Кандидатствай Вход
Изумителни факти за кредитната карта

Изумителни факти за кредитната карта

Кешът постепенно „умира“. На негово място се настанява трайно пластиката. Независимо дали ти харесва или не всеки един от нас има кредитна карта или пък планира най-после да се сдобие с такава. Защото кредитните карти са навсякъде, те се използват за абсолютно всякакви покупки и т

ози метод за разплащане се очертава да остане за дълго в нашето ежедневие.

В тази статия споделяме няколко интересни факта за кредитните карти, които със сигурност не си знаел до този момент.

Изумителни факти за кредитната карта

Кредитната карта няма срок на годност. Решено е да се постави дата на изтичане на кредитната карта поради две причини. 

Първо, за да може издателят на картата ти да се свързва с теб на определени интервали от време, за да ти изпрати нова карта. И второ, с цел потвърждаване на това, че ти си собственик се изисква дата на изтичане на валидността на картата. Второто се използва основно при онлайн поръчки и поръчки по телефона.

Първата кредитна карта

Първата кредитна карта е създадена в САЩ и е можело да бъде използвана само в ресторанти в Ню Йорк. И нищо чудно предвид историята на създаването на кредитната карта.

През 1958г. на Джоузеф Уилямс, служител на Bank of America, му хрумнала блестящата идея да изпрати по пощата 60 000 кредитни карти на клиенти на банката от Фресно, Калифорния. Картите били направени от хартия и били с кредитен лимит от 300 долара. 

Изпратените карти били изцяло нежелани от получателите. До месец октомври 1959г. Уилямс успял да дистрибутира повече от 2 милиона кредитни карти до получатели в цяла Калифорния. 

За съжаление на Уилямс и Bank of America обаче, 20% от всички кредитни карти били обявени за незаконни. Така банката бележи загуба от 8.8 милиона долара, а Уилямс остава без работа.

Кредитна карта в Рекордите на Гинес

Друг интересен факт е, че Уолтър Кавана влиза в книгата  Рекордите на Гинес  като Мистър Пластик Фантастик (Mr. Plastic Fantastic) с неговите 1397 карти.  Общата сума на кредита  му е била 1 650 000 долара.

Говорещи кредитни карти

Звучи нереално, но вероятно много скоро ще са факт. Разработват се в Холандия, като засега отговарят само на думите „СЕЗАМ, ОТВОРИ СЕ!“

Биометрични карти

Друга невероятна, но не и нереална нова функционалност е на път да залее пазара на кредитни карти. В тестови процес са нов тип биометрични карти с пръстов отпечатък. Притежателите  на  такива карти няма да имат ограничения в  трансакциите, които правят.  

Това е опция, която липсва при  използваните днес безконтактни карти. Тази технология ще премахне нуждата и от ПИН код. Това ще направи разплащането с карта още по-лесно и удобно.

Обиколка на земята с кредитни карти

Знаете ли, че с издадените карти, които са влезли  в обращение, може да се обиколи земята над 3.5 пъти? А ето какво означава това като бройка. 

Според финансовите отчети от 2013г. на трите най-големи компании за кредитни карти в света, е имало над 1635 милиона карти в обращение:

  • Visa  - 800 милиона;
  • MasterCard  -  731 милиона;
  • American Express   -  104 милиона.

Бонус - още няколко интересни факта за кредитните карти

40% от всички финансови злоупотреби са свързани с източване на кредитни карти.

Всяка една секунда в световен мащаб се извършват по 10 000 операции с кредитни карти. Всички кредитни карти по света са с един и същи размер. А именно 85.60 mm x 53.98 mm.

Жените са много по-склонни от мъжете да отлагат плащането на кредитната карта за по-късен период и така натрупват повече такси и лихви по картата си.

Зaгyбитe y нac oт измaми c бaнĸoви ĸapти, caмo зa  2013г., ce  равняват нa 8 млн. лв., a зa 2012г. - 7,7 млн. лeва. Тези цифри са по данни на  Ѕkіm Рrоt.

RED картите даряват определен процент за различни каузи   при всяка направена транзакция с тях. Популярна е сред звезди и знаменитости.

И при кредитните карти има мода. Най-скъпата кредитна карта е представена на изложение в Париж, 2007г. Представлява кредитна карта, изработена от сребро и украсена с 333 диаманта и с размери от 1 до 1,65 мм.

ТОП 10 страни в света, където може да се плаща навсякъде по електронен път – Германия, Австралия САЩ, Великобритания, Белгия, Канада, Швеция, Франция, Холандия , Сингапур.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш