Кандидатствай Вход

ПОС терминално устройство

ПОС терминално устройство или ПОС терминал е устройство за приемане на преки безкешови плащания. Абреавиатурата ПОС идва от английския израз point of sale – „точка на покупко-продажба“.

POS терминалите могат да бъдат ръчни, безжични, свързани с кабел към компютър, или включени към цялостна система.

Днес почти всеки магазин разполага с ПОС терминално устройство. Благодарение на него, клиентите успяват да платят за покупките си директно с кредитна или дебитна карта. Все по-предпочитани стават и плащанията с дигитализирани карти през мобилни портфейли. Трансакциите на POS са сигурни и напълно безопасни, тъй като информацията, която протича между чипа на картата и устройството е криптирана. 

За какво се използва ПОС терминалното устройство и как работи?

  1. Първото, което прави едно такова устройство, е да чете информация от кредитната или съответно дебитната карта на клиента. Това се случва посредством NFC технология. Процесът е криптиран и напълно безопасен.
  2. Второто, което прави всяко POS устройство, е да провери дали средствата в картата са достатъчни, за да може да се извърши самото плащане. Ако има достатъчно средства, плащането се приема, в противен случай на екрана на устройството изписва, че няма наличност. 
  3. Следващото нещо, което един терминал ще направи, е да прехвърли средствата от сметката на клиента към сметка на продавача. Разбира се, успешното плащане ще завърши с издаване на касов бон - документ за извършената трансакция.

Безкешовите плащания изживяват истински бум в последните години. Ако добавим и дигиталните портфейли, посредством които хората могат да плащат със своя телефон, POS терминалните устройства са си направо незаменими. Според проучване от края на 2021-ва година, две трети от българите предпочитат да плащат безкешово - чрез своята кредитна или дебитна карта, или чрез телефона си. От изследването става ясно, че клиентите са готови да се откажат от пазаруване в магазин, който приема само пари в брой.

3rd party

ПОС терминално устройство или ПОС терминал е устройство за приемане на преки безкешови плащания. Абреавиатурата ПОС идва от английския израз point of sale – „точка на покупко-продажба“.

Да, твоята кредитна карта Бяла Карта е безконтактна. Можеш да използваш пластиката си или да дигитализираш своята кредитна карта в някои от мобилните портфейли - Google Pay или Apple Pay. По този начин ще можеш да плащаш с картата си и през телефона си.
За да използваш своята безконтактна карта Бяла Карта трябва да доближиш пластиката до ПОС терминала или до безконтактния символ на банкомата, от който искаш да изтеглиш пари. При теглене на пари в брой от безконтактен банкомат, трябва да верифицираш трансакцията с ПИН код.Когато използваш своята безконтактна Бяла Карта на ПОС терминал, не е необходимо да въвеждаш ПИН код при всяка трансакция.
Да, както всички безконтактни карти, така и Бяла Карта разполага с всички системи за сигурност, които защитават твоите плащания.