Кандидатствай Вход
Защо се страхуваме от кредитните карти и как да го преодолеем?

Защо се страхуваме от кредитните карти и как да го преодолеем?

Всеки е чувал ужасни истории с кредити, но дали те са основание да се плашим от ползването на кредитни карти? 

Много от проблемите с кредитни карти идват от това как се използват, а не от самите карти. Повечето страхове, свързани с кредитите обикновено могат да бъдат разсеяни като научим повече за самите тях. 

В тази статия в блога ни ще разсъждаваме върху въпроса: защо се страхуваме от кредитните карти и как да го преодолеем. 

Страх от надхвърляне на бюджета и влизане в дългове

Вярно е, че много българи имат по няколко хиляди в дългове по кредити. Истината е, че тези дългове са резултат от лично решение за прекалени разходи, а не са нещо присъщо на кредитните карти.

Напълно е възможно да използваш кредитна карта и да не задлъжнееш - просто трябва да си достатъчно дисциплиниран, да купуваш само това, което можеш да си позволиш и да си плащаш сметката в пълен размер всеки месец без изключение. 

Като спазваш тези две правила, успешно ще избегнеш риска от задлъжняване.

Страх да не развалиш кредитния си рейтинг, ако използваш кредитна карта

Твоят кредитен рейтинг може да бъде променлив. За съжаление, много от потребителите имат неправилна представа за това, кое точно влияе на тяхната кредитна оценка.

Тази заблуда може да предизвика ненужен страх от кредитни карти. А всъщност, ако се използват правилно, те могат да помогнат за изграждането на солиден кредитен рейтинг.

Вярно е, че злоупотребата с кредитна карта - да теглиш големите баланси и плащаш със закъснение - може да навреди на твоя кредитен рейтинг, но отговорното използване като поддържане на нисък баланс и плащането навреме всеки месец - всъщност ще спомогне за изграждането на вашия кредитен рейтинг.

Страх от измами с кредитни карти

Случаите с измами с кредитни карти са се увеличили през последните няколко години, особено с развитието на интернет търговията и онлайн плащанията. 

Крадците имат свои начини за получаване на достъп до информация и ги използват за своя изгода. 

За щастие, кредитните карти в България непрекъснато стават все по-сигурни, така че е все по-трудно хакерите да получат достъп до вашите средства.

Кредитна карта Бяла Карта дава на своите потребители достъп до безплатен онлайн профил, в който могат да следят всички трансакции, както и да блокират и активират функции на картата - изцяло и частично.  

Това може да ти даде по-голямо спокойствие, че друг няма достъп до твоите пари или поне той ще бъде ограничен - дори при кражба или загуба на картата. 

Страх от висока лихва по кредитните карти

Кредитните карти като цяло, имат по-висок лихвен процент, отколкото други банкови дългове, включително потребителски заеми и ипотеки.

Но също така, повечето кредитни карти ти предоставят възможността да избегнеш плащането на лихва.

Повечето кредитни карти имат гратисен период, който позволява на картодържателя да изплати остатъка напълно и да избегне изобщо плащането на лихви. 

Той обикновено е около месец или малко повече. Така че когато направиш следващата си покупка – отиди и бързо погаси вноската си, за да използваш с удоволствие кредитната си карта и занапред.

Страх от финансов капан

Някои хора смятат, че кредитните карти са трик на банките, за да накарат хората да направят дългове и да ги задържат. 

Кредитните карти са продукт, чрез който банките се надяват, ще генерират печалба, но ако знаеш правилата, можеш да избегнеш така наречения „капан на задлъжняването“. 

Просто трябва да познаваш стойността на кредитните си карти.

Какви са условията, каква е сумата, колко може да похарчиш и кога трябва да върнеш парите.

Също така трябва да поддържаш бюджета си, за да избегнеш натрупване на повече дълг, отколкото можеш да си позволиш да изплатиш.

Страх от скрити такси

По закон се изисква от издателите на кредитни карти, да ви уведомяват за всички такси още в офертата, преди да кандидатствате за кредитна карта

Затова питай служителите за таксите и внимателно чети документите, преди да ги подпишеш. 

Ако все пак, получиш картата си и ти се струва, че има нещо нередно, можеш да хванеш скритите такси, ако има такива, като следиш внимателно разпечатката на кредитната си карта

Може да спрете някои такси, като се обадите на издателя на картата си, за да отмените тези услуги, които изискват такси.

Бяла Карта е без такси за издаване, преиздаване и обслужване. Също така е без такса при теглене на банкомати в България. 

Нашите служители са винаги на разположение да отговарят на твоите въпроси.

И така – можеш да преодолееш страха си от използване на кредитни карти.

Ако не използваш кредитната си карта, защото ви е страх от нея, може да навредиш на изграждането на добър кредитен рейтинг. А чрез добър кредитен рейтинг ще можеш да вземеш по-големи заеми в бъдеще – за започване на бизнес, примерно. 

Или просто може да се наслаждаваш на живота с покупки и екскурзии. Научи истината за митовете за кредитните карти и така ще се научиш да ги използваш по начин, който ще ти е само от полза.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш