Кандидатствай Вход
Какво представлява виртуалната кредитна карта?

Какво представлява виртуалната кредитна карта?

Всеки потребител знае какво представлява кредитната карта, как се пазарува с нея и какви са най-големите ѝ предимства. Кредитните карти отдавна са част от ежедневието ни и продължават да търпят развитие, благодарение на технологичния прогрес, който се стреми да удовлетвори вечно изменящите се потребности на модерните клиенти. 

И макар да си наясно с плюсовете на кредитните карти и техните специфики, то едва ли си до такава степен запознат и с виртуалните кредитни карти.

Всъщност, виртуалната кредитна карта е понятие, което дори през 2017 г. е неразбираемо за много хора. В този материал ще ти обясним накратко каква е същността на виртуалната кредитна карта и с какво тя е полезна за днешния потребител.

Какво представлява виртуалната кредитна карта?

Първата виртуална кредитна карта съществува от 2009 г. и представлява онлайн карта, която не се издава физически от конкретната финансова компания. Картата обикновено се явява безплатна услуга, осигурена от самия издател, на тези картодържатели, които се стремят да пазаруват онлайн, с помощта на кредитната си карта. 

Виртуалните кредитни карти включват уникален кредитен номер, който се използва еднократно. В случай, че не влезе в употреба, този номер става невалиден след определен период от време, като подобна тактика е с цел да се предотвратят евентуални измами с картата.

Практически, виртуалната кредитна карта е само един кредитен номер. Издателят на въпросната карта осигурява специален софтуер, който да бъде инсталиран на компютъра на клиента и по този начин да се генерира междинен номер на кредитната карта, който е свързан с постоянния такъв. 

Веднъж създаден, този междинен номер може да бъде ползван от потребителя, за да се направят онлайн покупки.

Полезен факт е, че въпросният номер на виртуалната кредитна карта не може да бъде проследен до установяване на самоличността на картодържателя или до фактическата му кредитна карта. Именно това се явява и превантивна мярка срещу кражбата на лична информация и евентуалните злоупотреби.

Какви са плюсовете на виртуалните кредитни карти?

Това са най-важните плюсове на виртуалната кредитна карта, които я превръщат в сигурно и удобно средство за разплащане:

  • Клиентите имат минимален и максимален кредитен лимит на трансакция всеки ден.
  • Виртуалните кредитни карти са валидни само за определен период от време, идентифициран от самия издател на картата.
  • Потребителите обикновено могат да извършват само една трансакция, използвайки един кредитен номер (една виртуална кредитна карта). Като кредитният баланс може да бъде използван както на части, така и целият. След направеното плащане обаче, номерът става неактивен и непотребен за потенциалните крадци на лични данни.
  • При наличие на остатък на дадена сума по виртуалната кредитна карта, то въпросната сума се кредитира обратно във фактическия акаунт на клиента.
  • Виртуалната кредитна карта се издава единствено на оригиналния собственик на кредитната карта, а не на други притежатели на вторични карти.
  • Този тип кредитна карта улеснява собственика си и в контролирането на параметрите на разплащанията, в това число и в поставянето на определени ограничения при използването на уникалния кредитен номер.

Не забравяй, че виртуалната кредитна карта може да се използва само там, където имаш връзка с интернет. В случаите, в които имаш възможност да платиш с физическата си кредитна карта, просто плъзгайки я през четеца, няма как да се разплатиш с виртуална такава.

Виртуална кредитна карта за бизнеса

Виртуалните кредитни карти представляват улеснение не само за индивидуалния потребител, но и за корпорациите. 

В днешно време са много бизнес ръководителите, които осигуряват на служителите си бърз и удобен достъп до корпоративна сметка за разходи, без да се налага да издават лични кредитни карти. Виртуалната кредитна карта в тази ситуация е идеален способ на ръководителите да следят трансакциите и да делегират плащанията на по-ниско ниво.

Сигурността на виртуалната кредитна карта

Все повече хора намират преимуществата на виртуалната кредитна карта за изключително изгодни, главно заради онлайн сигурността, която дава. На практика е много по-безопасно да пазаруваш в интернет с виртуална кредитна карта, отколкото с истинската си такава.  

Причината е, че виртуалната няма как да се проследи и да се присвоят личните ти данни, за разлика от фактическата кредитна карта, чийто номер остава активен и може да бъде „откраднат“, ако си невнимателен купувач.

Имайки предвид, че виртуалните кредитни карти не са физически, то това означава, че е почти невъзможно да се направят техни копия, т.е. това е поредният безопасен начин да пазаруваш онлайн, без излишни притеснения.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш