Кандидатствай Вход
Какво е кредитен консултант и кога имаш нужда от него?

Какво е кредитен консултант и кога имаш нужда от него?

Информираността е ключова за отговорното управление на личните финанси. За съжаление, обаче, светът на финансите е необятен и трудно може да си максимално запознат с всички продукти на пазара и спецификите им.

Точно в тези моменти, в които всяко решение е важно за твоето финансово благополучие и информацията е ключова, консултацията с кредитен консултант може да бъде незаменима.

Има множество наложени митове около тази професия. Много хора смятат, че консултантите взимат големи комисионни, работят в интерес на финансовите институции, че не вършат работа и само взимат пари. Тези митове, обаче, произлизат от липсата на знание какво всъщност представлява тази услуга.

Ето защо, в тази статия в блога ти разказваме каква е точната функция на кредитния консултант и кога наистина имаш нужда от него. 

Нека разгледаме по-отблизо тази професия и как тя може да ти помогне да се ориентираш по-лесно в сложния свят на кредитите.

Какво прави кредитният консултант?

Приеми, че кредитният посредник е личен помощник в света на финансовите услуги. 

Той е този, който може да ти помогне да разбереш сложнте условия на различните кредитни продукти, да сравни офертите на множество банкови и небанкови институции и да намери за теб най-добрата оферта спрямо твоите нужди и възможности.

Разбира се, помощта на кредитен консултант може да ти посочи важни детайли, на които трябва да обърнеш внимание при избора на кредитен продукт.

Събирането и анализирането на цялата тази информация биха отнели много време. Работата на кредитния консултант е именно това - да ти спести време и усилия, като ти предостави експертна информация и съвети за всички аспекти, свързани с усвояването на кредита. 

Най-често хората се допитват до услугите на консултанти, когато теглят ипотечен кредит. Причината, вероятно, е обикновено по-големият размер на този тип заеми. 

Какво да очакваш от процеса?

Ключовите стъпки при работата с кредитни консултанти са насочени към оптимизирането на времето ти.

Ето какво можеш да очакваш от процеса по работа:

Първоначална среща

По време на първата среща или обаждане, целта на кредитния консултант е да се запознае с твоите нужди и да анализира възможностите ти. 

За целта, ще е добре да споделиш финансови цели, нужди и текущото си финансово състояние.

Когато има тази информация, кредитният консултант може да ти помогне да определиш точния вид и размер на кредита, който търсиш. Също така, ще подреди приоритетите ти по отношение на параметрите като лихвени проценти, срок за погасяване и други.

Събиране и проучване на информация за кредитни продукти

След първата среща, кредитният консултант използва ресурсите и знанията си, за да събере списък на различни кредитни продукти, които отговарят на твоите критерии.

Освен това, той анализира и сравнява различните кредитни оферти, като внимава за лихвени проценти, такси, условия за погасяване и други важни параметри.

Кредитна консултация и сравнение

След като направи анализа си, консултантът трябва да ти предостави най-добрите опции за теб. 

Също така, трябва да ти обясни всички предимства и евентуалните недостатъци на събраните опции, за да можеш да вземеш информирано решение.

Помощ в процеса по кандидатстване

Опитният кредитен посредник помага и в процеса на кандидатстване, включително за попълване на необходимите документи, изискуеми от кредитора.

Той финализира преговорите и е до теб през цялото време, за да ти спести грешки от невнимание, незнание или липса на време. 

При нужда, може да води преговори от твое име с банки или небанкови институции, за да получиш по-добри условия по заема си. Кредитният посредник често работи в партньорство с банки и небанкови финансови институции и има възможност да издейства наистина най-добрата оферта.

Обобщено накратко - кредитният консултант значително намалява времето и усилията, които би инвестирал в процеса за кредитиране, ако трябваше да правиш всичко самостоятелно.

Какви са различните услуги, предлагани от консултантите?

Кредитните консултанти предлагат широка гама от услуги, които включват, но не се изчерпват със:

  • Съдействие при избор на кредитен продукт, съобразен с нуждите ти;
  • Помощ при попълването на нужните документи;
  • Консултиране относно условията за получаване на кредит;
  • Съвети за оптимизиране на твоя кредитен рейтинг и др.

Тези услуги са насочени към осигуряване на максимална полза на клиентите през целия процес на кандидатстване и усвояване на кредита.

Не забравяй, че кредитните консултанти имат отговорността да защитават конфиденциалността на информацията, предоставена от теб.

Консултиране за кредити от банкови и небанкови институции

Кредитните консултанти могат да предложат условия и опции както от банковия, така и от небанковия сектор. Това дава по-голям избор, съобразен с твоите индивидуални потребности и възможности.

Ако имаш влошена кредитна история например, банков кредит може да не е опция за теб.

В повечето случаи подходът на банките е да предлагат по-ниски лихвени проценти и по-дълги срокове за изплащане. От друга страна, небанковите финансови институции са по-гъвкави от гледна точка на условия, бързина за одобрение и срок за изплащане на кредита.

При всички положения колкото повече оферти имаш „на масата“, толкова по-информиран избор ще можеш да направиш.

Кога имаш нужда от кредитен консултант?

Ако се чувстваш объркан от множеството продукти, предлагани на пазара в България, ако искаш да спестиш време и да знаеш, че ще получиш най-добрата оферта за кредит, кредитният консултант може да се окаже най-лесното решение за теб.

Ролята на кредитните консултанти е да ти предоставят необходимата подкрепа и съвети, които да ти помогнат да вземеш най-доброто решение.

Без значение дали искаш да намериш най-изгодната оферта за заем, имаш нужда от помощ при попълването на документацията или искаш да разбереш по-добре условията по кредитите, кредитните консултанти могат да бъдат ценен за теб ресурс.

Да, кредитните посредници могат да ти дадат предложение за всеки вид кредитен продукт, включително кредитни карти. 

Кредитният консултант не може да ти помогне в случаите, в които търсиш съвет за инвестиции или теми извън кредитните продукти.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш