Кандидатствай Вход
6 мита за кредитните карти

6 мита за кредитните карти

  • Бяла Карта
  • 17.10.2017
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 560

Почти всеки познава предимствата на кредитните карти и функциите им. В 21-ви век са малко хората, които не са се възползвали от ползите на безкешовото разплащане, а и от финансовата свобода, която кредитната карта предоставя.

Освен с добре познати факти, кредитните карти са известни сред потребителите и с множество митове, голяма част от които са под въпрос. Ако нямаш нужната финансова култура е лесно да повярваш на всички твърдения около кредитирането и популярните пластики. Как обаче да селектираш вярната информация от различните източници и защо е важно да познаваш същността на кредитната карта? Подготвили сме материал, с който ще разясним какво стои зад някои от най-разпространените митове при кредитните карти

Кои твърдения са истина и кои – мит за кредитните инструменти, научи в следващите редове.

1. Кредитната карта не е заем.

Всъщност, това твърдение е грешно – кредитната карта може би не изглежда стандартна форма на заемане на средства, но истината е, че това необезпечен заем. Всички кредитни карти, без оглед на вида им, представляват форма на заем на финансови средства. След като платиш определена сума от картата, на нея ще ти бъде начислена лихва, която всъщност е цената на заемните средства. В единия случай, можеш да заемеш средства от банка, ако кредитната ти карта е банкова. В друг случай – можеш да се възползваш от услугите на небанкова финансова институция, каквато е Аксес Файнанс, и да вземеш кредитна карта AXI. По този начин ще ползваш не традиционна кредитна карта, а иновативен инструмент, с който ще си спестиш от банковите такси и изисквания.

2. Има само един начин за изчисляване на кредитен рейтинг.

Това е честа грешка. Кредитният ти рейтинг се изчислява по различен начин от всяка една финансова институция. Факторите, които се вземат предвид могат да съвпадат, но това съвсем не означава, че ти имаш един единствен кредитен рейтинг. Тъй като всяка кредитираща институция си има индивидуален начин на изчисляване на риска на кредитополучателя. Някои компании винаги приемат като основен фактор трудовия ти договор, а други не го вземат от толкова голямо значение. Разбира се, данните от ЦКР са критерий, който играе ключова роля при всяко кандидатстване за кредитна карта, без значение в коя институция.

3. Балансът ти по дебитната карта е фактор, когато кандидатстваш за банкова кредитна карта.

Грешно! Употребата на дебитни карти и разходите, които правиш с тях не се вземат предвид нито от банките, нито от небанковите кредитори.

4. Можеш да плащаш само минималната си месечна вноска, за да подобриш кредитния си рейтинг.

Абсолютен мит, който определено не бива да следваш. Да не плащаш цялата дължима сума на кредитора и да погасяваш само минималната месечна вноска е практика, която няма да подобри рейтинга ти. Запомни, че трябва да плащаш целия размер на всяка месечна вноска в установения срок.

5. Една кредитна карта е напълно достатъчна.

Това е доста консервативна теория, която вече едва ли се спазва от някой. Най-вече, защото е просто мит. Всъщност съвременният картодържател има няколко различни кредитни карти, пригодени за разнобразни нужди. Може да ползваш един кредитен инструмент за пазаруване изцяло онлайн, както и съвсем друг – за разплащания в чужбина. Дори не е необходимо да използваш услугите само на един кредитор. Каква е ползата от различните кредитни карти? Ако изплащаш всичко навреме, дори да не става въпрос за големи суми, ти доказваш, че си надежден кредитополучател. Което, от своя страна, автоматично ще подобри рейтинга ти в различни финансовите институции и ще се отрази благоприятно на кредитната ти история. Балансирането с различни инструменти и наличието на изплатени кредитни суми са знак, че в бъдеще кредиторите ще ти гласуват доверие. Дори когато става дума за кредити за жилище, автомобил или малък бизнес.

6. Защо да имаш кредитна карта, след като можеш да плащаш и с дебитната си такава.

Този мит, дори не се доближава до истината. Защото дебитните карти, колкото и много да използваш, няма как да изградят твоята кредитна история. Те не се отразяват на кредитния ти рейтинг пред банките и останалите кредитори. Дебитните пластики могат да служат за разплащания и за теглене на пари в брой, но нямат други предимства, каквито имат кредитните карти. Притежаването и правилното използване на кредитна карта ще ти помогне да получиш по-лесно бъдещ кредит за жилище или бизнес. Точно затова кредитните карти са най-изгодните  помощници за изграждане на стабилно финансово бъдеще.

Ако все още имаш съмнения, кандидатствай за своята кредитна карта AXI – можеш да я поръчаш по телефон или онлайн, а след одобрение, ние ще ти я предоставим напълно безплатно до посочен от теб адрес.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш