Кандидатствай Вход
Кражбата на лични данни и как да се предпазим от нея?

Кражбата на лични данни и как да се предпазим от нея?

Знаеш ли, че всъщност замразяването на кредитната ти карта няма да те предпази от измами, свързани с личните ти данни? Практически престъпниците могат да използват данните ти и за други цели, които не са свързани с кредитното ти средство. Изводът е, че задължително трябва да предприемеш комплексни действия срещу измамите онлайн, касаещи чувствителна информация. Такава чувствителна информация са паролите ти, имената ти, адрес, телефонен номер и други подобни. Разбира се, ако попаднеш в ситуация, в която подозираш, че някой злоупотребява с данните ти, то със сигурност трябва да замразиш кредитната си карта и останалите си сметки.

Един от начините, благодарение на които можеш да разбереш за измама с данните ти, е редовният мониторинг на баланса ти по кредитната карта, както и ежедневен мониторинг на всички банкови сметки, с които разполагаш. Естествено това, че извършваш редовен мониторинг няма да предотврати дадена измама, но може да я „хване“ навреме. По този начин ще предотвратиш последващи действия на кибер престъпниците. С Бяла Карта можеш напълно спокойно да правиш мониторинг на паричните средства по баланса ти, за да идентифицираш евентуална измама. Благодарение на персоналния онлайн акаунт, който Бяла Карта ти осигурява, имаш възможност да следиш всяка трансакция, направена с кредитната ти карта. Чрез персоналния си профил можеш да следиш не само направени плащания, но и оставащата сума по баланса си. Също така, имаш възможност да следиш предстоящите вноски, за да не изпускаш сроковете за изплащане. Подобен лесен инструмент, като личния ти онлайн профил, е изключително удобен начин за следене за измами с лични данни. Така използването на кредитна Бяла Карта става още по-лесно, достъпно и изгодно за теб. А ефикасността и полезността за личнтите ти финанси е сред топ причините, поради които заслужава да имаш Бяла Карта в портфейла си.

И ако вече разполагаш с нашата удобна пластика, то мониторингът на средствтата ти най-вероятно ти е добре познат. Какво още обаче е добре да предприемеш, за да защитиш парите си и самоличността си?

Истината е, че потребителите могат да предприемат множество комплексни действия сами по себе си, за да защитят личната си ценна информация. Всичко зависи изцяло от теб.

Ето 4 неща, които можеш да направиш, за да защитиш самоличността си:

С тези стъпки, които да предприемеш, ще ограничиш възможността твоята информация да бъде открадната:

1. Пази внимателно и стриктно паролите си.

Регулирай редовно достъпа до паролите си и не използвай една и съща парола за няколко сайта. Макар и тази стъпка често да се пропуска от потребителите, истината е, че е изключително важна и резултатна. Редовното сменяне на паролата ти, прави трудно достъпен профила ти, без значение за какъв сайт или акаунт става въпрос. Също така, не забравяй, че не е добра идея да използваш еднакви пароли за влизане във всички твои профили, банкови акаунти и прочие. Запомни, че достъпът до електронната ти поща също трябва да бъде максимално затруднен, тъй като се съдържа огромно количество ценна информация. Съветваме те и да внимаваш със знаците, които ползваш, за да съставиш паролите си. Не използвай само рождени дати, поредни цифри, лични имена и други подобни лесно отгатващи се пароли.

2. Постави предупреждение за измами в кредитните си отчети.

Известията за измами са безплатни и гарантират, че заемодателят ще потвърди самоличността ти преди да издаде кредит на твое име.

3. Не плащай с пластика във всеки сайт.

Трябва да запомниш, че не всяка добре изглеждаща оферта за пазаруване в интернет ще ти донесе само изгода и желан продукт. Понякога, с едно въвеждане на личните си данни в съмнителен сайт, можеш да си навлечеш безброй проблеми и главоболия. Тук е важно да се спомене, че винаги трябва да преглеждаш внимателно онлайн магазина, от който смяташ да пазаруваш. Ако няма доказателство, че е защитен срещу онлайн атаки и измами, то в никакъв случай не предприемай плащане с кредитна или дебитна карта. В противен случай може да изложиш данните си на опасност и те да попаднат в ръцете на престъпници.

4. След всяко плащане с пластика, проверявай баланса си.

Това може би ти се струва прекалено,  но на практика е полезно. Резултатът тук е, че ще можеш да забележиш веднага, ако някоя трансакция е съмнителна или несъществуваща. Ако имаш съмнения за измама с личните ти данни или някоя от дебитните или кредитните карти, незабавно трябва да уведомиш съответната финансова институция.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш