Кандидатствай Вход
Намаляват ли кредитния ти рейтинг забавените плащания по кредитна карта?

Намаляват ли кредитния ти рейтинг забавените плащания по кредитна карта?

Кредитните карти са изключително удобен финансов инструмент, който обаче трябва да използваш отговорно. Използвани коректно, те могат да ти помогнат да изградиш добра кредитна история.

В същото време, при неправилно използване, могат да влошат кредитния ти рейтинг. 

Разбери кои са правилата за ефективно управление на кредитната карта, както и по какъв начин забавените плащания могат да се отразят на твоята финансова ситуация.

Как еднократно пропуснато плащане се отразява на кредитния и рейтинг?

В Централния кредитен регистър се пазят данни за внесените и невнесените вноски и закъснения. 

Кредитите и забавите се разпределят по следния начин: 

  • Редовни – това са заеми, които са погасявани редовно и спрямо предварително уговорения погасителен план. Инцидентни закъснения на плащане на задълженията до 30 дни може и да не бъдат отразени и кредитът продължава да се води редовен. 
  • Под наблюдение – това са задължения, по които имат допуснато просрочие с период от 31 до 90 дни. 
  • Необслужвани – това са заеми, при които има забава на вноската между 90 и 180 дни. 
  • Загуба – забави на плащанията на задълженията от над 180 дни. 

От информация по-горе можем да отговорим на въпроса как еднократно пропуснато плащане се отразява на кредитната история със „зависи“. Какви ще са последствията зависи от времето, в което е просрочено задължението. 

В случай, че забравиш за предстоящо плащане и погасиш ден-два по-късно последствията няма да са големи. В някои случаи тази информация дори може да не стигне до ЦКР

Имай обаче предвид, че при забава на плащане, много вероятно ще ти бъдат начислени допълнителни такси или лихви, които ще увеличат размера на задължението ти.

Как да плащаш винаги навреме и да изградиш дисциплина?

Настрой си напомняния

В забързаното ежедневие и многото задачи, на всеки се случва да забрави нещо важно. Когато става въпрос за навременно плащане на задълженията по кредитна карта или кредит, трябва да се стараеш да не го допускаш.

Забавянето на плащането може да се отрази негативно на кредитната ти история. Ето защо, настрой си напомняния на телефона или си отбележи задачата в тефтера. 

Харчи толкова, колкото можеш да си позволиш

Парите, които използваш от кредитната си карта трябва да бъдат върнати. Не забравяй това. Използвай кредитната си карта разумно и като дебитна. Купувай неща, които реално можеш да си позволиш. 

Най-лесният начин за това е да си направиш бюджет, към който да се придържаш. Друг полезен трик е да планираш по-големите и скъпи покупки във времето.

Настрой автоматични плащания

Ако имаш тази възможност, настрой автоматични плащания от сметката си към сметката, в която трябва да погасиш задълженията. 

Това ще те освободи от мисленето за още една задача и ще имаш спокойствието, че задълженията по твоята кредитна карта винаги са платени навреме. 

Блокирай временно картата си

Тази мярка е крайна, но може да ти помогне да балансираш дълговете си. Ако си натрупал повече задължения, които нарушават спокойствието ти, блокирай кредитната си карта докато не ги изплатиш изцяло.

По този начин няма да се изкушаваш да я използваш

Кредитна карта Бяла Карта предоставя онлайн профил на потребителите, в който всеки сам може да блокира картата си или определени нейни функции - напр. възможността за теглене от банкомати, плащане на ПОС или онлайн.

Начини да възстановиш кредитния си рейтинг

Прояви търпение

Данните в Централния кредитен регистър се пазят за срок от 5 години след приключване на взаимоотношенията с финансовата институция. Ето защо, ако съумееш за този период да не теглиш кредити, твоята кредитна история ще се възстанови сама.

Не тегли нови кредити

Често, когато имаш влошено ЦКР заем са небанковите финансови институции може да бъдат единствената ти опция. Много от тях имат по-толерантни изисквания спрямо банките и може да те одобрят за кредит. 

Когато не си в отлична финансова ситуация обаче, действай внимателно. Старай се да не теглиш заеми и да увеличаваш размера на дълга си. Прибягвай до теглене на нови кредити само в краен и наистина спешен случай.

И не забравяй, ако все пак изтеглиш заем, старай се да го изплатиш изцяло в посочените в договора ти срокове. 

Използвай кредитната си карта изрядно

Ако имаш влошено ЦКР, имаш шанс да получиш одобрение за кредитна карта. Ако искаш да подобриш кредитната си история обаче, бъди изряден в обслужването на задължението. Не пропускай срок, изплащай цялата използвана сума всеки месец.

Коректното използване на картата ти дава шанс да покажеш пред кредиторите, че дисциплината или финансовата ти ситуация се е подобрила. Това от своя страна може да ги убеди, че си потенциален добър кредитополучател. 

Забавените плащания по кредитна карта обикновено се отразяват на кредитната ти история след около 30 дни. Това може да включва липсващи или закъсняли плащания. Важно е да бъдеш внимателен и да изплащаш задълженията си навреме, за да избегнеш негативното въздействие върху кредитния си рейтинг.

Влошаването на кредитната история може да създаде трудности като: по-трудно отпускане на заем, кредитна карта или друг вид кредит. Освен това, дори и да получиш одобрение, има възможност да ти бъдат предложени по-неизгодни условия като - по-висока лихва, по-нисък кредитен лимит, такси и други.  

За да избегнеш забавените плащания и да запазиш добрата си кредитна история, придържай се към добрите финансови практики като - винаги изплащай изцяло и в срок задълженията си, не харчи повече, отколкото можеш да си позволиш.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш