Кандидатствай Вход
Защо се страхуваме от кредитните карти и как да го преодолеем?

Защо се страхуваме от кредитните карти и как да го преодолеем?

  • Бяла Карта
  • 05.02.2017
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 6563

Всеки е чувал ужасни истории с кредити, но дали те са основание да се плашим от ползването на кредитни карти? Много от проблемите с кредитни карти идват от това как се използват, а не от самите карти. Повечето страхове, свързани с кредитите обикновено могат да бъдат разсеяни като научим повече за самите тях.

Страх от надхвърляне на бюджета и влизане в дългове

Вярно е, че много българи имат по няколко хиляди в дългове по кредити. Истината е, че тези дългове са резултат от лично решение за прекалени разходи, а не са нещо присъщо на кредитните карти.

Напълно е възможно да използвате кредитна карта и да не задлъжнеете - просто трябва да сте достатъчно дисциплинирани, да купувате само това, което можете да си позволите и да си плащате сметката в пълен размер всеки месец без изключение. Като спазвате тези две правила, вие успешно ще избегнете риска от задлъжняване.

Страх да не развалите кредитния си рейтинг

Вашият кредитен рейтинг може да бъде променлив. За съжаление, много от потребителите имат неправилна представа за това, кое точно влияе на тяхната кредитна оценка. Тази заблуда може да предизвика ненужен страх от кредитни карти. А всъщност, ако се използват правилно, те могат да помогнат за изграждането на солиден кредитен рейтинг.

Вярно е, че злоупотребата с кредитна карта - да теглите големите баланси и плащате със закъснение - може да навреди на вашия кредитен рейтинг. Но отговорното използване като поддържане на нисък баланс и плащането навреме всеки месец - всъщност ще спомогне за изграждането на вашия кредитен рейтинг.

Страх от измами с кредитни карти

Случаите с измами с кредитни карти са се увеличили през последните няколко години, особено с развитието на интернет търговията и онлайн плащанията. Крадците имат свои начини за получаване на достъп до информация и ги използват за своя изгода. За щастие, кредитните карти в България непрекъснато стават все по-сигурни, така че е все по-трудно хакерите да получат достъп до вашите средства.

Страх от висока лихва

Кредитните карти като цяло, имат по-висок лихвен процент, отколкото други банкови дългове, включително потребителски заеми и ипотеки. Но също така, повечето кредитни карти ви предоставят възможността да избегнете плащането на лихва.

Повечето кредитни карти имат гратисен период, който позволява на картодържателя да изплати остатъка напълно и да избегне изобщо плащането на лихви. Той обикновено е около месец или малко повече. Така че когато направите следващата си покупка – отидете и бързо погасете вноската си, за да използвате с удоволствие кредитната си карта и занапред.

Страх от финансов капан

Някои хора смятат, че кредитните карти са трик на банките, за да накарат хората да направят дългове и да ги задържат. Кредитните карти са продукт, чрез който банките се надяват, ще генерират печалба, но ако знаете правилата, можете да избегнете така наречения „капан на задлъжняването“. Вие просто трябва да познавате стойността на кредитните си карти. Какви са условията, каква е сумата, колко може да похарчите и кога трябва да върнете парите. Също така трябва да поддържате бюджета си, за да избегнете натрупване на повече дълг, отколкото можете да си позволите да изплатите.

Страх от скрити такси

По закон се изисква от издателите на кредитни карти, да ви уведомяват за всички такси още в офертата, преди да кандидатствате за кредитна карта. Затова питайте служителите за таксите и внимателно четете документите, преди да ги подпишете. Ако все пак, вече сте получили картата си и ви се струва, че има нещо нередно, можете да хванете скритите такси като следите внимателно разпечатката на кредитната си карта. Можете са спрете някои такси, като се обадите на издателя на картата си, за да отмените тези услуги, които изискват такси.

Бяла Карта е без такси за издаване, преиздаване и обслужване. Също така е без такса при теглене на банкомати в България. Нашите служители са винаги на разположение да отговарят на вашите въпроси.

 И така – вие можете да преодолеете страха си от използване на кредитни карти.

Ако не използвате кредитната си карта, защото ви е страх от нея, може да навредите на изграждането на добър кредитен рейтинг. А чрез добър кредитен рейтинг ще можете да вземете по-големи заеми в бъдеще – за започване на бизнес, примерно. Или просто може да се наслаждавате на живота с покупки и екскурзии. Научете истината за митовете за кредитните картии така ще се научите да ги използвате по начин, който ще ви е само от полза.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш