Кандидатствай Вход
6 мита за кредитните карти

6 мита за кредитните карти

Почти всеки познава предимствата на кредитните карти и функциите им. В 21 - ви век са малко хората, които не са се възползвали от ползите на безкешовото разплащане, а и от финансовата свобода, която кредитната карта предоставя.

Освен с добре познати факти, кредитните карти са известни сред потребителите и с множество митове, голяма част от които са под въпрос.

Ако нямаш нужната финансова култура е лесно да повярваш на всички твърдения около кредитирането и популярните пластики.

Как обаче да селектираш вярната информация от различните източници и защо е важно да познаваш същността на кредитната карта?

Подготвили сме материал, с който ще разясним какво стои зад някои от най-разпространените митове при кредитните карти.

Кои твърдения са истина и кои - мит за кредитните инструменти, научи в следващите редове.

Топ 6 мита за кредитните карти

1. Кредитната карта не е заем

Всъщност, това твърдение е грешно - кредитната карта може би не изглежда стандартна форма на заемане на средства, но истината е, че това необезпечен заем.

Всички карти, без оглед на вида им, представляват форма на заем на финансови средства.

След като платиш определена сума от картата, на нея ще ти бъде начислена лихва, която всъщност е цената на заемните средства.

В единия случай, можеш да заемеш средства от банка, ако кредитната ти карта е банкова.

В другия случай можеш да се възползваш от услугите на небанкова финансова институция, каквато е Аксес Файнанс и да вземеш Бяла Карта.

По този начин ще ползваш не традиционна кредитна карта, а иновативен инструмент, с който ще си спестиш от банковите такси и изисквания.

2. Има само един начин за изчисляване на кредитен рейтинг

Това е честа грешка. Кредитният ти рейтинг се изчислява по различен начин от всяка една финансова институция. 

Факторите, които се вземат предвид могат да съвпадат, но това съвсем не означава, че ти имаш един - единствен кредитен рейтинг.

Тъй като всяка кредитираща институция си има индивидуален начин на изчисляване на риска на кредитополучателя.

Някои компании винаги приемат като основен фактор трудовия ти договор, а други не го вземат от толкова голямо значение.

Разбира се, данните от ЦКР и твоята кредитна история са критерий, който играе ключова роля при всяко кандидатстване за кредитна карта, без значение в коя институция.

3. Балансът ти по дебитната карта е фактор, когато кандидатстваш за банкова кредитна карта

Напълно погрешно. Употребата на дебитни карти и разходите, които правиш с тях не се вземат предвид нито от банките, нито от небанковите кредитори.

4. Можеш да плащаш само минималната си месечна вноска, за да подобриш своето ЦКР

Това е още един от митовете за кредитните карти, на които определено не бива да вярваш.

Да не плащаш цялата дължима сума на кредитора и да погасяваш само минималната месечна вноска е практика, която няма да подобри рейтинга ти.

Запомни, че трябва да плащаш целия размер на всяка месечна вноска в установения срок, ако искаш да си надежден кредитополучател.

5. Една кредитна карта е напълно достатъчна

Това е доста консервативна теория, която вече едва ли се спазва от някой. Най-вече, защото е просто поредния мит за кредитните карти.  

Всъщност съвременният картодържател има няколко различни карти, пригодени за разнообразни нужди. Може да ползваш една кредитна карта за пазаруване изцяло онлайн и съвсем друга за разплащания и теглене на пари в брой в чужбина.

Дори не е необходимо да ползваш услугите само на един кредитор.

Каква е ползата от различните кредитни карти?

Ако изплащаш всичко навреме, дори да не става въпрос за големи суми, ти доказваш, че си надежден кредитополучател.

Което, от своя страна, автоматично ще подобри твоя кредитен рейтинг в различни финансовите институции и ще се отрази благоприятно на кредитната ти история.

Балансирането с различни инструменти и наличието на изплатени кредитни суми са знак, че в бъдеще кредиторите ще ти гласуват доверие.

Дори когато става дума за кредити за жилище, автомобил или малък бизнес.

6. Защо да имаш кредитна карта, след като можеш да плащаш и с дебитната си такава

Този мит, дори не се доближава до истината. Защото дебитните карти, колкото и много да използваш, няма как да изградят твоето ЦКР.

Дебитните пластики могат да служат за разплащания и за теглене на пари в брой от банкомат, но нямат други предимства, каквито имат кредитните карти.

Притежаването и правилното използване на картата ще ти помогне да получиш по-лесно бъдещ кредит за жилище или бизнес. Точно затова кредитните карти може да са най-изгодните помощници за изграждане на стабилно финансово бъдеще.

Ако все още имаш съмнения, кандидатствай за своята кредитна карта Бяла Карта.

Можеш да я поръчаш по телефон или онлайн, а след одобрение, ние ще ти я предоставим напълно безплатно и в рамките на изключително кратки срокове до посочен от теб адрес.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш