваш да преживееш от заплата до заплата.

Както в много случаи, и в този вероятно отговорите се крият в най-простите неща. Бяла Карта ще се опита да ти помогне да си отговориш на тези въпроси и да подредиш хаоса в твоите финанси по най-старомодния и демодиран, но изключително ефективен начин.

Но първо си задай въпроса: Водиш ли си личен или семеен бюджет:

  • Може би ти се струва безкрайно отегчително да правиш това всеки ден, описвайки в поредната екселска таблица най-детайлно своите покупки, да следиш строго входящите и изходящите финансови потоци.
  • Може би ти се струва, че нямаш време и няма смисъл да се занимаваш с това, тъй като доходите ти със сигурност за по-ниски от разходите.
  • Може би вярваш в максимата, че финансовото благополучие е наличие на късмет или благоприятното разположение на звездите, които при теб липсват.
  • Може би не съумяваш правилно да планираш своите разходи.

Ще направим опит да ти помогнем с добрият стар метод за пестене с пликове от времето на нашите баби – „Методът на пликовете“.

Основното правило при него е, че се работи само с налични пари. Но не забравяй, че този метод е само инструмент, а силата му се крие в твоята воля.

Като начало се определя броя на пликовете. За по-лесно разпознаване и емоционално въздействие ги приготви в различен цвят - син, червен, зелен, жълт и лилав например.

Какви са принципите на „Метода на пликовете“

Ето и принципите, с които трябва да сте запознати:

  • Винаги се работи с налични пари.
  • Проследяват се по пера всички задължителни разходи и се заделят необходимите пари – наем, ел. енергия, интернет, телефон, кредити и кредитни карти, отопление.
  • Сумите се заделят веднъж в месеца.
  • Ако си допуснал грешка при разпределението на паричните суми просто усмиряваш желанията си, свързани с конкретния плик или в следващия месец увеличаваш сумата в него за сметка на някой друг.
  • Не се прави прехвърляне от плик в плик.
  • Не се използват електронни карти.
  • Ако получаваш парите по банков път може би ще трябва да използваш други методи, които са по-прецизни от този. Ако все пак се спреш на „Метода на пликовете“ ще трябва да изтеглиш всички пари от сметката си, за да ги разпределиш по пликовете.
  • Не ти се налага да следиш до стотинка всичките си разходи, т.е. спестяваш време и усилия.

Син плик 

В него поставяш парите за храна и режийни. При правилно прогнозиране и анализиране на тези разходи от предишни периоди ще можеш да се справиш много лесно. 

Ако не си изчислявал до момента колко месечно харчиш за храна и консумативи, то просто се опитай да прогнозираш разходите и след няколко месеца картината ще бъде напълно ясна. 

Добре е да предвидиш някакви дребни поскъпвания през месеца и разходи за някой разкош. Тук се включат задължителните разходи за ел.енергия, вода, интернет, отопление, телевизия.

Червен плик 

Парите, поставени в този плик са извън задължителните разходи - за дрехи, разходи за учебни пособия и материали на детето, а също и разходи „хоби“. Този плик е много по-малък от синия плик.

Зелен плик 

Това е цветът на твоите мечти. Нов дом, нова кола, нови мебели, ремонт. Това е твоят плик, ако искаш да придобиеш нови знания или допълнителна квалификация. 

В него ще се крият твоите вложения за тези цели. Сумата, която ще стои в този плик зависи изцяло от теб. Може да я определиш като процентно съотношение към разходите ти или просто да ги определиш след като приключиш с всички останали пликове.

Жълт плик 

В него се поставя цялата останала сума. Това е твоят финансов буфер. Тук са парите, които трябва да покриват възникналите непредвидени и неотложни разходи.

Виолетов плик 

Този плик остава празен и е свързан със синия плик. Всичко, което остава след покриването на задължителните разходи се поставя в този плик. От психологична гледна точка той ще те мотивира да започнеш да анализираш своите разходи така, че да стартираш попълването и на този плик.  

В началото на месеца отделяш няколко минути за разпределението на доходите си по пликове и твоите финанси ще встъпят в ново русло. Навярно ще бъдеш изненадан още в края на първия месец, че са ти останали средства от различните пликове.

Това ще бъде наградата за твоята самодисциплина, целенасоченост и постоянство в близък план, а в по-далечен план ще успееш да изградиш здрави основи на финансовото си спокойствие.

Методът на пликовете е един много сериозен органайзер, както на твоята финансова самодисциплина, така и на цялото семейство. Бяла Карта ти пожелава успех в прилагането на този поостарял, но ефективен метод и ти напомня, че е насреща, ако метода ти не проработи от самото начало.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш