Кандидатствай Вход
Какво е револвираща кредитна карта?

Какво е револвираща кредитна карта?

Спукана гума, спешни медицински разходи, екскурзия на детето в училище, приравнителна сметка за парното. Има и такива месеци – месеци, в които заплатата не стига, а разходите не могат да чакат. 

В тези моменти имаш спешна нужда от пари до заплата. Но какво да правиш? Откъде да вземеш пари на заем? От приятел, да теглиш кредит или друго? Спри да го мислиш всеки път. В месеците, в които заплатата не стига, револвиращата кредитна карта може да ти помогне.

Какво е револвиращ кредит или револвираща кредитна карта?

В тази статия в блога на Бяла Карта ще научиш всичко необходимо за револвинг кредитите.

Револвиращият кредит е кредитна линия, която ти позволява да заемаш пари многократно, но в рамките на определен от кредитора лимит. Той може да ти помогне да се справиш с неочаквани финансови ситуации и да ти даде сигурност и спокойствие в управлението на парите ти.

Кредитният лимит представлява максималната сума, която човек може да усвои в рамките на месеца. Връщането на парите може да бъде изцяло в периода на падеж, посочен от финансовата институция в договора за кредит или частично – само минимална дължима сума.

Пълното изплащане на заетата сума гарантира, че можете да поддържате бюджета и финансите си в добро състояние. В случай, че изплащаш задълженията си изцяло, заедно с натрупаните лихви, ще можеш да разчиташ да заемаш отново от сметката си.

Има различни видове револвиращи кредити като най-популярните сред тях са имено револвиращите кредитни карти.

Как функционират револвиращите кредитни карти?

Когато си е одобрен за револвираща кредитна карта, банката или финансовата институция установява кредитен лимит. Това е и максималната сума пари, до която имаш достъп. Не е необходимо да използваш лимита си всеки месец.

Срокът на валидност на револвиращите кредитни карти е дълъг и в случай, че редовно и изцяло изплащаш задълженията си, ще имаш достъп до тези средства винаги, когато имаш нужда.

Дори и да си одобрен за по-нисък кредитен лимит в началото, с течение на времето можеш да поискаш да ти бъде увеличен. Разбира се, това може да се случи, ако кредиторът установи, че си надежден и коректен потребител.

Първоначалният размер на кредитния лимит, отпуснат от финансовите институции, в повечето случаи се определя на база на оценка на кредитоспособността.

Как се изплаща револвираща кредитна карта?

Револвиращите кредитни карти нямат конкретен Погасителен план. Вариантите за плащане на задълженията по револвиращите кредитни карти са два. Можеш да погасяваш напълно използваната сума от кредитния си лимит или да погасяваш минимална дължима сума.

Минималната дължима сума е процент от одобрения ти кредитен лимит. Преди да избереш този вариант за плащане на задължението си, запознай се с условията и провери дали няма да се наложи да платиш допълнителни такси.

Такси и лихви при револвиращите кредитни карти

Една от големите грешки, които потребителите правят при избор на револвираща кредитна карта е фокусирането върху лихвата. Всъщност, лихвеният процент е само един от факторите, които трябва да имаш предвид при избор на кредитен продукт.

Преди да кандидатстваш за кредитна карта, трябва да провериш и да сравниш всички такси, които би плащал, когато я използваш.

Такси, за които трябва да внимаваш са :

  • такса за издаване или кандидатстване
  • годишна такса
  • такса за теглене на пари от банкомат
  • такси за обслужване
  • такси за закъснение
  • такса за чуждестранни транзакции
  • такси за вдигане на лимит на кредитна карта и други

Освен това, някои кредитни карти имат по-високи лихви при теглене на пари от банкомат спрямо плащане онлайн – например. Имай това предвид, когато избираш кредитна карта за своите нужди.

В случай, че търсиш револвираща кредитна карта, с която да разполагаш с пари до заплата и да теглиш спокойно пари от банкомати, избери Бяла Карта.

Бяла Карта е без такси за издаване и преиздаване, няма годишна такса за обслужване на картата, без такса при теглене на пари от банкомати и при плащане на ПОС. 

Когато погасяваш своята Бяла Карта в указаните в договора срокове, можеш да разчиташ на пари винаги, когато имаш нужда.

Как да кандидатстваш за Бяла Карта?

Процесът по кандидатстване за кредитна карта Бяла Карта е чрез заявка онлайн. Той е максимално улеснен - дистанционно през нашия сайт или на телефон 0700 20 140 /без допълнително таксуване/.

Можеш да заявиш Бяла Карта без да си нает на постоянен трудов договор – достатъчно е да имаш някакви регулярни доходи и имаш шанс за одобрение дори при влошена кредитна история.

Разбери какви са шансовете ти за одобрение за Бяла Карта в нашия калкулатор.

 

Предимства и недостатъци на револвиращите кредитни карти

Револвиращият кредит или кредитна карта има много предимства.

Някои от плюсовете са:

  • Не е необходимо да теглиш заем винаги, когато ти потрябва. Ако искаш да имаш пари на разположение, можеш да разчиташ на кредитната карта.
  • Можеш да плащаш само МПВ (минимална погасителна вноска) по кредита. Това ще ти даде време, за да поемеш неочакваните разходи, ако в някои от месеците нямаш възможност. Докато при кредитът имаш фиксирана вноска, която трябва да погасиш.
  • Можеш да я използваш както за големи, така и за малки разходи.
  • Можеш да плащаш на ПОС и онлайн.
  • Не е нужно да носиш пари в брой.
  • При кражба или загуба на картата, имаш възможност за оспорване на транзакцията пред кредитора.
  • Ако си изряден кредитополучател можеш да изградиш добра кредитна история.

Както всеки кредит, ако не прецениш правилния продукт за себе си, така и при кредитните карти, можеш да се сблъскаш с някои недостатъци.

Нека разгледаме кои са те, за да можеш да ги минимизираш:

  • Някои финансови институции имат такси за плащане, поддръжка и обслужване, различни лихви върху използваните средства и други. Преди да избереш своята револвираща кредитна карта, проучи условията.
  • При липса на добра финансова дисциплина и чести импулсивни покупки, кредитната карта не е подходящ избор за теб.
  • При нередовно плащане на задължението, можеш да влошиш кредитната си история.
  • При плащане само на МПВ има вероятност да ти бъдат начислени допълнителни такси.

Заключение

Отговорното използване на револвиращата кредитна карта е изключително важно. Това може както да ти помогне да изградиш кредитната си история, така и да я развали.

Поради тази причина е изключително важно да следваш няколко основни правила на добрия кредитополучател:

Не харчи повече, отколкото можеш да си позволиш. Направи си бюджет и използвай кредитната си карта разумно. Не прави с нея покупки, които не можеш да си позволиш да покриеш на следващата си заплата.

Можеш да възприемеш кредитната си карта като фонд за спешни случаи, на който да разчиташ в месеците, в които ти потрябват пари до заплата. Приеми кредитната си карта овърдрафт, който да използваш, когато имаш нужда от допълнителни средства.

Револвиращият кредит е кредитна линия, която ти позволява да заемаш пари многократно, но в рамките на определен от кредитора лимит. Кредитният лимит представлява максималната сума, която човек може да усвои в рамките на месеца. Връщането на парите може да бъде изцяло в периода на падеж, посочен от финансовата институция в договора за кредит или частично – само минимална дължима сума.

Основни предимства и недостатъци на револвиращата кредитна карта:

Предимства: Можеш винаги да разполагаш с налични пари при нужда.

Недостатъци: Възможност да харчиш повече отколкото можеш да си позволиш, ако нямаш финансова дисциплина.

Различните финансови институцит имат свои условия и изисквания за одобрение за всяка една кредитна карта. Най-често обаче, задължителни са:

  • Навършени 18 години
  • Притежание на валидна лична карта
  • Наличие на регулярен доход
  • Добра кредитна история

Когато търсиш подходящата кредитна карта за нуждите си, запознай се с изискванията на избраните от теб кредитори.  

Спазвай тези правила, за да избегнеш натрупването на дългове по твоята револвираща кредитна карта:

  • Изплащай баланса си всеки месец
  • Използвай картата за нужди, а не за желания
  • Старай се да не пропускаш плащане
  • Използвай кредитната карта като инструмент за планиране на бюджета

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш