Кандидатствай Вход
Как да си създадеш месечен бюджет?

Как да си създадеш месечен бюджет?

Имаш ли месечен бюджет? Знаеш ли за какво похарчи парите си този месец? Ако отговорът на първия въпрос е не, то така ще бъде и на втория.

Създаването и следването на бюджет е нещо, което много хора намират за трудно или досадно.  Някои хора дори твърдят, че дори при мисълта за състоянието на финансите им тревожността им се покачва. Изготвянето на бюджет и придържането към него е важно за доброто ти финансово бъдеще и може да ти помогне да постигнеш целите си.

Всъщност, ако създаването на бюджет може да намали стреса и да подобри здравето ти, защото ще ти позволи да държиш живота си под контрол. Създаването на месечен бюджет не е трудно и именно затова, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ще ти дадем добри насоки, с които да започнеш. 

В края на редовете вече ще знаеш къде да започнеш и ще се ориентираш как би трябвало да изглежда един ефективен и добре направен месечен бюджет.

Направи месечния си бюджет в електронен формат.

Независимо дали ти е по-удобно да го направиш на компютър или на телефона ти, дигиталният месечен бюджет се прави по-бързо и ако има нужда от редакция, можеш да я направиш бързо – само с няколко клика. Разбира се, винаги можеш да го разпишеш на хартия, но си представи колко разхвърлено ще стане, когато трябва да промениш някои от параметрите.

Ето защо ти препоръчваме да използваш дигитален портфейл или мобилно приложение за управление на лични финанси.

Кои са най-добрите практики при изготвянето на месечен бюджет?

По отношение на създаването и поддържането на ефективен месечен бюджет, приоритизирането на разходите от първостепенно значение. Отговорът на въпроса „как да си създадеш месечен бюджет“ се крие в  известното правило 50/30/20. То гласи, че трябва да отделяш 50 процента от доходите си за нужди като наем, хранене, гориво, което използваш, за да отидеш на работата, плащания дългове и други подобни.

Или иначе казано - отделяй 50 процента от бюджета си за нещата от първа необходимост, за здраве и безопасност. Определи 30 процента си за желанията ти. В тази графа можеш да включиш абонамента си за телевизия, стрийминг услуги, още един чифт обувки, вечеря в ресторант и др. Последните 20 процента от бюджета си задели към фонда за спешни случаи, за инвестиционни проекти или други спестявания за финансовите ти цели.

След като изготвиш предварителен финансов план (бюджетна рамка), опитай да спазваш следните правила, за да ти е по-лесно да се придържаш към бюджета:

  • Постави си цели
  • Първо отдели пари за спестяванията си
  • Изготви семеен бюджет като включиш цялото си семейство в разговора
  • Използвай мобилно приложение за по-лесно управление на бюджета ти
  • Следи внимателно разходите си
  • Планирай храненията си за седмицата, за да не пазаруваш излишно
  • Поглези се от време на време. Всеки има нужда от почивка

Създай бюджета си, като следваш ето тези стъпки

Определи доходите си

Пресметни всички редовни приходи, които имаш - като заплата, наем, но не забравяй и плаващите приходи.

Плаващите нередовни приходи могат да са годишни бонуси, допълнителна работа, която си поел или друго.

Изчисли разходите си

Събери всички месечни сметки:

  • наем
  • кредити
  • кредитни карти
  • услуги
  • разходи за храна и други

Създай бюджета си

Отвори един файл и направи раздел „приходи“ и раздел „разходи“. Не забравяй да създадеш и категория „непланирани или нерегулярни разходи“ – това може да са плащания за колата, застраховки или друго. Извади разходите от общия доход за всеки месец и всичко, което остава можеш да пренасочиш към спестяванията си или към друга приоритетна за теб категория.

Ако видиш, че разходът е повече от прихода, ще се наложи да го намалиш.

Подбери правилните финансови инструменти

Колкото и добре структуриран месечен бюджет да имаш, винаги могат да възникнат непредвидени разходи. Когато си разпределил парите си по пера, трудно ще успееш да ги посрещнеш. 

В тези случаи, за да се справиш можеш да разчиташ на кредитна карта, с която да реагираш в ситуацията, а после да имаш възможност да нагласиш разходите си през следващия месец, с леки модификации.

Кои разходи могат да бъдат покрити с кредитна карта?

Разходите за всеки месец не могат да бъдат абсолютно фиксирани. Колкото и добър да си при създаването на цели и придържане към определен бюджет - неочаквани разходи винаги могат да възникнат.

С кредитна карта може да покриеш всякакви видове разходи - неочаквани като спешен ремонт вкъщи, поправка на колата или медицински разходи. Разбира се, кредитната карта може да бъде верен финансов партньор и в моментите, когато видиш изкушаващи промоции, които не можеш да пропуснеш.

Например, виждаш прахосмукачката или телевизора, които искаш с голяма отстъпка, но промоцията изтича точно преди да вземеш заплатата за следващия месец. Не пропускай шанса и се възползвай.

На заплата ще погасиш задължението си по кредитната карта, ще пренастроиш бюджета си и готово. Успяваш да спестиш пари. Трябва обаче да знаеш, че подходящата кредитна карта е тази, която отговаря на начина ти на живот. Ако търсиш резервен вариант, с който да покриваш неочаквани разходи, но не искаш да плащаш излишна такса за поддръжка на картата, избери Бяла Карта.

Тя е гъвкава международна кредитна карта, с която нямаш годишна или месечна такса. Това означава, че ако не я използваш - не ти струва нищо да я имаш. В същото време, разполагаш с допълнителни средства винаги, когато ти потрябват. 

Кои разходи е най-изгодно да се покрият с Бяла Карта?

Бяла Карта е подходяща кредитна карта, за тези, които искат да имат и пари в брой, но им е омръзнало да плащат такси при теглене от банкомати. Причината - Бяла Карта няма такса при теглене на пари от АТМ в България и останалите страни от Европейския съюз. С тази гъвкава и достъпна кредитна карта можеш да плащаш както неочаквани разходи, така и всекидневни нужди.

С Бяла Карта ще ти е изгодно и да покриваш както малки, така и големи разходи. И можеш да плащаш, както ти е удобно - на ПОС, онлайн или да теглиш пари в брой.

Виждаш ли, лесно е? Съставянето на месечен бюджет е в основата на успешно финансово бъдеще. Използването на правилните финансови инструменти също. В началото може да ти е трудно да се ориентираш, но с времето ще свикнеш да се вписваш в бюджетната рамка. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш