Кандидатствай Вход
Трябва ли да използваш кредитната си карта за големи покупки?

Трябва ли да използваш кредитната си карта за големи покупки?

Трябва ли да използваш кредитната си карта за големи покупки зависи от различни фактори. В случай, че планираш да използваш картата като дебитна и да изплащаш задълженията на датата за падеж, използването на кредитната карта е добра идея. 

Използването на кредитната ти карта по този начин може да подобри твоята кредитна история.

Ако обаче, предпочиташ да разсрочиш плащането на покупката във времето, трябва да знаеш, че това може да доведе до натрупването на задължения във времето. 

Също така, могат да ти бъдат начислени допълнителни лихви и такси. Това ще оскъпи дълга ти и е възможно да влоши кредитната ти история.  

В тази статия в блога даваме полезна информация, за да ти помогнем да разбереш трябва ли да използваш кредитната си карта за големи покупки и в кои ситуации е удачно това. 

Предимства от правенето на големи покупки с твоята кредитна карта

Както писахме по-горе, има ситуации, в които кредитните карти са подходящи за правене на големи покупки. Ето и няколко причини, в които можеш да ги използваш без да се притесняваш.

Бонус точки 

Ако имаш възможност да печелиш точки за отстъпки, пътувания и т.н. с кредитната карта и без проблем можеш да изплатиш задълженията си в посочените срокове. В този случай има смисъл да използваш картата си за големи покупки. 

По-дълга гаранция

Ако твоята кредитна карта има допълнителна застраховка и дава възможност за допълнителна протекция на покупките ти и удължена гаранция - това е страхотно предимство. В тези случаи е удачно да я използваш за големи покупки. 

Ако искаш да купиш пералня, сушилня или телевизор - твоята кредитна карта може да удължи гаранцията, която производителят вече дава. Така ще си гарантираш, че по-скъпият артикул, който закупиш, ще бъде защитен за по-дълго. 

Изграждане на кредитна история

Както знаеш, добрата кредитната история е важна за стабилно финансово бъдеще. Кредитната карта може да ти помогне да постигнеш това. 

Имай предвид, че за да изградиш добра кредитна история, трябва да си изряден кредитополучател. Ако нямаш сигурност, че ще можеш да погасяваш напълно задълженията си, не използвай кредитната си карта.

Кога е правилно да правите големи покупки с кредитната си карта?

При пътуване 

Кредитната карта може да е много полезна, когато запазваш хотел или самолетни билети. Възможно е да получиш по-добри цени и застраховка при пътуване. Разбира се, това зависи от типа карта, която избереш. 

За наем на автомобил 

Често, за да можеш да вземеш кола под наем, трябва да имаш кредитна карта. Ако искаш да се възползваш от услугата е задължително да имаш карта. Освен това, някои кредитни карти имат отстъпки при плащане на рент-а-кар, което ще направи пътуването ти по-изгодно. 

При покупка на електроника

Както писахме по-горе, ако кредитната ти карта дава възможност за удължаване на гаранцията, използвай я, когато купуваш електроника. Някои карти имат и срок за допълнителна застраховка на покупките ти при кражба. Това е подходящо при покупка на мобилен телефон, например. 

И все пак, не забравяй да се запознаеш добре с условията по кредитната карта преди да я използваш. 

Кога не е подходящо да правиш големи покупки с кредитната си карта?

За големи спешни и медицински разходи

Ако се наложи да посрещнеш спешен и голям разход със своята карта, увери се, че можеш да го погасиш напълно в посочените срокове. Това ще предотврати навлизането в дори по-тежка и сложна финансова ситуация в дългосрочен план.

Помисли и за алтернативни начини, с които да посрещнеш нуждата си. 

Само заради награди и бонус точки

Правенето на голяма покупка, която не можеш да си позволи, за да спечелиш бонус точки не е добра идея. Много вероятно е стойността на наградата да е в пъти по-ниска от лихвите и таксите, които ще ти бъдат начислени, ако забавиш плащането. 

Неща, които трябва да имаш предвид

Винаги изплащай задълженията си изцяло

Когато имаш кредитна карта, важно е да знаеш как се използва. Най-добрият начин да използваш картата е като изплащаш задълженията си напълно и в сроковете, определени в договора ти.

По този начин ще можеш да изградиш добра кредитна история във времето и да се възползваш от всички предимства на този финансов инструмент. 

Помисли дали е подходящо да използваш спестяванията си

Ако не смяташ, че ще можеш да се справиш с навременното погасяване на задълженията си - изцяло, помисли дали да не посегнеш към спестяванията си. Това може да ти даде по-голямо спокойствие, че няма да натрупаш големи задължения към банки или небанкови финансови институции. 

Ако използваш спестените си пари за някакъв разход, направи си план за „изплащане“ на задължението към себе си. По този начин ще можеш да посрещнеш нуждата си и в същото време няма да ощетиш спестяванията си. На тях ще можеш да разчиташ и в други ситуации. 

Потърси кредитна карта за различните си нужди

Различните кредитни карти на пазара имат разнообразни предимства, но и своите недостатъци. Когато избираш кредитни карти, за които да кандидатстваш, запознай се с тяхното приложение. 

Съобрази избора си с нуждите, които имаш. Замисли се дали търсиш карта за ежедневни покупки, такава, която да използваш като пари до заплата, кредитна карта за големи покупки, а може да имаш нужда и от кредитна карта, подходяща за теглене на пари от банкомат. Разбери нуждите и потреблението си и избери правилната за теб кредитна карта. 

Независимо как използваш кредитната си карта и какъв тип избереш, важно е винаги да я използваш разумно. Запомни - кредитните карти са най-подходящи, когато ги използваш като заем до заплата и за малки ежедневни покупки. Във всички други ситуации, намери подходящия финансов инструмент.

Стреми се да създадеш добри финансови навици и се придържай към тях. По този начин ще можеш да изградиш добра кредитна история във времето. 

Предимствата на използването на кредитната карта за големи покупки може да включват възможността за разсрочено плащане и получаване на бонус точки или кешбек. Недостатъците може да са свързани с лихвите и таксите, които може да бъдат по-високи при използване на кредитната карта. Разбира се, какви ще бъдат предимствата зависи от различните кредитни карти.

Алтернативни начини за финансиране на големи покупки включват взимане на банков заем, ползване на лични спестявания или стоков кредит.

За да избереш правилната кредитна карта за големи покупки, трябва да се обърнеш към банката или финансова институция, които предлагат различни видове карти с различни лимити и условия за ползване. Важно е да сравниш таксите, лихвите и предимствата на различните карти, за да избереш най-подходящата за своите нужди.

За да избегнеш прекомерни лихви и такси при използване на кредитната карта за големи покупки, трябва да избираш внимателно и да се съобразиш със собствените си финансови възможности. Важно е да погасяваш дълга си навреме и да избягваш да внасяш само минималните плащания.

Когато използваш кредитната карта за големи покупки, е важно да планираш и бюджетираш внимателно. Постави си реалистични цели и ги спазвай. Следи за своите разходи и се увери, че имаш достатъчно финансови средства за покриване на плащанията си по кредитната карта.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш