Кандидатствай Вход
Наръчник по безопасно използване на кредитна карта

Наръчник по безопасно използване на кредитна карта

  • Бяла Карта
  • 24.04.2017
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 1560

Кредитната карта е страхотен способ за изграждане на кредитна история и финансова свобода.

Замисли се, колко по-удобно е да пазаруваш онлайн, плащайки с кредитната си карта. Така се сдобиваш с дадена промоционална стока и знаеш, че се възползваш от ниската ѝ моментна цена, вместо да чакаш до заплата, за да направиш така желаната покупка. Поради тази причина, има  милиони хора по света, които разчитат не само на дебитните си карти, за да правят трансакции, но и на кредитните. Защото всеки потребител вече знае, че именно кредитната карта съдейства в съставянето на добър кредитен профил, за да бъдеш надежден кредитополучател пред всяка банка.

Разбира се, преди да преминеш към разплащанията с кредитна карта, първо трябва да научиш как да я ползваш правилно. За тази цел ти трябва един кратък, но точен, наръчник. Точно такъв ще ти представим в следващите редове – за да можеш да се запознаеш с най-важните правила за разумно ползване на кредитната карта, а ако вече си наясно с тях – то поне да си ги припомниш, за пореден път. Защото всички знаем, че в днешното натоварено и забързано ежедневие, е много лесно да загубиш концентрацията си, а понякога, дори малко невнимание може да ти коства много, когато става въпрос за кредитни средства.

Ще ти представим първо няколко неща, които НЕ бива да правиш, с цел да използваш наистина безопасно картата си:

Не подписвай договор за кредитна карта, преди да си прочел всички условия и да си задал всички въпроси, които имаш.

Не използвай кредитната си карта за ежедневни покупки, като храна, кафе и плащане на сметки. За подобни рутинни неща е предназначена дебитната карта, в противен случай, можеш много лесно да прекалиш с направените разходи и да не можеш да ги върнеш в срок.

Не бързай да затваряш акаунти на кредитни карти, които не използваш често. Първо е добре да се информираш от кредитиращата институция, какви ще бъдат последствията от подобно действие.

Ето и съвети за използване на кредитната карта, които ще те предпазят от опасността да се превърнеш в неплатежоспособен и ненадежден кредитополучател:

Онлайн пазаруването трябва да се осъществява само от защитени и доказани с репутацията си сайтове – може да си припомним най-важните правила в някои от материалите ни, посветени на безопасното онлайн пазаруване. Запомни, че ако не внимаваш достатъчно и личните ти данни бъдат откраднати, може да попаднеш в голяма задлъжнялост към финансовата ти компания.

Предупреждавай кредитора си, ако все пак ти се наложи да закъснееш с вноска – едно телефонно обаждане до финансиращата институция никога не е излишно, ако смяташ, че няма да успееш да платиш задължението си навреме. Това, най-малко, доказва, че се стремиш да бъдеш сериозен и отговорен кредитополучател.

Не изразходвай целия си кредитен лимит – вече навярно знаеш, че подобна практика не е предпочитана от кредитора ти.

А ето и още базисни и първостепенни правила, засягащи всички картодържатели:

  • Каквото и да правиш – погасявай вноските си навреме

Напълно очаквано – плащането на вноските по кредитната ти карта е правило №1, когато говорим за разумна употреба. Ако не спазваш тази стъпка, то всички останали се обезсмислят. Причината е, че ти сам ще си създаваш твърде много разходи, ще вредиш на кредитната си история и плюсовете на една кредитна карта, за теб ще се превърнат в минуси. Така че – ако трябва да правиш малки покупки с картата, за да си способен да връщаш парите навреме - по-добре прави точно това, вместо да задлъжняваш, заради огромни плащания за ненужни неща.

  • Понякога една кредитна карта е достатъчна

Това че някои хора имат възможност да управляват няколко кредитни карти и да извличат максимума от всяка една, не означава, че и ти трябва да се сдобиеш с три платежни средства, на които не може да запомниш дори месечните вноски. Не прибързвай с решенията, когато дадена банка ти предлага да получиш поредната кредитна карта с „промоционални“ условия – много често ти нямаш абсолютно никаква нужда от поредното разплащателно средство, но би се съгласил, само защото можеш да имаш поредната пластика в портфейла си. Това е грешна стъпка, тъй като колкото повече кредитни карти имаш, толкова повече се изкушаваш да харчиш средствата по тях и много често – въобще няма да се замислиш, дали можеш да ги платиш всички натрупани вноски в срокове. Друг проблем при притежаването на няколко кредитни карти са различните им срокове за плащане – това определено ще те затрудни в даден момент. Затова те съветваме, да планираш предварително от какво би имал нужда, да следваш бюджета си и премисляш внимателно всеки подпис, който даваш на дадена финансираща институция.

  • Запомни датата, до която трябва да платиш вноската си

От предната точка следва и това важно правило – не забравяй датата, на която задълженията ти трябва да са внесени. Ако трябва – запиши си всички дати, на които трябва да правиш плащания, с цел да не закъсняваш. Дори да имаш само една кредитна карта, това не означава, че може да си позволиш да не следиш плащанията си. За твое улеснение, Бяла Карта ти предоставя и персонален акаунт мениджър, чрез който да следиш всички движения по кредитния ти баланс, като те съветваме да превърнеш това в навик.

  • Когато пътуваш в чужбина – използвай правилната карта

Не се заблуждавай, че всяка кредитна карта е международна, защото това съвсем не е истина. Това че Бяла Карта ти позволява да се разплащаш с нея както в България, така и в чужбина, това не означава, че и останалите карти имат същото предимство. Затова внимателно чети споразумението, преди да подпишеш и задължително се обади на кредитиращата компания, ако имаш въпроси, относно употребата на картата извън страната ни. Не забравяй, че с Бяла Карта можеш да пазаруваш навсякъде, защото тя е револвираща кредитна карта, което я прави най-използвания тип карта в целия свят.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш