Кандидатствай Вход
Каква представлява стратегията за бързо изплащане на дълга „Лавина“?

Каква представлява стратегията за бързо изплащане на дълга „Лавина“?

 • Бяла Карта
 • 23.03.2021
 • Твоите пари
 • Коментари: 0
 • 910

Стратегията за изплащане на дълга „Лавина“ се основава на концепцията да изплатиш кредитите с най-висок лихвен процент.

Поради една или друга причина, голяма част от хората залагат на кредитите, за да си позволят определени стоки или услуги. Можеш да изтеглиш кредити за почти всичко – има кредит до заплата, кредит за жилище (ипотечен кредит), стокови кредити, кредитни карти, овърдрафт и други. Често хората се оказват с няколко кредита, които трябва да обслужват, а това може да изяжда голяма част от месечната ти заплата и това да ти тежи.

Ако искаш да минимизираш дълговете си по-бързо или напълно да се освободиш от тях, трябва да изградиш стратегия за изплащане, която да следваш. За щастие, във времето са се доказали няколко стратегии, които работят. Коя от тях ще избереш зависи от теб. За да ти дадем цялата информация и да ти помогнем успешно да минимизираш дълговете си, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти разказваме за стратегията за изплащане на дълга „Лавина“.

Стратегията за изплащане на дълга „Лавина“ се основава на концепцията да изплатиш кредитите с най-висок лихвен процент. Когато приключиш с „най-скъпия“, продължаваш със следващия по ред.

Каква е стратегията за бързо изплащане на дълга „Лавина“?

Ако се спреш на стратегията за изплащане на дълга „Лавина“, трябва да фокусираш усилията си върху изплащане на кредитите с най-високи лихвен процент и ГПР. Целта е да сведеш до минимум размера на лихвите, които плащаш. Това ще ти помогне за по-бързо изплащане на заемите спрямо други стратегии и ще ти спести пари от лихви – в дългосрочен план.

Как да приложиш стратегията за изплащане на дълга „Лавина“?

 1. Направи списък с всички кредити, заеми и кредитни карти, които имаш и опиши лихвата по всеки един от тях.
 2. Подреди всичките си дългове прилежно, започвайки с този с най-високи лихви и такси.
 3. Плащай поне минимума по всички заеми, които имаш. Така няма ще избегнеш наказателни такси за просрочия.
 4. Прави възможно най-големи плащания по дълга с най-висок лихвен процент, за да може максимално бързо да намалиш сумата му.
 5. Веднъж, когато изплатиш заема с най-голяма лихва, премини към следващия от списъка.
 6. Продължи да следваш стратегията, докато не се освободиш от дълга.

 

Предимства на метода за изплащане на дългове „Лавина“

Стратегията „Лавина“ е ефективна, тъй като при голяма част от кредитите, месечните плащания отиват първо към лихвените плащания, а основната сума не намалява. Като минимизираш общия си лихвен процент, ще губиш по-малко пари за лихви.

Стратегията за изплащане на дълга „Лавина“ е ефективна, но изисква дисциплина.

Недостатъци на метода за изплащане на дългове „Лавина“

Стратегията „Лавина“ изисква дисциплина и ангажираност, за да може да доведе до резултати. Дори и с най-доброто намерение да се придържаш към стратегията „Лавина“, лесно можеш да се върнеш към старите навици и да правиш само минимална вноска по кредита си. Това обикновено се случва, когато се появят непредвидени разходи като ремонт на автомобила или нужда от спешен ремонт у дома. Поради тази причина, експертите препоръчват да си създадеш поне шестмесечен фонд за спешни случай.

Трябва ли да използвам стратегията за изплащане на дълга „Лавина“?

Методът „Лавина“ е подходящ, ако:

 • Искаш да минимизираш общия си разход за заем.
 • Вярваш, че е логично да плащаш най-малко лихви по кредитите и заемите си.
 • Имаш дисциплината да продължиш да плащаш повече от предвиденото за по-големите кредити, но без да виждаш краткосрочен резултат.

Ако търсиш втори шанс, кредитна карта Бяла Карта е до теб. Бяла Карта ти дава шанс за ново начало дори и с влошена кредитна история. Бяла Карта е без такси за издаване и без годишна такса за обслужване. Кредитна карта Бяла Карта е алтернатива и възможност за изграждането на добра кредитна история и стабилно финансово бъдеще.

Прочети повече: Най-добрите стратегии за изплащане на дълга

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш