Кандидатствай Вход
Еволюцията на кредитната карта

Еволюцията на кредитната карта

  • Бяла Карта
  • 06.06.2017
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 2093

Днес, за да направиш разплащане със своята кредитна карта, отнема секунди. Много често подписа ти не се изисква, все по-популярни стават безконтактните и мобилните разплащания, а системите за сигурност, които имат за цел да пазят личните ти данни, се подобряват с всеки изминал ден. Кредитната карта днес се свързва с удобство и е необходимост за всеки от нас.

Преди създаването на електронните разплащания обаче, трансакциите с кредитна карта са се осъществявали с помощта на ръчен картов принтер и хартиени разписки. Всичко се е случвало много бавно, било е изключително несигурно и много често се е налагала употребата на индиго.

Ако опишем в дати еволюцията на кредитната карта, то ето как би изглеждала тя:

Прохождането от 1900 до 1940 година

Нефтени компании и търговски вериги започват да издават кредитни карти, които могат да се използват само в техните обекти. Картите са направени от хартия или картон, а по-късно, с цел многократно използване, започват да се правят и метални кредитни карти.

50-те години

Кредитната карта Diners Club се появява за пръв път на пазара. Тя е създадена, за да обслужва харчения свързани с пътувания и забавления. Тя е и първата широко използвана кредитна карта. American Express, по подобие на Diners Club, е пусната на пазара, за да обслужва същите нужди - пътувания и забавления, но това се случва доста по-късно през десетилетието. И двете кредитни карти изискват погасяване на задълженията по тях да се случва в края на всеки календарен месец.

Средата на 60-те години

Първата кредитна карта предназначена за масова употреба и за всякакви разходи се появява на пазара. По-късно тази карта става популярна под имената MasterCard и Visa.

1973 година

Електронната обработка на кредитната карта е въведена на пазара. Тази услуга позволява на търговците да проверяват директно в банковите софтуери наличността по сметките на клиентите си. Това всъщност е началото на масовото използване на кредитните карти.

1986 година

Кредитната карта Discover стартира рекламна кампания на национално ниво с телевизионна реклама по време на Super Bowl XX. Картата се фокусира върху предоставянето на удобни за потребителя функции и услуги, като например първата програма за парични преводи. Друго предимство на кредитната карта е това, че е без годишна такса.

Средата на 90-те години

Чипът EMV* (Europay, MasterCard, Visa) е разработен и пуснат на пазара. Тази технология носи по-голяма сигурност за потребителите на кредитни карти и се използва до днес.

Днес

Кредитните карти днес могат да се използват по цял свят. Усвоените суми по картите могат да се погасяват на вноски, а не в края на всеки месец. Клиентите дори могат да свързват кредитните си карти към мобилните си телефони и да правят мобилни разплащания чрез тях. Много кредитни карти предоставят награди и отстъпки при пазаруване с тях.

Издателите на кредитни карти неуморно работят за повишаване на сигурността при използването им. Чип технологията EMV* е усвоена от всички издатели на кредитни карти и е съчетана с тази на магнитната лента. Така, дори и някой от търговците да не поддържа разплащания с чип карти, могат да бъдат правени трансакции при него.

Утре

Картовите компании работят по повишаване на сигурността чрез свързване на CVV кода от кредитната карта с временна парола при всяка транзакция. Това ще направи почти невъзможна кражбата на кредитните карти. В допълнение технологиите за разплащане през мобилните телефони, като мобилните портфейли например, набират все по-голяма скорост.

Бъдещето е съсредоточено във все по-високата секюритизация на разплащанията с кредитни карти и опазване на личните данни на клиента. Картите стават все по-достъпни за голяма част от населението и започват да добиват популярност дори в тепърва развиващите се държави.

Бяла Карта е част от семейството на кредитни карти вече повече от четири години. За това време ние успяхме да привлечем повече от 75 000 доволни клиенти и над 100 партньора в нашата партньорска програма. Бяла Карта върви ръка за ръка с технологиите на бъдещето и се грижи за сигурността на клиентите си. За Бяла Карта основна цел е да удовлетвори нуждите на клиента и да му донесе удобство при пазаруване. Затова, всяка издадена Бяла Карта до края на месец юни дава възможност за безплатно теглене от банкомати в цял свят до 2 години.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш