Кандидатствай Вход
Историята на кредитната карта или как един забравен портфейл роди една гениална идея

Историята на кредитната карта или как един забравен портфейл роди една гениална идея

Помниш ли какъв беше живота без кредитни карти?

Когато се налагаше да носим пари в брой, да ги крием по джобовете на чантите или портфейлите си и да се редим на опашки в банките, за да изтеглим малка сума пари или микрокредит?

Помниш ли как получавахме заплатите си в бял плик в отдел ТРЗ на фирмата?

Подписвахме се до името си, като „получил“, а после тайно брояхме банкнотите по ъглите на офиса?

И ако случайно ни се наложеше да си купим нещо за дома се молехме на съседи и познати да ни услужат с дребни суми до следваща заплата?

Много от вас сигурно не помнят тези дни, но те не са никак далечни. Само до преди двайсетина години това беше нашата реалност.

Днес, за щастие всичко това е само минало, за което си спомняме с усмивка. Вече почти не носим кеш, а само една-две пластики в портфейла си.

Заплати получаваме в банковата си сметка и електронното банкиране ни сигнализира, когато парите постъпят.

Фишовете от заплатите са електронни, а ако не ни достигат пари е нужно просто да отидем до банкомата и да изтеглим от кредитната си карта.

Защото всеки от нас има поне по една такава. И темата дали да пазаруваме кеш или с кредитна карта отдавна е решена.

Но замисляли ли сте се на кой му е хрумнала идеята за създаването на кредитната карта? Има много описани истории и всички са единодушни по въпроса как се е появила идеята.

Историята на кредитната карта - как един забравен портфейл роди една гениална идея

Един забравен портфейл добави кредитен инструмент, който е масово разпространен по света, а историята започва в далечната 1949 година. И да - Историята на кредитната карта започва със забравен портфейл

Нейният създател се казва Франк Макнамара. Въпросният господин бил на вечеря в Ню Йорк.  

Когато дошъл моментът за сметката, г-н Макнамара установил, че е забравил портфейла си. 

Има различни предположения за това как се е измъкнал от ситуацията. И до днес не е ясно дали се е свързал с жена си или е мил чинии в ресторанта. 

Но се говори, че в този момент г-н Макнамара установил, че е необходимо средство, което да замести плащането в брой.

Така през 1950 година той и съдружникът му Ралф Шнайер създават първата американска компания за кредитни карти, наречена с небезизвестното име Diner’s club – съществуваща и до днес. 

Картата била картонена и служела основно при пътуване и развлечения. 

До този момент съществували опити за създаване на кредитни карти свързани с бизнеса, но Diner’s club се превърнала в първата с широка и ритейл употреба.

През 1951 година Diner’s club имали 20 000 картодържатели.

Десет години по-късно картата еволюирала и от картонена се превърнала в пластмасова. 

Наричала се кредитна карта, но реално задълженията по нея е трябвало да бъдат заплатени в пълен размер в края на всеки месец.

В този период като конкурент на Diner’s club се появила друга карта - American express. Компанията стартира като конкурентна услуга на доставката на пари на Амерканските пощенски служби, но след това навлиза в пазара на кредитни карти със свой собствен продукт. 

Именно American express за пръв път издава кредитна карта - такава каквато я познаваме и днес, изработена от пластмаса

Бъдещето на кредитната карта

В наши дни много от гражданите имат кредитна карта.

Иновациите в този сектор не спират. Безконтактното плащане с карта е само едно от нововъведенията през последните години. 

Вече има виртуални кредитни карти, с които плащаме през виртуални ПОС терминали. 

И въпреки, че всеки ден се измислят нови и иновативни форми за разплащане, като PayPal, мобилни приложения за разплащане, вградени чипове в различни устройства и т.н. кредитната карта е толкова широко разпространена, че едва ли в следващите няколко десетилетия ще бъде изместена от челната позиция, която заема в платежната индустрия. 

Това привлича интереса и на много недоброжелатели, които искат да стигнат до твоята информация.

Находчивостта и изобретателността на крадците-хакери от кредитни карти са изключителни. И в много случаи за нас остава мистерия как крадците успяват да откраднат суми от пластиката. 

И все пак, издателите - банкови и небанкови финансови институции ежедневно се стремят да подобряват нивото на сигурност, което предоставят на своите потребители. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш