Кандидатствай Вход
Кога трябва да смениш кредитната си карта?

Кога трябва да смениш кредитната си карта?

Най-вероятно вече притежаваш собствена кредитна карта и не веднъж си пазарувал с нея, това е нещо очаквано, имайки предвид, че живеем във века на технологиите.

Когато стане въпрос обаче за избор на конкретна кредитна карта, пазарът е препълнен с разнообразни предложения, всяко от които има своите плюсове и минуси.

В този материал ние ще се спрем не на първоначалния ти избор на кредитна карта, а на онзи момент, когато се налага да смениш въпросната кредитна карта с друга, по-подходяща за теб.

Едно от проучванията през 2016г. за употребата на кредитни карти, сочи че цели 25 млн. потребители ползват любимата си кредитна карта, за период от поне 10 години. Очаквано, повечето млади хора са по-склонни да сменят кредитните карти на една компания с друга, а картодържателите на средна възраст, използват основно една кредитна карта, като доста по-рядко биха я заменили с друг вид платежно средство.

Любопитен факт е, че повечето кредитополучатели се боят да закрият кредитната карта, която използват, основно, заради страх от накърняване на кредитния им рейтинг.

Виж обаче кога е добре да се замислиш за смяна на платежното средство, с друго, което пасва на начина ти на живот и на изискванията ти:

  • Постоянно получаваш предложения за кредитни карти

Разбира се, не всяка оферта е добра за теб, но това не означава, че не трябва поне да се запознаеш с условията на кредитната карта, която ти се предлага. Дори и да не замениш собственото си платежно средство, то най-малко ще следиш какъв е пазарът и на къде са ориентирани трендовете в предлагането на кредитни средства. И, естествено, не е изключено да откриеш в някое ново предложение и доста по-добри условия и изгодна кредитна карта, която винаги си търсил, но досега не си намирал. Не забравяй обаче да сравняваш внимателно всяко едно условие на предлаганата карта с притежаваната от теб кредитна карта, за да се убедиш в какво се състоят различията и евентуалните предимства на дадения инструмент.

  • Имаш подобряване на кредитния рейтинг

Ако дълго време си ползвал кредитна карта и си плащал вноските навреме или пък имаш кредит, по който нямаш никакви закъснения по плащания, то най-вероятно кредитната ти история автоматично подобрява индивидуалния ти кредитен рейтинг при различните финансови институции. Това означава, че всяка една банка и небанкова институция, оценявайки те по конкретни критерии, гарантирано отбелязва, че имаш подобрен кредитен рейтинг, в резултат на употребата на кредитни средства. Това означава, че ти влизаш в таргет групата ѝ, която почти автоматично е одобрена за даден кредитен лимит. Поради тази причина и можеш да очакваш да получаваш оферти за кредитни карти по имейла или пощата.

Съветваме те, да не пропускаш офертите, които отделните финансиращи компании ти предлагат, но не и да взимаш прибързани и емоционални решения, които впоследствие могат да се окажат пагубни за теб. И все пак – щом имаш добър кредитен рейтинг, то със сигурност ще получиш и по-висок кредитен лимит и удобни условия.

Не забравяй обаче, че за да изградиш добрата кредитна история, то първо трябва да ползваш кредитна карта. Бяла Карта в този случай е перфектния начин да подобриш кредитния си рейтинг, особено ако досега си имал не дотам добра история с банковите институции. Бяла Карта е кредитната карта, която се получава и ползва лесно и безпроблемно. Точно тя е ефективен способ за подобряване на рейтинга ти и изграждането на надеждност пред финансовите компании.

  • Не получаваш никакви бонуси от кредитната си карта

Всички знаем каква е главната функция на една кредитна карта, но това не означава, че не може да търсим допълнителна стойност, която кредитната компания да ни предоставя.

Всъщност най-добрите кредитни инструменти на пазара в момента, наблягат точно на бонусите и програмите за лоялност, както и на отстъпките от партньори. Точно такъв инструмент е и Бяла Карта – тя ти предоставя редица постоянни отстъпки в цялата ни партньорска мрежа. Освен това, на твое разположение и е Белият магазин, в който пазаруваш онлайн страхотни сделки, които са достъпни единствено за картодържателите на Бяла Карта. Можем да добавим като допълнителен бонус към изгодната кредитна Бяла Карта и периодичните промоции, в които всеки кредитополучател на Аксес Файнанс може да вземе участие, просто плащайки с Бяла Карта.

Подобни плюсове на модерното ни разплащателно средство го превръщат в наистина търсена кредитна карта. Не само българските, но и чуждестранни картодържатели винаги са се стремили да използват не стандартна кредитна карта, а такава, която им дава и допълнителна стойност, освен парични средства в сметката. Затова те съветваме – ако твоята настояща карта не ти предлага подобни предимства, то задължително разгледай други предложения за кредитна карта, а за да се убедиш, че Бяла Карта ти дава повече от всеки друг продукт, то запознай се подробно с плюсовете, които я превръщат в модерна и желана кредитна карта.

Като заключение, можем да те предупредим, че не е полезно да закриваш стара кредитна карта, която не ползваш. За сметка на това, отново можеш да се сдобиеш с нова карта, която да ползваш активно, а старата кредитна карта, с която не намираш за изгодно да пазаруваш, просто да я ползваш периодично, единствено,  за да  държиш отворена сметката си там. Това е полезна практика, с която няма да накърниш кредитния си рейтинг. В противен случай, ако решиш просто да прекрати договора със старата си карта, за да си вземеш нова, то най-вероятно това ще рефлектира върху кредитната ти история. В предишни материали също сме отбелязвали, че закриването на кредитна карта, в повечето случаи, не влияе добре на кредитното ти досие.

Без значение, дали си решил категорично да сменяш кредитната си карта или не, то винаги е добра идея да си нащрек за тенденциите на пазара и  да се оглеждаш за нови по-добри предложения. Не само банките, но и небанковите институции могат да предложат изгодни сделки, които бъдат перфектното решение за финансовото ти бъдеще.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш