Кандидатствай Вход
Научи как да използваш кредитна карта правилно

Научи как да използваш кредитна карта правилно

Когато изполваш кредитната си карта разумно тя е верен помощник в пазаруването, но в обратния случай тя може да ти генерира повече разходи, отколкото си планирал. Често хората пазаруват импълсивно и изразходват повече средства, отколкото биха могли да върнат в срок или не са достатъчно добре запознати с всички условия по кредитната си карта. Това може да се случи, ако не са прочели условията в договора си с финансовата институция внимателно.  Подобна липса на информираност е опасна, защото картодържателят не е запознат със сроковете и всички такси, които на практика се начисляват. Разбира се, подобни неуточнения могат да бъдат избегнати, ако си предварително наясно с платежното средство, което придобиваш, неговите плюсове и как да се възползваш максимално от тях.

В днешната статия в блога ти даваме основните правила за боравене с кредитна карта. Те ще са ти полезни в мисията да изградиш добро кредитно досие.  

  • Не прибързвай с решенията

Не приемай всяка кредитна карта, която ти предлагат банковите институции. Това, че имаш дадени отношения с няколко банки, съвсем не означава, че трябва да подписваш договор за кредитна карта с всяка една от тях. Една кредитна карта е напълно достатъчна, а ако вземеш втора, ще се наложи да плащаш допълнителни такси, които само ще натоварят бюджета ти.  Повечето кредитни карти имат редица допълнителни такси, които може да не си способен да плащаш в уречените срокове. А подобна практика автоматично ще рефлектира върху кредитната ти история и рейтинга ти пред останалите институции. Освен това, предимствата, които имат различните карти може да звучат много добре, но да не съответстват на начина ти на живот. Изводът е, че преди да приемеш нечие предложение за платежно средство, трябва да се замислиш, дали наистина имаш нужда от него. Ако отговорът е да, то е добре да си сигурен, че тази кредитна карта ще ти помогне най-вече да подобриш кредитната си история.

  • Най-важното правило – погасявай всичко в срок

Друго основно правило е да харчиш толкова, колкото можеш да си позвилиш. Това ще ти помогне да погасяваш вноските си навреме и ще те превърне в добър кредитополучател.Това означава, че дори да ползваш кредитната си карта за малки суми, като например за нов чифт обувки, ако погасиш дължимото в срок, то ти подобряваш кредитния си рейтинг. Всяка финансова институция се интересува, дали си надежден кредитополучател, а индикаторът за това не е да разполагаш с големи суми и да харчиш хиляди левове на месец от карта си. Индикаторът е да нямаш закъснения по кредитите и кредитните карти, които си ползвал.

  • Търси изгодните сделки

Едва ли не обичаш добрите оферти, но нека ти напомним, че плащането с кредитна карта може да ти спести парични средства. Това е възможно, ако се възползваш от промоционалните условия, които някои платежни средства ти предлагат. Бяла Карта е пример за това – гъвкава и достъпна. Аксес Файнанс периодично организира и страхотни промоции, с които можеш да спечелиш много подаръци, само като плащаш със своята Бяла Карта.

  • Не забравяй да проверяваш кредитния си баланс

Когато плащаш с кредитната си карта, дори и малки суми, трябва да правиш справка на кредитния си баланс.  По този начин ще можеш да избегнеш злоупотреби с финансовите ти средства и по-успешно ще се справяш със задачата да следваш бюджет. Кредитна карта Бяла Карта ти предоставя безплатен индивидуален профил, в който може по всяко време да следиш какво се случва с картата ти. В него ще виждаш и всички направени до момента трансакции и вноските, които предстоят да бъдат погасени.

Възможно е някога да възникнат технически проблеми при плащанията с кредитна карта, а единственият начин да забележиш това е да следиш баланса си. Така можеш да хванеш движения по сметката си, които на практика не си осъществил.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш