Кандидатствай Вход
Всичко, което трябва да знаеш за лимита на кредитната карта

Всичко, което трябва да знаеш за лимита на кредитната карта

  • Аксес Файнанс
  • 05.12.2022
  • Вдигане на лимит на кредитна карта
  • Коментари: 0
  • 2998

Ако имаш кредитна карта или планираш да кандидатстваш за такава, вероятно знаеш за термина „кредитен лимит“. 

Знаеш ли обаче какво всъщност означава и как се определя. В тази статия в блога ни ти разказваме по-подробно за всичко, което трябва да знаеш за лимита на кредитната карта. Ще разбереш и по-подробно защо е важен и как да го управляваш ефективно. 

Какво е лимит на кредитна карта?

Лимитът на кредитната карта е максималната сума, която финансовата институция предоставя за ползване на даден клиент. 

Когато кредитната ти карта бъде активирана, по нея вече са заредени средствата, с които можеш да разполагаш, както прецениш - при теглене на пари в брой, за плащане при търговци в страната и чужбина или за онлайн плащания.

След погасяване на пълната сума плюс натрупаните лихви всеки месец, имаш възможност да използваш пълния си кредитен лимит отново. Важно е да знаеш размера на кредитния си лимит, за да можеш да планираш финансите си по подходящ начин и да избегнеш прекомерни разходи.

Как се определя твоя кредитен лимит?

Размерът на кредитния лимит варира според типа кредитна карта, който избереш, започвайки от 100 до десетки хиляди левове. 

Разбира се, не всеки може да вземе кредитна карта с толкова голям лимит, тъй като те са предвидени за по-платежоспособни клиенти. Освен това, повечето от тях имат годишни такси, които са високи за реалното приложение на картата. 

Поради тази причина, когато избираш кредитна карта, трябва да съобразиш от какъв кредитен лимит реално имаш нужда. Едни кредитни карти са подходящи за плащане на ежедневни покупки, други за бизнес разходи, пътувания и т.н. 

Обикновено, лимитите по различните карти варират в някакви стойности. Решението точно ще бъде размерът на твоя, се взима от кредитора и е на база кредитната ти история и още. 

Когато кандидатстваш за кредитна карта се прави оценка на кредитоспособността. Част от факторите, които определят размера на отпуснатата сума са: 

Кредитна история

Кредиторите правят проверка дали имаш забавяне на плащане на задължения по други кредити, както и каква е общата сума на всичките ти задължения. 

Това е един от най-важните фактори, на чиято база се определя изобщо дали ще бъдеш одобрен за кредитна карта.

Доходи

Друг важен фактор са доходите ти. Работиш ли на трудов договор, от колко време, какво е месечното ти възнаграждение и т.н. 

Това може да даде ясна индикация на кредитора до каква степен можеш да изплащаш задълженията си навреме. 

По-високо рисковите клиенти, които не отговарят максимално на изискванията, вероятно ще получат по-ниски кредитни лимити.

Съответно - по-надеждните кредитополучатели ще получат по-висок кредитен лимит.

Както виждаш, много са факторите, които определят дали ще бъдеш одобрен за кредитна карта и каква сума ще ти бъде отпусната. Ето защо, избирай кредитния продукт разумно и да бъде този, за който имаш най-големи шансове според възможностите си. 

Някои банкови институции може дори да ти откажат кредитна карта, ако нямаш постоянен трудов договор. 

За щастие, небанковата финансова институция „Аксес Файнанс“ разбира динамиката на пазара на труда и поради тази причина дава шанс за одобрение за своя продукт Бяла Карта дори и на хора без постоянен трудов договор. 

Какво се случва, ако се опиташ да похарчиш над кредитния си лимит?

Ако се опиташ да похарчиш повече от кредитния си лимит, картата ти ще бъде отхвърлена и няма да можеш да извършиш покупката. 

Другият вариант е да получиш наказателни такси, в случай че изразходиш сума над отпуснатия кредитен лимит. 

Как да увеличиш кредитния си лимит или да го намалиш?

Ясно е, че всеки иска да разполага с повече пари. Ето защо, финансовите институции предлагат възможност да заявиш увеличение. Знаеш ли обаче, че някои финансови институции ти дават възможност и да го намалиш?

Вероятно се чудиш защо някой би искал да намали кредитния си лимит. Ще разкажем и за това. Да, има ситуации, в които намаляването на кредитния лимит е логичен ход.  

Нека разгледаме в какви ситуации е подходящо да коригираш размера му.

Увеличаване на кредитен лимит

Можеш да поискаш увеличение на кредитния си лимит, когато искаш да разполагаш с повече средства. Разбира се, подходящо е да действаш по този начин, ако имаш финансова култура и възможности да плащаш задълженията си в гратисния период, ако имаш такъв или в посочените в договора ти за кредитна карта. 

Доходите, както казахме са един от факторите, определящи лимита по картата. Ето защо, ако получиш увеличение на заплатата и искаш - подходящо е да поискаш увеличение. 

Важно 

Както вероятно знаеш, кредитната карта може да се изплаща по два начина: 

  • Възстановяване на изцяло използваната сума плюс натрупаните лихви
  • Плащане на минимална погасителна вноска

Първият вариант винаги е препоръчителен, а за втория трябва да имаш нещо предвид. Кредитният лимит може да повлияе на размерът на минималната погасителна вноска. 

Точно така. Някой картоиздатели определят минималната сума като процент от одобрения лимит. Това означава, че колкото по-висок е лимитът ти, толкова по-висока ще бъде и тази сума. 

Други финансови институции пък я изчисляват като процент от използваната сума. В тези случаи, лимитът ти не играе роля. 

Имай предвид този детайл и провери условията по твоята кредитна карта, преди да поискаш увеличение на кредитния си лимит.

Намаляване на кредитен лимит

Тръгваш с идеята за отговорно управление на финансите, но нещо се случва и не успяваш да се справиш. 

В тези моменти, намаляването на лимита или напълното закриване на кредитната карта може да бъде подходящо, когато имаш множество задължения към няколко институции и редовно пропускаш плащания. 

Имай предвид, че ще можеш да я закриеш, когато изплатиш всичките си задължения по кредитната карта.

Не подценявай силата на финансовата свобода - кредитният лимит може да ти даде свобода, но и да ти създаде затруднения.

Определяй сумата, от която наистина имаш нужда и можеш да си позволиш. По този начин ще се предпазиш от прекомерни разходи, което може да доведе до забавяне на плащания и съответно - влошаване на кредитната история. 

Както виждаш, зад понятието кредитен лимит се крият много фактори, с които е добре да си запознат, за да изградиш добра финансова култура. От там и добро финансово бъдеще. 

Лимитът е максималната сума, с която разполагаш по кредитната си карта. Той се определя от издателя на кредитната карта спрямо твоята кредитоспособност.

Процедурите за увеличаване на лимита по кредитната карта са различни при различните издатели, но в общия случай е достатъчно да се свържеш с картоиздателя си. Разбира се, финансовата институция ще прецени дали отговаряш на изискванията за повишаване на кредитния лимит.

За да контролираш ефективно използването на кредитния си лимит, важно е да си определиш личен такъв и да го спазваш. Също така, редовно проследявай трансакциите и разходите. По този начин ще можеш да оптимизираш бюджета си - без да харчиш прекомерно.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш