Кандидатствай Вход
Еволюцията на кредитната карта

Еволюцията на кредитната карта

Днес, за да направиш разплащане със своята кредитна карта, отнема секунди. Много често подписа ти не се изисква, все по-популярни стават безконтактните и мобилните разплащания, а системите за сигурност, които имат за цел да пазят личните ти данни, се подобряват с всеки изминал ден. Кредитната карта днес се свързва с удобство и е необходимост за всеки от нас.

Преди създаването на електронните разплащания обаче, трансакциите с пластиката са се осъществявали с помощта на ръчен картов принтер и хартиени разписки. 

Всичко се е случвало много бавно, било е изключително несигурно и много често се е налагала употребата на индиго. Ако опишем в дати еволюцията на кредитната карта, то ето как би изглеждала тя.

Прохождането от 1900 до 1940 година

Нефтени компании и търговски вериги започват да издават кредитни карти, които могат да се използват само в техните обекти. Картите са направени от хартия или картон, а по-късно, с цел многократно използване, започват да се правят и метални кредитни карти.

50-те години

Кредитната карта Diners Club се появява за пръв път на пазара. Тя е създадена, за да обслужва харчения свързани с пътувания и забавления. 

Тя е и първата широко използвана кредитна карта. 

American Express, по подобие на Diners Club, е пусната на пазара, за да обслужва същите нужди - пътувания и забавления, но това се случва доста по-късно през десетилетието. 

И двете изискват погасяване на задълженията по тях да се случва в края на всеки календарен месец.

Средата на 60-те години

Първата кредитна карта предназначена за масова употреба и за всякакви разходи се появява на пазара. По-късно тази карта става популярна под имената MasterCard и Visa.

1973 година

Електронната обработка на кредитната карта е въведена на пазара. 

Тази услуга позволява на търговците да проверяват директно в банковите софтуери наличността по сметките на клиентите си. 

Това всъщност е началото на масовото използване на кредитните карти.

1986 година

Кредитната карта Discover стартира рекламна кампания на национално ниво с телевизионна реклама по време на Super Bowl XX. 

Картата се фокусира върху предоставянето на удобни за потребителя функции и услуги, като например първата програма за парични преводи. 

Друго предимство на кредитната карта е това, че е без годишна такса.

Средата на 90-те години

Чипът EMV* (Europay, MasterCard, Visa) е разработен и пуснат на пазара. Тази технология носи по-голяма сигурност за потребители на кредитните карти и се използва до днес.

Кредитните карти днес

Кредитните карти днес могат да се използват по цял свят. Усвоените суми могат да се погасяват на вноски, а не в края на всеки месец. 

Клиентите дори могат да свързват кредитните си карти към мобилните си телефони и да правят мобилни разплащания чрез тях. 

Много от тях може да предоставят награди и отстъпки при пазаруване с тях.

Издателите на кредитни карти неуморно работят за повишаване на сигурността при използването им. 

Чип технологията EMV* е усвоена от всички издатели на кредитни карти и е съчетана с тази на магнитната лента. Така, дори и някой от търговците да не поддържа разплащания с чип карти, могат да бъдат правени трансакции при него.

Кредитните карти в бъдещето

Картовите компании работят по повишаване на сигурността чрез свързване на CVV кода от кредитната карта с временна парола при всяка транзакция.

Това ще направи почти невъзможна кражбата на данни. В допълнение технологиите за разплащане през мобилните телефони, като мобилните портфейли например, набират все по-голяма скорост.

Бъдещето е съсредоточено във все по-високата секюритизация на разплащанията с кредитни карти и опазване на личните данни на клиента.

Картите стават все по-достъпни за голяма част от населението и много хора може да ги предпочитат пред това да изтеглят кредит. Това е така, защото с тях могат да плащат онлайн и офлайн, но и разполагат със средства винаги, когато имат нужда. 

Бяла Карта е част от семейството на кредитни инструменти вече повече от четири години. 

За това време ние успяхме да спечелим доверието на хората и да привлечем повече от 75 000 доволни клиенти и над 100 партньора в нашата партньорска програма.

Бяла Карта върви ръка за ръка с технологиите на бъдещето и се грижи за сигурността на клиентите си.

За Бяла Карта основна цел е да удовлетвори нуждите на клиента. Тази гъвкава пластика носи удобство на потребителите, защото е без такси при плащания на ПОС, онлайн или при теглене на пари в брой от банкомати в България.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш