Кандидатствай Вход
Най-добрите начини да изградиш бързо кредитна история

Най-добрите начини да изградиш бързо кредитна история

Доброто кредитно досие е критичен фактор за изграждането на финансова стабилност, придобиването на ново жилище или закупуването на чисто нов автомобил. 

Все повече млади хора планират да осъществят мечтите си, именно с помощта на голям размер кредит, който да финансира бъдещите им проекти. 

Липсата на кредитна история обаче би била сериозен проблем в подобно начинание. 

Без значение, дали си на 25 или на 35 години, добрата кредитна история е нещо, за което е добре да се замислиш отрано. 

Благодарение на нея ще можеш да разполагаш с изгодни кредитни карти, да имаш кола на лизинг и да получиш одобрение за ипотека.

Запознай се с най-важните неща, за които кредитната история е решаваща

Голям размер потребителски кредит 

Лихвеният процент по кредита ти може да зависи пряко от твоя кредитен рейтинг. 

Особено, ако става въпрос за кредит от банкова институция. Или с други думи – можеш да бъдеш одобрен за заем, дори да нямаш никаква история, но лихвата ти ще бъде сравнително по-висока от стандартната. 

Това е една от причините да се сдобиеш предварително с добра кредитна история.

Ипотека 

Определено това е един от най-големите разходи, които ще направиш в живота си.

И в случай, че решиш да предприемеш такава крачка, за да имаш собствен дом, то липсата на кредитна история ще бъде пагубна за плановете ти. 

Наличието на отличен рейтинг може да ти даде по-добри условия по жилищния кредит. 

Заем за автомобил 

Както вече споменахме, новата кола, за която отдавна мечтаеш, може да бъде факт много по-лесно и бързо, ако изтеглиш изгоден кредит за нея. 

Подобна покупка обаче отново изисква доста парични средства, поради тази причина и кредитните институции ще изискват от теб добро кредитно досие, за да се убедят, че си надежден кредитополучател.

Кредит за основаване на бизнес 

Не са малко младите хора, които правят планове за собствен бизнес. Главният проблем, който изниква тук е първоначалното финансиране. 

Такова може да бъде придобито най-бързо, чрез кредит от банка или небанкова институция. Разбира се, за пореден път кредитната история е от първостепенно значение.

Сега, след като знаеш защо ти е толкова необходима добрата кредитна история, ти предлагаме да разбереш как да изградиш такава за кратък период. 

Виж кои са най-добрите начини да изградиш бързо кредитна история

Сигурната работа е най-силният старт

За да получиш кредитна карта или кредит, то първо трябва да имаш дадени доходи, по възможност стабилни и регулярни. 

За да се сдобиеш с такива, трябва да започнеш работа. Независимо дали ще си зает почасово или на пълен работен ден, фактът, че имаш месечни доходи е основен за започването на кредитната ти история. 

Не забравяй, че е важно да не променяш твърде често работните си места. Добре е да имаш трудов стаж за конкретен работодател, поне 1 година.  

В случай, че сменяш работата си през 1-2 месеца, това със сигурност няма да има положителен ефект върху досието ти.

Отворените банкови акаунти

Ако имаш отворена банкова сметка преди години, във връзка с гимназията или университета, това всъщност се явява добра практика. 

Определено банковите сметки няма да подобрят автоматично кредитния ти рейтинг, но са индикатор, който би изиграл важна роля в бъдещото ти одобрение за кредит от въпросната банкова институция.

Кредитната карта – скритото ти оръжие

Дебитните карти са удобни и можеш да ги ползваш за редица покупки, но имат един минус и той е, че не участват за изграждането на кредитната история. 

Заключението е, че ако искаш да имаш добра история, то трябва да започнеш да плащаш и с кредитна карта. 

Без значение, дали е издадена от банка или небанкова институция, това е платежното средство, което е перфектен помощник на всеки. 

Трябва да знаеш, че съвсем не е нужно да имаш висок кредитен лимит, за да ползваш безпроблемно кредитна карта. Ако никога досега не си разполагал с такъв инструмент, то най-вероятно лимитът, който ще ти бъде отпуснат няма да е в голям размер, но пък ще е напълно достатъчен да правиш покупки. 

Това означава, че вместо да напазаруваш за 100 лв. с дебитна карта, можеш да платиш с кредитната, след което да погасиш вноската в срок. По този начин ти трупаш информация в кредитната си история, която доказва, не само, че могат да ти бъдат отпуснати средства, но и умееш да ги управляваш разумно. 

Запомни, че малките покупки също са от значение, стига да плащаш вноските си навреме. 

Затова те съветваме, ако все още нямаш кредитна Бяла Карта, да се сдобиеш с нея, за да улесниш значително пазаруването си и бързото създаване на кредитна история. 

Припомняме ти, че кредитна Бяла Карта е безплатна, ако не я ползваш, тъй като не се начислява такса за поддръжка. 

Благодарение на множеството предимства на Бяла Карта - като липсата на такси за плащане на ПОС или онлайн или това, че няма такса за теглене от банкомати в рамките на страната, ще можеш не само да разполагаш с пари, когато е необходимо, но и да следваш бюджета си.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш