Кандидатствай Вход
Защо лимитите на кредитните карти са важни и полезни за потребителите?

Защо лимитите на кредитните карти са важни и полезни за потребителите?

В днешната статия от блoга на Бяла Карта ще поговорим за една много важна тема по отношение на кредитните карти. Тя е свързана с кредитните лимити, или максималното количество средства, което можеш да използваш посредством дадена кредитна карта за определен период от време.

Все още доста потребители не разбират защо се поставят подобни кредитни лимити и ги възприемат само като ограничителна административна мярка, която кредитните компании налагат в ущърб на своите клиенти.

Истината обаче е съвсем друга. Основната функция на кредитните лимити е именно да предпазват потребителите от неразумни харчове, които биха им създали бъдещи проблеми във финансов план. 

По-надолу в текста ще научиш кои са основните ползи и преимущества за теб от наличието на разумен кредитен лимит по картата ти.

Защо лимитите на кредитните карти са важни и полезни за потребителите?

Минимизиране на риска от задлъжняване 

Това е може би най-голямото предимство за притежателите на кредитни карти от лимитите. 

Когато човек няма особен опит с използването на кредитна карта, е възможно да бъде склонен към някои неразумни покупки и харчове. Неразумни покупки и харчове, които обикновено се правят без даване на сметка, че впоследствие трябва да бъдат покрити. 

Кредитните лимити на кредитните карти поставят една разумна горна граница на съответните харчове, възпрепятствайки достигането им до нива, които впоследствие биха предизвикали проблеми и затруднения за потребителя във финансов план.

Освен това, понякога минималната погасителна вноска може да се определя като процент от кредитния лимит. Колкото по-висок е той, толкова по-голяма ще бъде твоята минимална вноска. Имай това предвид и проучи условията по твоята кредитна карта. 

Повишаване на кредитния рейтинг 

Като цяло кредитните лимити стимулират създаването на добри навици у притежателите на кредитни карти. 

Лимитите помагат на потребителя да е внимателен и отговорен по отношение на харчовете, които извършва в рамките на съответния период.  

А това несъмнено оказва положително влияние върху неговия кредитен рейтинг. Едва ли има нужда да ти обясняваме чак толкова подробно защо е важно да поддържаш висок кредитен рейтинг. 

Ще споменем само най-главното – високият кредитен рейтинг е фактор за одобрение и получаване на по-изгодни условия при кандидатстване за ипотечни и други кредити, както и за намиране на промоционални оферти при покупка на различни финансови и застрахователни продукти.

По-добри възможности за вземане на кредити

И като заговорихме за кредити, всъщност, лимитите по кредитните карти имат и пряко влияние върху възможностите на потребителя за одобрение за разнообразни типове кредити. 

Какво точно имаме предвид? Когато кандидатстваш за жилищен кредит например, банката би могла да се заинтересува от условията по кредитната ти карта. Ако забележи, че лимитът по кредитната ти карта е твърде висок, институцията определено ще бъде по-предпазлива по отношение на одобрението ти за кредит и договора по него. 

Прекалено високият кредитен лимит може да означава, че смяташ да използваш кредитната карта, за да изплащаш вноските си по кредита. А това не е особено изгодна и надеждна ситуация за банката, тъй като покриването на задълженията ти към нея на практика ще зависи от твоите отношения със съответната кредитна компания.  

Намаляване на рисковете от финансови измами 

Макар кредитните карти да са най-сигурният и надежден финансов инструмент, няма как да бъде на сто процента гарантирано предпазването от финансови измами. 

Разумните кредитни лимити обаче имат значително положително въздействие по отношение на сигурността. От една страна, те ограничават щетите в случай на попадане в непочтена схема, а от друга – намаляват цялостния риск от възникване на подобни ситуации. 

Все пак повечето недоброжелатели, които се занимават с финансови измами, биха се насочили към кредитни карти с по-високи лимити, за да имат по-голяма полза от реализирането на цялата схема, нали така?

По-сигурно използване на кредитната карта от членове на семейството 

Неведнъж сме казвали, че кредитната карта трябва да бъде използвана само и единствено от нейния притежател и от никой друг. 

Много хора обаче нарушават това правило, особено когато става въпрос за най-близките им, като например децата. 

Всъщност няма нищо толкова страшно в това понякога да преотстъпваш кредитната си карта на своя наследник, стига да си изградил у него необходимите отговорност и финансова дисциплина. 

В подобни случаи разумните кредитни лимити служат като допълнителна гаранция, че детето няма да допусне прекалено сериозни грешки при употребата на кредитната карта, които да ти костват големи главоболия впоследствие.

Кредитна карта Бяла Карта е най-подходящата кредитна карта за теб, ако нямаш опит с подобни финансови инструменти. 

Освен разумни кредитни лимити, кредитна карта Бяла Карта ще ти предостави още редица ползи и преимущества. 

Тя може да се превърне в твоята клубна кредитна карта, с която да се възползваш от специални отстъпки и намаления при пазаруване в широка мрежа от търговски обекти. 

В допълнение, Бяла Карта е международна кредитна карта, която е призната навсякъде по света и достъпна за използване на най-разнообразни места – от хотели и летища до агенции за коли, магазини, спортни центрове и т.н. 

С кредитна карта Бяла Карта няма да имаш такси при теглене на пари в брой на банкомати в България. 

Бяла Карта няма и такса за издаване и е с кредитен лимит до 3000 лева, за да можеш да покриеш всички разходи - от това да платиш своята застраховка помощ при пътуване в чужбина, но и да напазаруваш необходимите продукти за вечеря у дома. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш