Кандидатствай Вход

СVC код

Онлайн пазаруването е удобно, но крие своите рискове. Ето защо е важно да намериш начин да защитиш личните си данни и финансите. Един от начините да бъдат защитени данните ти се предлагат от самия картоиздател – това са така наречените CVV или CVC кодове

Какво обаче представляват тези кодове, къде можеш да ги намериш и как допринасят за сигурността на парите ти? В тази статия ще разгледаме подробно тези защитни мерки, за да разбереш как работят и защо са толкова важни при използването на кредитни или дебитни карти в интернет. 

Ако искаш да научиш повече за финансовата си сигурност, тук ще намериш полезна информация за CVV и CVC кодовете.

Какво е CVV код?

CVV е код за проверка на картата (Card Verification Value). 

Това е три или четирицифрен номер, който служи като допълнителна мярка за сигурност при трансакции, при които картата не е физически предоставена като например при онлайн трансакциите. 

Какво е CVC код?

CVC означава код за проверка на картата (Card Verification Code) и по същество е същото като CVV. Различните издатели на карти използват различни термини за този код, но той има същата цел - да потвърди твоите трансакции и да даде допълнително ниво на сигурност и безопасност.

CVV или CVC код имат както кредитните карти, така и дебитните карти. 

Къде можеш да намериш CVC и CVV на картата?

CVC или CVV кодът на твоята карта е дълъг 3 или 4 символа и обикновено е изписан на гърба на самата пластика. 

При дигиталните карти, CVV/CVC обикновено може да бъде видян в мобилното приложение, където е илюстрирана картата. 

CVV код върху картата

Каква защита дават CVC и CVV кодовете?

CVV или CVC кодът е още една защита, който те предпазва от загуба на пари.

Освен защита срещу кражба, CVC кодът на картите осигурява още една функция - защита от изтичане на данни. Все по-честото хакване на сайтове и масови случаи за изтичане на данни, тази тема е чувствителна и регулаторите се стараят да вземат нужните мерки. 

Ето защо, макар някои сайтове да могат да запазят номера на твоята карта, те нямат право спрямо регулациите да съхраняват твоя CVC/CVV код. Това те предпазва от потенциални хакерски атаки, при които някой може да се сдобие с данните ти. 

Ето защо, дори ако в някой сайт иска да запазиш CVC кода си – оцени неговата легитимност. 

Как да предпазиш своя CVC и CVV код: съвети за сигурно съхранение и използване?

Предпазването на твоя CVC/CVV код изисква сходни усилия, както и предпазването на всяка друга твоя лична или финансова информация. Не споделяй своя CVV код по имейл или телефон - всяка чувствителна информация трябва да се изпраща само чрез защитени канали. Това означава да избягваш да кликаш на всякакви линкове или да отговаряш на iмейли, които изискват лични или финансови данни. 

За да предпазиш своя CVC или CVV код и да ги използваш сигурно, следвай тези съвети:

  • Използвай сигурни и защитени сайтове: Когато правиш онлайн плащания, увери се, че сайтът е надежден и използва защитен протокол (проверете дали URL адресът започва с "https"). Имай предвид, че измамниците стават все по-умели и понякога този протокол може да не е достатъчна индикация за сигурност. Ето защо, пазарувай от познати брандове и сайтове, които са се доказали във времето. 
  • Не използвай обществени Wi-Fi мрежи: Избягвай да въвеждаш каквито и да е било лични или данни на картата, докато използваш обществени Wi-Fi мрежи, защото те могат лесно да бъдат компрометирани. 
  • Подхождай критично при телефонни обаждания и имейли: Не споделяй своя CVC/CVV код по телефона или чрез имейл, освен ако нямаш абсолютна сигурност за идентичността на човека или организацията, с които комуникираш. 
  • Следи банковите си извлечения: Редовно проверявай извлеченията на кредитната или дебитната си карта, за да можеш своевременно да забележиш неправомерни трансакции. Ако видиш такива, незабавно уведоми картоиздателя си. 
  • Използвай антивирусен софтуер: Поддържай актуален антивирусен софтуер на компютъра и мобилните си устройства. По този начин ще имаш по-голяма сигурност, че няма да попаднеш в капана на някои онлайн измамници. 
  • Използвай сигурни пароли: Създавай си силни и уникални пароли за онлайн акаунтите си, свързани с твоите дебитни и кредитни карти. По възможност – използвай двуфакторна защита при вписване и при плащане. 
  • Избягвай автоматичното попълване на данни: Изключи функцията за автоматично попълване на данните за кредитни карти в уеб браузърите си, за да предотвратиш случайното им споделяне. Това е изключително важно, когато използваш обществен компютър или чуждо устройство. 

Следвайки тези съвети, значително ще намалиш риска от измами и неправомерно използване на твоя CVC/CVV код.

CVC и CVV кодовете дават допълнителна мярка за сигурност при плащане с дебитна или кредитна карта. Старай се да ги предпазиш, за да не станеш жертва на измама с данните ти. 

CVC кодът на твоята карта е изписан върху задната страна на картата. 
При съмнения за измамни плащания с твоята Бяла Карта, веднага се свържи с нашия център за обслужване на клиенти, за да може да се предприемат необходимите действия по защита на данните ти. В същото време – можеш да влезнеш в своя личен потребителски профил или в мобилното приложение на Бяла Карта и да деактивираш нейни функции или да я блокираш изцяло.  
Не, CVC кодът и ПИН кодът не са едно и също нещо. CVC кодът е трицифрен или четирицифрен код, който се намира на гърба на кредитната или дебитната карта и служи за удостоверяване на картата при онлайн плащания. ПИН кодът пък е личен номер, който се използва за потвърждение на физически трансакции, извършени на място във физически магазини. Накратко - CVC кодът е предназначен за допълнителна сигурност при дистанционни трансакции, ПИН кодът осигурява защита при физически плащания с картата.