Кандидатствай Вход
Как да плащаш с карта в градския транспорт?

Как да плащаш с карта в градския транспорт?

В градския транспорт в София има възможност за заплащане на пътуването с карта. Ако все още не си наясно как можеш да го направиш, тази статия може да ти даде някои насоки. 

Как се прави безконтактно плащане в градския транспорт?

За да платиш пътуването си в градския транспорт безконтактно, доближи своята карта или мобилния си телефон, ако използваш електронен портфейл, до валидаторите. 

Системата ще отчете плащането ти и след светлинния и звуков сигнал, на екрана ще видиш съобщение „Валидна карта“, когато си в тролей, трамвай, автобус.

При плащане с карта в метрото, след доближаване на картата до валидатора, бариерата се завърта, а на екрана се изписва съобщение „Моля преминете“.

Има ли изисквания към картата?

Няма изисквания какъв вид да бъде картата – дебитна или кредитна карта. Издателят може да бъде банка или българска или международна финтех компания.

Изискванията са картата да бъде активна и да има достатъчна наличност в нея към момента на заплащане на билета.

Има ли допълнителни такси при плащане с карта в градския транспорт?

Когато плащаш с кредитната си или с дебитната си карта в градския транспорт няма да платиш никакви допълнителни такси – освен цената на билета, която е 1,60 лв за едно пътуване. 

Разбира се, такси може да се начислят от картоиздателя, затова провери условията си. 

Освен това, ако плащаш пътуванията си през деня с една карта, след второто пътуване, ще ти бъдат таксувани само 4 лева, което е и стойността на дневната карта. 

Така, цената на всяко пътуване няма да бъде 1,60 лв.

Когато се качи контрола, за да те провери, таксува ли те отново?

Устройствата, с които контрольорите проверяват изрядността на транспортните документи в градския транспорт, не могат да таксуват картата ти допълнително. Те отчитат само дали картата е валидирана. 

Когато мине контрола да те провери, доближи картата, която е използвана за плащане, за да удостовериш, че пътуването е заплатено. 

Валидаторът ми изписа, че нямам достатъчност наличност по картата или е блокирана. Какво да направя?

Провери дали по картата ти наистина няма наличност и дали е блокирана. Ако това е ситуацията – ще можеш да платиш, когато отстраниш проблема. 

В мобилното приложение на Бяла Карта можеш да видиш каква част от твоя кредитен лимит е наличен, както и да разбереш дали картата ти е блокирана.  

В някои случаи, възможно е валидаторът да дава грешка или в някакъв момент картата ти да е била с недостатъчен лимит и системата временно да блокира картата. 

Добри практики за билетната система в градския транспорт в чужбина           

Системата за плащане с карти в градския транспорт в София безспорно е удобна за гражданите. Един от недостатъците обаче е невъзможността да се закупи билет за време.

В много градове извън България пътниците имат възможност да закупят билет на определена стойност, който важи за 60, 90 или повече минути. Той може да бъде използван независимо от линията, по която се движи. Това би било полезно в случаите, при които е необходимо прекачване в различен градски транспорт по един маршрут. 

Разбира се, твоята Бяла Карта е MasterCard, което я прави валиден метод за плащане в градския транспорт в София.
 

Не, шофьорите в градския транспорт в София не разполагат с ПОС терминал. Билет с банкова карта в градския транспорт можеш да закупиш само на изрично обозначените за това места в превозното средство. 
 

Не, към момента с една карта можеш да платиш само едно пътуване в градския транспорт.

0 Коментара


Име и коментар са задължителни!
Успешно добавен коментар!