Кандидатствай Вход
За какво най-често се използва Бяла Карта?

За какво най-често се използва Бяла Карта?

Кредитните карти са станали неотделима част от съвременния начин на живот. Те предлагат удобство, безопасност и финансова гъвкавост, която позволява на потребителите да извършват покупки и разплащания по свой собствен график.

Ето защо, ще започнем с кратък анализ на поведението на потребителите на Бяла Карта и как те използват своя кредитен лимит.

След което, разглеждаме психологията на харченето с кредитна карта, възможната връзка между кредитните карти и щастието, както и положителните страни на този съвременен финансов инструмент. 

За какво и как най-често се използва Бяла Карта?

Възходът на безконтактните плащания

Потребителите започват да предпочитат безконтактните плащания. Това сочи анализ на потреблението на клиентите на Бяла Карта. Данните сочат, че през декември 2022 г. се забелязва значителен спад на тегленията на банкомат, които падат до 25% от всички картови операции с Бяла Карта.

Данните показват, че потребителите се ориентират към дистанционното разплащане на продукти и услуги, като започват все повече да се възползват от удобството на финансовите инструменти. Определено се забелязва тенденция за спад, отчитайки, че година по-рано тегленията на банкомат са били приблизително 30% от всички трансакции. 

Данните сочат, че за напред използването на физическа валута ще намалява. 

Тегленията на пари от банкомат са за сметка за растящия брой онлайн трансакции, направени с Бяла Карта, които достигат до 44% от всички трансакции.

Тенденцията за увеличаване на онлайн трансакциите започва да се наблюдава още в периода преди пандемията, но текущите нива говорят за стабилна промяна в потребителското поведение.

В същото време, ПОС трансакциите са в стабилен процент през целия разгледан период. 

Парите ни отиват за храна и гориво 

Анализът на потреблението на картодържателите на Бяла Карта, който направихме сочи, че основните категории, в които има най-голям брой трансакции са „Супермаркети и магазини за хранителни стоки“, бензиностанции и магазини за алкохол и цигари. 

Не харчим повече в условията на инфлация

Високата инфлация кара потребителите на Бяла Карта да харчат по-малка сума пари. 

Направихме сравнение на ръста на инфлацията спрямо ръста на средната похарчена сума с Бяла Карта. Както може да се види от графиката, средната похарчена сума е относително стабилна, докато инфлацията се покачва двойно. 

Това говори, че потребителите значително намалят размера на потребителската кошница, за да съумеят да се впишат разходите в бюджета си. 

Психологията на пазаруването с карта

Използването на каквато и да е карта може да окаже влияние върху възприемането на парите. Причината за това е липсата на физическия контакт с парите. 

Безрасъдното харчене с кредитна карта може да доведе до прекомерно харчене и трудно управление на задълженията. 

Ето защо, важно е да бъдат определени разумен лимит по кредитната карта, който отговаря на възможностите ти. Също така, нужно е повишено внимание, но и добри умения за боравене с пластиките - независимо дали става въпрос за дебитна карта или кредитна такава. 

Кредитна карта = щастие?

Много хора свързват парите с усещане за щастие и удовлетвореност. Когато обаче става въпрос за кредитни продукти, емоциите не са винаги такива.

И все пак, на пазара има един кредитен инструмент, който се е превърнал в любим за много хора, а това е именно кредитната карта. Защо обаче това е така? 

Отговорът е простичък - притежанието на кредитна карта дава възможност на потребителя да си позволи покупки, които може и да не успее да направи - преди и след заплата. 

Кредитната карта дава свободата да бъдат посрещнати нужди и да се удовлетворят желанията. Но не само...

Освен това, някои кредитни карти на пазара предлагат бонус точки, кешбек програми, промоции и други позитиви на своите картодържатели. Това стимулира използването им, но и дава възможност на потребителите „допълнителна стойност“ от парите им в ежедневието. 

Разбира се, за да се превърне в толкова широко използван инструмент от потребителите, трябва да има и още предимства. Какви са те - продължи да четеш и ще разбереш.

Предимствата на пазаруването с кредитна карта

Удобство и безопасност

Използването на кредитна карта предоставя гъвкавост и улеснява пазаруването. С кредитна карта може да се правят плащания онлайн, да се правят резервации и да се пазарува в чужбина - без да се налага да се носи голяма сума пари. 

Освен това, при загуба или кражба на картата, можеш да имаш възможност да я блокираш, да предотвратиш злоупотреби и да оспориш трансакции.

Изграждане на кредитна история

Ако си изряден кредитополучател и редовното използваш и изплащаш изцяло задълженията си по кредитна карта може да помогне да изградиш или възстановиш кредитната си история. 

Както вероятно знаеш, добрата кредитна история може да бъде ключов фактор при нужда от по-голямо финансиране като например ипотека, кредит за автомобил или други видове заеми в бъдеще.

Защита при спорове

Кредитните карти може да предлагат защита в случай на некачествени или недоставени стоки и услуги. Ако срещнеш проблем с трансакцията, обикновено можеш да предявиш претенция. 

Важно е да знаеш, че използването на кредитна карта изисква добра финансова култура и отговорност. Въпреки множеството си предимства, ако се използват неразумно, кредитните карти могат да доведат до натрупване на задължения. 

Ето защо, когато избираш финансов инструмент, съобрази го с нуждите си, възможностите си и финансовите си навици. Освен това, важно е да се информираш добре за условията, за да не изпаднеш в трудна ситуация.

С правилното управление, притежанието на кредитна карта може да ти донесе значителни ползи и да улесни ежедневието ти.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш