Кандидатствай Вход
5 забавни факта за кредитните карти

5 забавни факта за кредитните карти

  • Бяла Карта
  • 15.08.2019
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 945

Кредитната карта – любимия ти финансов инструмент, който вероятно използваш всеки ден, за да осъществяваш различни покупки и разплащания, както и да получаваш специални отстъпки и промоции в определени търговски обекти. Ако си потребител с дълъг опит по отношение употребата на кредитни карти, може би си мислиш, че ги познаваш като дланта на своята ръка. Дали обаче това наистина е така? В следващите редове ще изведем няколко факта за кредитните карти, с които сме почти сигурни, че не си наясно. Тези факти ще ти бъдат не само забавни и интересни, но и също така - полезни във връзка с максималното възползване от преимуществата на кредитната ти карта.

Първата кредитна карта се използвала само в определени ресторанти в Ню Йорк – абсолютен факт, колкото и странно да ти се вижда от днешна гледна точка, когато повечето кредитни карти са универсални и се употребяват практически навсякъде. Създателят на първата кредитна карта, бизнесменът Франк Макнамара, всъщност решава да даде началото на подобна категория финансови инструменти именно след неприятен инцидент в ресторант. Забравяйки си портфейла, той изпада в доста неудобно положение пред свои клиенти и партньори по време на бизнес вечеря. В този момент Макнамара си мисли колко по-лесно би било всичко, ако може да се разплаща само с една малка и лека пластмаса, а не да носи в сакото си купища книжни пари и монети, за които е нужен и портфейл със значителни размери. Малко по-късно на пазара излиза кредитната карта на Diners Club, достъпна за използване в 28 ресторанта и 2 хотела на територията на Ню Йорк.

Първата универсална кредитна карта е изпратена като нежелана поща – става въпрос за кредитната карта, създадена от „Bank of America“.  На Джоузеф Уилямс, служител в институцията, му хрумва „гениалната“ идея да разпрати 2 милиона от новите оригинални кредитни карти до произволно избрани хора в Калифорния. Според него така ще се промотира новият продукт, а компанията ще пожъне печалба. Естествено става точно обратното. По 20% от въпросните непоискани от потребителите кредитни карти остават просрочени задължения, вследствие на което „Bank of America“ натрупва загуби от близо 8.8 милиона долара. Джоузеф Уилямс е уволнен, а малко по-късно изпращането на непоискани кредитни карти е забранено със закон.

В началото неомъжените жени нямат право да притежават кредитни карти -  първоначално жените нямат право да притежават кредитни карти, освен ако не са омъжени и техният съпруг не играе ролята на съпритежател на съответната кредитна карта. Тази практика е променена със закон, издаден в САЩ през 1974 година. Законът забранява на кредиторите да дискриминират кандидатстващите за кредитни карти потребители по пол, семейно положение, раса, националност и т.н.

Още през 19-ти век земеделски общности използват механизъм на разплащане, подобен на този на кредитните карти -  създадената от Франк Макнамара кредитна карта, за която говорихме по-горе, е пусната на пазара през 1950 година. Всъщност обаче още през 19-ти век земеделски общности от САЩ започват да използват механизъм за разплащане, много наподобяващ този на кредитните карти. Причината за това се крие най-вече в сезонния характер на техните доходи. Магазините, намиращи се в райони с голям брой земеделски производители, започнали да издават карти, направени от картон, които да им помагат да свързват съответния клиент с неговите сметки. Така земеделският производител можел за момента да закупува необходимите му продукти, а когато получи доходите от реколтата – да си плати сметките.

Жените са по-склонни да закъсняват с плащанията по кредитната си карта – до тези резултати стига проучване, проведено през 2012 година. Според него жените в световен мащаб са с по-ниска финансова грамотност от мъжете. Това се дължи на все още ограничените им права и финансова независимост в някои страни. В същото време обаче, при жените и мъжете, демонстрирали еднакви резултати по отношение на своята финансова грамотност, показателите за употребата на кредитните карти също са приблизително едни и същи. Което само доказва, че колкото по-богата финансова култура има един потребител, толкова по-добре ще може да се възползва той от ползите и преимуществата, предоставяни му от кредитната карта.

Кредитна карта Бяла Карта е твоята кредитна карта, която е винаги до теб, когато имаш нужда от допълнителни финансови средства. Тази кредитна карта от една страна е бърза, лесна и удобна за използване, а от друга – ти гарантира постоянни отстъпки и промоционални оферти в широка мрежа от търговски обекти. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и внеси доза комфорт и положителни емоции в ежедневието си!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш