Кандидатствай Вход

ПИН код/персонален идентификационен номер

PIN в превод от английски - Personal identification number означава кратък цифрен код, с който можеш да удостоверяваш част от трансакциите си с кредитна или дебитна карта.

За какво служи?

Този код ще ти е нужен, за да теглиш пари на банкомат или за да плащаш на POS терминал във физически магазини.

Запомни PIN кода си, а не го записвай на листче, което да държиш в портфейла си! Препоръчваме ти да смениш първоначалния код, който ти предостави финансовата институция. Това може да стане на произволен банкомат. Избери различни цифри, които означават нещо само за теб.

ПИН кодът служи за повишаване на сигурността на платежната карта и да избегне злоупотреби с нея. Сигурността е от първостепенно значение. „Златните“ правила, с който ще повишиш сигурността на картата си, са:

  • Запомни и пази в тайна ПИН кода си. Не го записвай на листче или в телефона си и не го носи със себе си. Също така не го казвай на никого.
  • Ако установиш, че картата ти липсва, веднага се свържи с издателя й, за да я блокира. Клиентите на Бяла Карта имат възможност и сами да блокират кредитната си карта в своя индивидуален потребителски профил. Блокирането на изгубена или открадната карта те предпазва от възможността някой да я ползва за твоя сметка.
  • Днес всички платежни карти трябва да са снабдени с някаква двуфакторна идентификация. Много от онлайн плащанията се верифицират допълнително с 3D защита или потвърждение с биометрия или e-PIN код.

Какво да правиш, ако забравиш или изгубиш своя PIN код?

В случай, че си забравил своя PIN или ePIN код, свържи се незабавно с финансовата институция - издател на картата ти. Тя ще предприеме стъпки да получиш нов код и при нужда ще блокира временно картата.

3rd party

PIN в превод от английски - Personal identity number означава кратък цифрен код, с който можеш да удостоверяваш част от трансакциите си с кредитна или дебитна карта.