Кандидатствай Вход
Как да избереш кредитна карта според нуждите си? Виж 4 основни правила

Как да избереш кредитна карта според нуждите си? Виж 4 основни правила

Кредитната карта е продукт като всеки друг. Ето защо, трябва да избираш спрямо твоя собствен начин на живот и според нуждите, които имаш. За да те ориентираме в избора, в днешната статия в блога ни ти разказваме за някои от важните критерии при избор на твоята кредитна карта. 

Как да избереш кредитна карта според нуждите си?

Избери годишна такса според нуждите ти

Да плащаш годишна такса, за да използваш кредитна карта си заслужава, когато ползите ти са повече от цената, която плащаш. Определи за каква нужда ти е необходима кредитната карта. Ако идеята ти е да имаш пари до заплата, когато ти се наложи, избери кредитна карта с ниска такса или без такса.

Ако искаш да имаш спокойствие, че имаш пари да покриеш неочаквани разходи или неотложни нужди, спри се на кредитна карта Бяла Карта, защото е без такси за издаване, преиздаване и без годишна такса за обслужване. Това означава, че в месеците, в които не използваш, няма да ти струва нищо.

Как предпочиташ да се разплащаш – в брой или с карта?

Когато избираш кредитна карта, трябва да провериш какви са таксите при плащане. Има ли такса при плащане на банкомат, на ПОС или онлайн? Това е важно, тъй като ако често използваш пари в брой, а кредитната ти карта ти взима такса всеки път, когато използваш банкомата, даваш излишни пари. Същото важи и за другите опции.

За да спести неудобството на клиентите си, Бяла Карта е без такса при теглене от банкомати в страните от Европейския съюз. Така дори да си на екскурзия в Париж, Барселона, Милано, Мюнхен или другаде в ЕС ще можеш да теглиш пари от банкомат без такса. Така, няма да ти се налага да носиш много пари в брой в себе си. Звучи добре, нали.

Другото положително е, че кредитна карта Бяла Карта няма такси и при плащане на ПОС. Независимо дали предпочиташ да плащаш в брой или безконтактно, Бяла Карта може да бъде добър избор за теб. Допълнително - в мобилното приложение можеш да следиш всички трансакции, направени с картата, за да оптимизираш разходите си по-ефективно.

Какви са възможностите ти за одобрение за спрямо твоята кредитна история?

При кандидатстване за кредит, кредитна карта или заем, голяма част от финансовите институции взимат предвид кредитната ти история. Обслужването на предишни задължения е индикатор дали си надежден кредитополучател или не.

Истината обаче е, че на всеки може да се случи да има труден момент, но да е готов да продължи напред. Дори това да се е случило и на теб, не е нужно да се лишаваш от съвременните финансови инструменти. Просто потърси такива, които отговарят на твоя профил и нужда.

Бяла Карта например ти дава втори шанс - дори да си с влошена кредитна история. Разбира се, ще бъде извършена оценка на кредитоспособността ти и в този случай е необходимо да работиш на трудов договор. При лоша кредитна история имаме нужда от допълнителна гаранция, че ще имаш възможност да обслужваш картата си.

Не забравяй, че ако коректно обслужваш картата си, ще можеш да изградиш добра, дори отлична кредитна история.

Имаш ли шанс за одобрение за кредитната карта без трудов договор?

В днешно време много хора работят на свободна практика, по проекти и без постоянен трудов договор. Този начин на работа има своите предимства като гъвкавото работно време, но и своите недостатъци като намалената достъпност до финансови услуги. 

Това е така, защото някои финансови институции, предлагащи кредитни карти търсят гаранция за сигурност, че потребителят ще има възможност да погасява задълженията си. 

За да отговори на нуждите на хората, които не са на постоянен трудов договор, кредитна карта Бяла Карта например, няма задължително изискване за трудов договор при кандидатстване. Достатъчно е да имаш някакви доказуеми доходи - от пенсия, наем и др.

Определи какви са финансовите ти възможности и нужди

Когато избираш кредитна карта, трябва да помислиш какъв кредитен лимит ще ти бъде необходим. Имай предвид, че сумата, която използваш трябва да бъде върната в определени срокове и трябва да съобразиш това. 

Трябва да се съобразиш не само с нуждите си, но и с възможностите си. 

Ако нямаш възможност да погасяваш сумата, използвана през месеца. Така ще съумееш да бъдеш разумен кредитополучател и ще се възползваш от предимството да имаш допълнителни пари в портмонето си, когато се нуждаеш. Бяла Карта например - е с лимит от 100 до 5000 лв. 

Можеш да започнеш с по-малка сума и когато се увериш, че съумяваш да я плащаш, да кандидатстваш за по-висок кредитен лимит. Не се притеснявай, кандидатстването за по-висок кредитен лимит e без такса и не е нещо сложно или трудно. 
 

Достатъчно е да си редовен кредитополучател. За да заявиш по-голяма сума по твоята кредитна карта, трябва само да се свържеш с екипа ни на телефон 0700 20 140 или да ни пишеш на help@bialakarta.bg.

Какво друго да съобразиш при избор на кредитна карта?

След като разбереш личните си нужди и възможности, добре е да съобразиш и още няколко условия, когато избираш кредитна карта. Става въпрос за по „техническите“ характеристики като условия за погасяване на задълженията, лихви, такси, предлагат ли се различни видове застраховки или допълнителни услуги, като защита от изгубена или открадната карта и т.н. Нека разгледаме част от тях.

Каква е лихвата - защо е важно да сравниш различните предложения?

Независимо какъв кредитен продукт планираш да използваш, лихвата е един от параметрите, с които трябва да се запознаеш. 

При някои кредитни карти има гратисен период, в които, ако върнеш задълженията си изцяло, може да нямаш начислена лихва. При други карти, лихвата се начислява от първия ден. 

Важно е да имаш предвид, че ниската лихва може да се промени след изтичането на някакъв промоционален период, а после да се увеличи значително. Поради това трябва да преглеждаш договора си преди да вземеш кредитна карта. 

Разбери дали има бонуси и награди по кредитната ти карта. А трябват ли ти?

Много кредитни карти предлагат различни видове бонуси и награди за своите клиенти. Това може да бъде възможност за събиране на точки, които след това могат да се използват за покупки, пътувания или други предимства. 

Въпреки че тези бонуси и награди звучат привлекателно, трябва да се запиташ дали наистина ще се възползваш от тях. Ако не пътуваш активно или не пазаруваш често онлайн, а точно за такъв тип трансакции получаваш точки, бонусите, които кредитната ти карта предлага може да са незначителни.  

В същото време обаче кредитната ти карта може да има годишна такса, която да плащаш. Ако не се възползваш от тези предимства, може да е по-добре е да се фокусираш върху други аспекти на кредитната карта.

Какви възможности за защита и контрол ти дава картата?

При избора на кредитна карта трябва да обръщаме внимание на възможностите за защита и контрол, които може да ти предостави. Това може да включва възможността за блокиране на картата в случай на загуба или кражба, уведомления при всяка трансакция и инструменти за управление на разходите и следене на сметката. 

Важно е също да разбереш дали кредитната карта предлага онлайн банкиране, което да ти дава лесен и удобен достъп до информацията за твоята карта и възможността за извършване на онлайн плащане на задълженията.

Кредитна карта Бяла Карта например има тази възможност. Всеки клиент може да си създаде личен акаунт, в който да проследява цялата информация за картата си. Достъп до нея има и през мобилното приложение на Бяла Карта.

Изборът на кредитна карта е решение, което изисква внимание и проучване на различните възможности. Спазвайки горепосочените правила, имаш по-голяма вероятност да избереш най-подходящата кредитна карта според твоите нужди и възможности, за да се насладиш на нейните ползи.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш