Кандидатствай Вход
Как да си създадеш месечен бюджет?

Как да си създадеш месечен бюджет?

 • Бяла Карта
 • 28.07.2020
 • Твоите пари
 • Коментари: 0
 • 1670

Имаш ли месечен бюджет? Знаеш ли за какво похарчи парите си този месец? Ако отговорът на първия въпрос е не, то така ще бъде и на втория. Създаването и следването на бюджет е нещо, което много хора намират за трудно или досадно. Някои хора дори твърдят, че дори при мисълта за състоянието на финансите им тревожността им се покачва.

Изготвянето на бюджет и придържането към него е важно за доброто ти финансово бъдеще и може да ти помогне да постигнеш целите си. Всъщност, ако създаването на бюджет може да намали стреса и да подобри здравето ти, защото ще ти позволи да държиш живота си под контрол.

Създаването на месечен бюджет не е трудно и именно затова, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ще ти дадем добри насоки, с които да започнеш. В края на редовете вече ще знаеш къде да започнеш и ще се ориентираш как би трябвало да изглежда един ефективен и добре направен месечен бюджет.

Направи месечния си бюджет в електронен формат.

Независимо дали ти е по-удобно да го направиш на компютър или на телефона ти, дигиталният месечен бюджет се прави по-бързо и ако има нужда от редакция, можеш да я направиш бързо – само с няколко клика.  Разбира се, винаги можеш да го разпишеш на хартия, но си представи колко разхвърлено ще стане, когато трябва да промениш някои от параметрите. Ето защо, ти препоръчваме да използваш или електронен документ, или мобилно приложение за управление на лични финанси.

Кои са най-добрите практики при изготвянето на месечен бюджет?

По отношение на създаването и поддържането на ефективен месечен бюджет, приоритизирането на разходите от първостепенно значение. Опитай се да използваш правилото 50/30/20 – то гласи, че трябва да отделяш 50 процента от доходите си за нужди като наем, хранене, гориво, което използваш, за да отидеш на работата, плащания дългове и други подобни. Или иначе казано – отделяй 50 процента от бюджета си за нещата от първа необходимост, за здраве и безопасност.

Определи 30 процента от бюджета си за желанията ти. В тази графа можеш да включиш абонамента си за телевизия, стрийминг услуги, още един чифт обувки, вечеря в ресторант и др.

Последните 20 процента от бюджета си задели към фонда за спешни случаи, за инвестиционни проекти или други спестявания за финансовите ти цели.

След като направиш бюджетната си рамка, опитай да спазваш следните правила, за да ти е по-лесно да се придържаш към бюджета:

 • Постави си цели.
 • Първо отдели пари за спестяванията си.
 • Изготви бюджет като включиш цялото си семейство в разговора.
 • Използвай мобилно приложение за по-лесно управление на бюджета ти.
 • Следи разходите си.
 • Планирай храненията си за седмицата, за да не пазаруваш излишно.
 • Поглези се от време на време. Всеки има нужда от почивка.

За да създадеш бюджета си, следвай стъпките:

1. Определи доходите си – пресметни всики редовни приходи, които имаш – като заплата, наем, но не забравяй и плаващите приходи. Плаващите нередовни приходи може да са годишни бонуси, допълнителна работа, която си поел или друго.

2. Изчисли разходите си – събери всички месечни сметки за наем, кредити, кредитни карти, услуги, разходи за храна и други.

3. Сега си готов да създадеш бюджета си. Отвори един файл и направи раздел „приходи“ и раздел „разходи“. Не забравяй да създадеш и категория „непланирани или нерегулярни рзходи“ – това може да са плащания за колата, застраховки или друго.

Извади разходите от общия доход за всеки месец и всичко, което остава можеш да пренасочиш към спестяванията си или към друга приоритетна за теб категория. Ако видиш, че разходът е повече от прихода, ще се наложи да го намалиш.

Виждаш ли, лесно е? Бюджетирането е в основата на успешно финансово бъдеще. В началото може да е трудно, но с времето ще свикнеш да се вписваш в бюджетната си рамка. Въпреки всичко, в живота на всеки изникват непредвидени ситуации. За тези ситуации има Бяла Карта. Кандидатствай за своята кредитна карта Бяла Карта, за да имаш пари винаги, когато имаш нужда. Кредитна карта Бяла Карта е без такси за издаване, преиздаване и без годишна такса, което означава, че не ти струва нищо да я имаш – за всеки случай.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш