Кандидатствай Вход
Роля и значение на кредитните карти в ежедневието на съвременния потребител

Роля и значение на кредитните карти в ежедневието на съвременния потребител

От своето създаване към средата на миналия век до днес, кредитните карти стават все по-важен инструмент за потребителя от финансова и дори житейска гледна точка. 

Самото развитие (или еволюция) на тази продуктова категория е до голяма степен свързано със стремежа за адаптиране към непрекъснато променящите се нужди и навици на човека.

Днес споменатата тенденция важи повече от всякога, тъй като кредитните карти вече имат решаваща роля и значение в ежедневието на съвременния потребител. 

Ето някои от главните роли на кредитните карти в ежедневието на съвременния потребител:

Изграждане на кредитна история  

Кредитната история е изключително важна за потребителя във връзка с неговите бъдещи финансови цели и перспективи. 

Надеждната кредитна история дава възможност да се възползваш от определен гратисен период, по-изгодни условия при кандидатстване за банкови кредити във връзка със закупуване на кола или апартамент например и т.н., и т.н.

В допълнение, тя води до получаването на намаления и специални оферти при покупката на определени финансови и застрахователни продукти. 

Как обаче можеш да си изградиш кредитна история, ако досега никога не си теглил кредит? 

Един от най-лесните начини да направиш това е чрез правилното използване на кредитната карта. 

Под „правилно използване“ имаме предвид най-вече с кредитна карта да правиш покупка, които действително е възможно да си позволиш и да покриваш навременно и коректно необходимите вноски. 

По този начин ще покажеш на бъдещите си кредитодатели, че ти си човек, който умее добре да управлява своите лични финанси и съответно заслужава доверието им.

Повишаване на сигурността на разплащанията 

В това отношение кредитните карти са много по-ефективни в сравнение с дебитните такива. Причината за последния факт всъщност е много проста. 

Дебитната карта е директно свързана с твой банков акаунт и съответно носи значителен риск от източване на парични средства и други финансови измами. 

При кредитната карта обаче подобен проблем не съществува. В допълнение, голяма част от финансовите компании на пазара са въвели и специални мерки,за да осигурят защита на личните данни и средствата на своите клиенти. 

Притежателите на кредитна карта Бяла Карта например получават достъп до потребителски профил, в който могат да влизат по всяко време чрез десктоп или мобилно устройство. 

В този профил са налични цялата история на извършените транзакции и друга информация за кредитната карта, която е възможно да представлява интерес за тях.

Удължаване на гаранциите  

Кредитната карта може да ти осигури удължени гаранции на множество стоки и артикули, които пазаруваш. Удължени гаранции, които в редица ситуации ще се окажат изключително важни за теб. 

Вероятно си забелязал, че по-голямата част от предлаганите на пазара продукти и уреди се повреждат малко след изтичането на гаранцията им.

Ако обаче въпросната гаранция бъде удължена е твърде вероятно проблемът или повредата да се появят в нейните рамки. 

Тогава ще имаш пълното право да върнеш уреда обратно на съответния производител или търговец. Разбира се, и да поискаш неговата смяна или пък обратното връщане на парите ти.

Използване на малък заем 

Кредитната карта на практика ти позволява да използваш един своеобразен краткосрочен заем за покриване на текущите си разходи.

Такава опция е много полезна при затруднени от финансова гледна точка ситуации, в които всеки може да попадне в днешно време. 

Възможно е те да се дължат например на забавяне на работна заплата, възникване на извънредни и спешни разходи (медицински, транспортни и т.н.).

Без допълнителен източник на средства ще ти бъде много тежко в подобни ситуации.  

Ако имаш кредитна карта обаче, можеш веднага да получиш достъп до свежи средства по твоя кредитен лимит, които да покриеш впоследствие.

Бяла Карта е способна успешно да се превърне в твоят най-добър приятел във връзка с редица ежедневни дейности. 

Бяла Карта е международна кредитна карта, която ти позволява да се разплащаш от всяка точна на света при пътувания и екскурзии.

Тя е подходяща за теглене на пари в брой от банкомати, защото няма такса в България. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш