Кандидатствай Вход
За какво да внимаваш, когато избираш кредитна карта?

За какво да внимаваш, когато избираш кредитна карта?

Разумното и ефективно управление на личните финанси понякога налага и допълнително финансиране. Поради тази причина кредитирането не е тема табу. На пазара има разнообразни кредитни продукти, сред които можеш да избираш според нуждите си и целите си.

Наред с потребителските кредити, бързите кредити и други, застават и кредитните карти. Всеки от продуктите има своите ограничения и предназначение. Преди да се спреш на някой от тях, определи нуждите и желанията, за които са ти необходими средствата.

В случай че търсиш инструмент, с който да можеш както да разполагаш с пари в брой, така и удобно да се разплащаш на ПОС терминал и онлайн – кредитната карта е подходяща за това.

Какво точно представлява кредитната карта?

Кредитните карти могат да се окажат подходящо решение и при нужда от :

  • пари до заплата
  • пари за изненадващи разходи и спешни случаи

За разлика от дебитната карта, кредитната карта на практика е кредит, отпуснат от финансова институция по карта под формата на кредитен лимит. При 

използване на сума от отпуснатия кредитен лимит е необходимо да я възстановяваш в определен от финансовата институция период.

Можеш да използваш кредитната карта както за по-малки и ежедневни покупки, така и за по-големи разходи.

Коя обаче е най-подходящата кредитна карта за теб?

Отговорът на този въпрос отново се крие в нуждите ти. Има банкови карти и кредитни карти от нефинансови институции – всички те имат различни изисквания за издаване, предимства, условия и характеристики.

Освен това, трябва да съобразиш избора на кредитна карта и със собствените си финансови възможности. Ако имаш влошена кредитна история, има възможност да ти бъде по-трудно да се сдобиеш с банкова кредитна карта например. Премиум продуктите, които е възможно да имат повече предимства, е възможно да изискват по-висок доход и отлична кредитна история.

Преди да се спреш на кредитна карта, определи точната цел, заради която искаш да я заявиш

Например, ако ще използваш кредитната си карта за ежедневни разходи – търси кредитна карта с ниска лихва. В случай, че ще използваш картата за пътувания – търси предимства и бонуси, които ще направят пътуванията ти по-комфортни, забавни или достъпни – благодарение на бонус програми.

Ако планираш да я използваш само при спешни случаи, може да потърсиш кредитна карта с достатъчно голям кредитен лимит и без годишна такса.

За да ти помогнем в избора, в тази статия в блога ти разказваме за най-важните неща за кредитните карти и ще отговорим на въпроса ти „За какво трябва да внимавам, когато избирам кредитна карта?“.

Кои са условията, на които да обърнeш повече внимание?

Лихвен процент

Лихвата е изключително важен параметър, който трябва да имаш предвид, когато избираш кредитен продукт. Това обаче, не означава, че е единственият. Понякога, ниският лихвен процент е възможно да бъде „компенсиран“ от висока годишна такса например.

Един от добрите съвети, когато използваш кредитната си карта е да погасяваш вноската си изцяло и навреме – това може да ти спести каквато и да е лихва, ако имаш гратисен период или тя да бъде наистина минимална.

За разлика от кредитите, лихвите по кредитните карти донякъде са с по-малка важност, тъй като размерът им не е на годишна, а на месечна база.

Все пак, имай предвид, че е възможно някои видове кредитни карти да начисляват по-висока лихва, ако теглиш пари на банкомат например. Обърни внимание и на тази подробност в тарифата, след като определиш целта, за която ти е необходима кредитната карта.

Падежна дата

Когато избираш кредитен продукт, съобрази падежната дата с датата, на която получаваш заплатата си. Ако получаваш пари до 5 – то число в месеца, например, падежна дата в края на месеца, може да се окаже неудобна и трудна за управление. Това се случва, тъй като всички знаем какво се случва с портфейлите ни в дните преди заплата.

Такси

С таксите трябва да внимаваш много, тъй като те до голяма степен могат да повлияят на общите ти разходи. Някои от най-важните такси, които трябва да имаш предвид са следните няколко.

Годишна такса

Годишната такса не е нещо лошо, но може да повлияе на общата цена на твоята карта. Някои карти, които имат годишна такса имат, но и добри предимства, от които, ако се възползваш, можеш да надхвърлиш нейната стойност.

Ако обаче не използваш допълнителните предимства на картата, която си избрал, годишната такса остава разход, който натоварва крайната цена на продукта.

Такси при теглене на пари от банкомати

Ако искаш да изпозлваш кредитната си карта на банкомат или за достъп до допълнителни пари в брой, имай предвид този параметър. Възможно е таксата за теглене от банкомати да е по-висока, а както написахме и по-горе, лихвата също може да бъде различна спрямо тази при плащане на ПОС или онлайн.

Такси за закъснение

При забавено плащане е възможно да ти бъдат начислени допълнителни такси. Когато кандидатстваш за кредитна карта, едва ли тръгваш с идеята да закъсняваш с вноските си, но това може да се случи поради независещи от теб причини. В тези случаи е важно да се информираш подробно за това какви биха били те.

Кредитен лимит

Когато избираш карта, трябва да знаеш какъв е максималният кредитен лимит на продукта и удовлетворява ли нуждите ти. Какъв ще бъде първоначалният кредитен лимит зависи от твоята кредитна история, доходите ти. Разбира се, финансовите институции имат и други критерии, на база, на които определят какъв кредитен лимит да ти отпуснат.

Минимална погасителна вноска

Имай предвид, че минималната погасителна вноска е възможно да се определя като процент от одобрения лимит.

Това означава, че е възможно колкото по-висок е  кредитният ти лимит, толкова по-висока ще бъде и минималната погасителна вноска. Това е важно, за да не се окаже, че минималната ти вноска по кредитната карта стане непосилна сума или евентуално да натоварва бюджета ти.

И не забравяй, най-изгодната кредитна карта е тази, която максимално отговаря на твоите нужди. Независимо каква е „рекламата“ и какви ползи се опиват да ти предложат финансовите институции, ако кредитната карта не отговаря на нуждите ти и не се възползваш от тях, има възможност тя винаги да ти излиза по-скъпо.

Какви са предимствата на Бяла Карта?

Бяла Карта е международна кредитна карта Mastercard с кредитен лимит е от 100 до 5000 лева. Какъв ще бъде лимитът се определя на база на твоята кредитоспособност. В случай, че си изряден кредитополучател имаш възможност да кандидатстваш за увеличение на кредитния лимит само 3 месеца, след като е активирана картата ти. 

Кандидатстването за тази гъвкава кредитна карта е изцяло онлайн и без такса. Бяла Карта няма годишна такса за обслужване на картата, както и такси при теглене от банкомати в България и страните от Европейския съюз.

Най-хубавото е, че имаш шанс за одобрение за кредитна карта Бяла Карта дори с влошена кредитна история.

Можеш да погасяваш своята Бяла Карта по много начини – научи повече в нашия сайт.

 

Какво се случва ако не плащаме задълженията си?

Различните финансови институции имат собствени правила и наказателни такси при неплащане на задълженията ти и трябва да са подробно описани в договора ти. Както при всеки друг кредитен продукт, при нередовно обслужване на задълженията ти по кредитната карта е възможно кредитната ти история да се влоши, да ти бъдат начислени допълнителни такси и лихви.

Преди да вземеш кредитна карта е важно да се информираш кой е най-добрият начин да я управляваш и използваш.

Това може да ти помогне да изградиш добра кредитна история и може да ти осигури достъп иначе недостъпно към момента финансиране за по-големи цели. Другият позитив е възможността да се възползваш от по-премиум продуктите на финансовите институции, които е възможно да имат още по-подходящи условия за теб.

Годишните такси за кредитни карти варират в широки граници - от липса на годишна такса до няколкостотин лева, в зависимост от характеристиките и предимствата на картата. Лихвата по кредитната карта може да варира в зависимост от твоята кредитоспособност, типа карта, която избереш и финансовата институция, за която искаш да кандидатстваш.

Наградите и бонусите от кредитните карти се различават значително и могат да включват възможност за трупане на бонус точки за ежедневни покупки, кешбек, достъп до салони по летища и други привилегии. Какви ще бъдат наградите зависи от издателя и типа кредитна карта, която избереш.

Какъв ще бъде размерът на кредитния ви лимит се определя от издателя на кредитната карта и се базира на твоята кредитна история и кредитиосподобност. Някои карти предлагат ниски по-лимити, докато други са подходящи за тези потребители, които искат да разполагат с по-големи суми.  

Дори и да започнеш с по-нисък лимит, повечето финансови институции могат да ти дадат възможност за увеличаване на кредитния лимит, ако си изряден кредитополучател.

Условията за използване на кредитната карта обикновено включват направа на поне минимално плащане на всеки месец, което може да бъде процент от кредитния лимит или от използваната сума. И все пак, имай предвид, че условията за погасяване на задълженията варират според различните финансови институции. Ето защо, важно е да се запознаеш подробно с тях преди да избереш кредитната си карта.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш