Кандидатствай Вход
4 полезни факта за твоя кредитен рейтинг

4 полезни факта за твоя кредитен рейтинг

Кредитният рейтинг е един от основните фактори, който ще ти даде възможност да имаш стабилно финансово бъдеще. Те са изключително важни и не трябва да бъдат обвити в митове. 

Ето защо, в тази статия е блога ще ти разкажем какви са ползите от добрата кредитна история, както и ще ти дадем 4 полезни факта за твоя кредитен рейтинг.

Нека започне от там защо кредитният рейтинг е важен.

Всеки път, когато кандидатстваш за кредит или кредитна карта, кредитната история е едно от нещата, които финансовата институция проверява задължително.

Кредитната история дава информация на банката или кредитната институция за това доколко надежден кредитополучател ще бъдеш и ще можеш ли да изплащаш задълженията си коректно.

Информацията се взима от Централния кредитен регистър на БНБ и представлява отчет, в който се съдържат всички твои настоящи и минали кредити и евентуални забави по плащанията.

Наличието на влошена кредитна история може да е причина за отказ на кредитиране или предпоставка да ти бъдат предложени по-неизгодни условия по кредита като по-висока лихва или такси. 

Хората с влошена кредитна история имат по-голям шанс за одобрение от небанкови финансови институции, предлагащи т.нар. „бързи кредити“.

Това е така, защото финансовите институции - логично приемат потребителите с лошо ЦКР за по-високорискови и се застраховат.

Ето и 4 полезни факта за твоя кредитен рейтинг

Размерът на доходите ти не е от значение

По-високите доходи дават индикация на финансовите институции, че ще ти бъде по-лесно да обслужваш задълженията си коректно. 

И макар те не са част от кредитната ти история, но наличието на по-висок доход увеличава шансовете ти да получиш одобрение за заем.

Твоят кредитен рейтинг се определя на това как си обслужвал кредитите и кредитните си карти. Тази информация отчита твоята кредитоспособност пред банките. 

Кредитният рейтинг на твоя съпруг/а не оказва влияние върху твоя

Твоят кредитен рейтинг зависи само от теб и дава информация, както казахме, за минали и текущи кредити и забави. 

Имай предвид обаче, че ако кандидатстваш за заем с половинката си, финансовите институции ще вземат предвид кредитната история и на двама ви. 

Също така, ако станеш поръчител или солидарен длъжник на твоята половинка, начинът на обслужване на заема ще се отрази и на твоят кредитен рейтинг. 

Лошата кредитна история не те преследва завинаги

Това е нещо, което трябва да ти даде спокойствие. Нужно е само да имаш търпение. 

Информация за наличието на забави се пази в Централния кредитен регистър за срок от 5 години. Ето защо, дори и да си бил в трудна финансова ситуация преди време, това не означава, че винаги ще те преследва. 

Изплатените дългове оказват влияние

Ако нямаш никаква или имаш влошена кредитна история, можеш да използваш инструменти, които да ти помогнат да я изградиш или подобриш. 

Кредитните карти са такъв финансови инструмент. Когато вземеш карта, използваш я редовно и си изряден в изплащането на задълженията си, можеш да подобриш кредитната си история. 

Плащанията по кредитите и общата сума могат да бъдат сигнал за финансовите институции, че вече се справяш по-добре. Това може да ти помогне да получиш одобрение при нужда от финансиране или по-добра оферта за кредит.

Ползите от наличието на добра кредитна история са много. За да изградиш своята и да поддържаш добрия си рейтинг, трябва да подхождаш отговорно към задълженията си.

Старай се винаги да мислиш няколко хода напред и да предвиждаш ситуациите и възможностите си. 

Следвай тези съвети, за да поддържаш твоя кредитен рейтинг в добра форма:

  • Не тегли кредити, за да купуваш неща, които не можеш да си позволиш.
  • Когато определяш размера на вноската, придържай се към правилото тя да не надвишава 20% от бюджета ти.
  • Избирай изгодни финансови продукти, които отговарят на нуждите ти.
  • Винаги плащай задълженията си навреме.
  • В случай, че изпиташ финансово затруднение, свържи се с финансовата институция и разбери дали има възможност да бъдат предоговорени условията по кредита ти.
  • Търси възможности да направиш заема си по-изгоден. Ако например има тенденция в спад на лихвите по заемите и ти се окажеш с по-неизгодна оферта, помисли за рефинансиране на кредита. 

Кредитната история дава информация на банката или кредитната институция за това доколко надежден кредитополучател. Информацията се взима от Централния кредитен регистър на БНБ и представлява отчет, в който се съдържат всички твои настоящи и минали кредити и евентуални забави по плащанията.

Основните фактори, които влияят върху кредитната ти история са плащанията по кредити и заеми (включително закъснения и неизплатени сметки), както и общата сума на дълга ти.

Можеш да работиш за подобряване на кредитната си история като бъдеш изряден кредитополучател.

Ниският кредитен рейтинг може да доведе до затруднения в получаването на кредит от финансовите институции. Дори и да намериш кредитор, който да ти отпусне заем с лошо ЦКР, възможно е да получиш по-неизгодни условия.

Някои от най-честите грешки, които довеждат до намаляване на кредитния рейтинг, включват пропускане на плащания и закъснения с вноските.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш