Кандидатствай Вход
5 принципа при употреба на кредитна карта

5 принципа при употреба на кредитна карта

  • Бяла Карта
  • 08.07.2019
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 1779

Ако управляваш едновременно няколко кредитни карти, напълно възможно е плащанията на вноските на поне една от тях в даден момент да се превърнат в предизвикателство.

Това би се случило, ако не си напълно наясно с принципите при употреба на кредитни карти, за да ги запазиш твои верни помощници в изграждането на добра кредитна история. Кредитните карти могат да ти бъдат много полезни в приучаването към желязна финансова дисциплина. А ето и няколко основни неща, които е добре да правиш, когато имаш кредитна карта:

- Плащай поне минимума на всичките си карти.

Минималната погасителна вноска и най-малката изискуема сума, която трябва да платиш към датата на падеж. Най-добрата практика при обслужването на кредитна карта е да плащаш цялото си задължение, всеки месец, но ако не можеш – плати поне минималното. Ако не спазваш това правило, плащането ти ще се счита за закъсняло, а това ще оскъпи значително услугата.

Подобно забавяне много често може да ти струва добрия кредитен рейтинг и да се отрази на безупречната ти иначе кредитна история. Всички банкови и небанкови институции имат достъп до ЦКР, за да правят справки и да докладват информация. Това означава, че веднъж попадне ли името ти там, то всички кредитори ще имат достъп до тази информация.

Еднократно закъсняло плащане в цялата ти кредитна история може да не причини много щети, но колкото повече нарушения имаш, толкова по-лошо ще се отрази на твоя кредитен рейтинг.

- Деактивирай кредитните карти, които не ползваш

Кредитните карти, от които нямаш нужда и които не ползваш, могат да ти навредят. Ако тези пластики имат годишна такса и такса за обслужване и ти, неползвайки ги,  пропуснеш да плащаш тези разходи, можеш да се окажеш сериозен длъжник, да изпаднеш в просрочия и в крайна сметка да навредиш сериозно на твоето ЦКР.

- Не доближавай кредитния си лимит.

Всеки път, когато кредитните ти карти надхвърлят кредитния ти лимит, той „вдига червен флаг“ към настоящи и бъдещи кредитори. Това ги кара да се чудят дали можеш отговорно да се справяш с този или друг кредит.

-  Високите салда трябва да доближават нулата

За да поддържаш добър кредитен рейтинг, трябва да запазиш балансите си по-близо до 0. Съхраняването на балансите ни показва, че можем да се справяме отговорно с кредита и ще подобрим кредитния си рейтинг.

- Изплащай първо високите лихвени проценти, а после по-ниските

Една добра практика за по-бърз изход от задлъжнялостта е да се съсредоточиш върху изплащането на кредитни карти, които имат високи лихвени проценти. Логиката е, че плащаш повече за финансови такси при кредитни карти с висок лихвен процент. Най-разумният подход е да изплатиш тези кредити по-бързо, за да сведеш до минимум размера на лихвите, които плащаш.

А на коя кредитна карта да заложиш? Бяла Карта ти дава шансове, които останалите традиционни карти трудно ще ти предложат. Бяла Карта се издава от небанкова финансова институция, а това я прави по-достъпна, по-гъвкава и по-модерна в сравнение с традиционните банкови кредитни карти. Ако искаш да заявиш своята Бяла Карта, не е задължително да работиш на трудов договор. Значителна част от клиентите ни са пенсионери, жени в майчинство или хора със свободни професии. За да вземеш своята Бяла Карта не са ти нужни десетки документи, административните усложнения са сведени до минимум. За Бяла Карта можеш да кандидатстваш само по телефон или онлайн.

Лесно, бързо и удобно – това са факторите, които превърнаха Бяла Карта в едно от най-желаните средства за разплащане сред българите. Над 100 хиляди потребители ползват Бяла Карта и се радват на предимства като безплатна доставка с куриер, дистанционно кандидатстване и получаване на отговор за кредит, теглене навсякъде в България без такса, кредитна карта без такси за управление и поддръжка и без годишна такса.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш