Кандидатствай Вход
5 принципа за използване на кредитна карта

5 принципа за използване на кредитна карта

Когато има няколко кредитни карти, плащанията на вноските по всяка една от тях на края на месеца, би било голямо предизвикателство.

Виж някои съвети, които да ти помогнат да разбереш как да управляваш кредитните си карти, за да ги запазиш твои верни помощници в изграждането на добра кредитна история. Имай предвид, че ако се съсредоточиш в спазването на бюджет и изплащането на дълга, то финансовото ти бъдеще ще изглежда по-различно.

5 принципа за използване на кредитна карта

Плати най-малко минимума на всичките си карти

Винаги трябва да погасяваш най-малко минималните плащания по кредитните карти, независимо какви са. Плащането ти ще се счита за закъсняло, ако плащаш по-малко от минималната сума или пропуснеш минималното плащане. Късното погасяване на вноски има няколко последствия. Не само че ще бъдеш таксуван с такса за закъснение, а и лихвеният ти процент може да се повиши.

Подобно забавяне много често може да ти струва добрия кредитен рейтинг и да се отрази на безупречната ти иначе кредитна история. Всички банкови и небанкови институции имат достъп до ЦКР, за да правят справки и да докладват информация. Това означава, че веднъж попадне ли името ти там, то всички кредитори ще могат да видят, че си имал закъснения по кредит.

Еднократно закъсняло плащане в цялата ти кредитна история може да не причини много щети, но колкото повече нарушения имаш, толкова по-лошо ще се отрази на твоя кредитен рейтинг.

Деактивирай кредитните карти, които не ползваш

Тези пластики, които не ползваш, могат да навредят на твоя кредитен рейтинг и да генерират такси за поддръжка и други банкови такси.

Не забавяй плащане и не използвай целия си кредитен лимит

Всеки път, когато забавиш плащане по кредитната си карта, това „вдига червени знамена“ към настоящи и бъдещи кредитори. 

Това ги кара да се чудят дали можеш отговорно да се справиш с кредита. Възможно е да бъдеш таксуван с такса, ако не платиш в гратисния период или на падежната дата.

Високите салда трябва да доближават нулата

За да поддържаш добър кредитен рейтинг, трябва да запазиш балансите си по-близо до 0. Наблюдавай внимателно балансите, които са близо до кредитния лимит. Високите салда по кредитни карти са способни да наранят кредитния ти рейтинг. Съхраняването на балансите ни показва, че можем да се справяме отговорно с кредита и ще подобрим кредитния си рейтинг.

Изплащай първо високите лихвени проценти, а после по-ниските

Ако искаш да излезеш от дълга по-бързо, първо трябва да се съсредоточиш върху изплащането на кредитни карти, които имат високи лихвени проценти. Тъй като плащаш повече за финансовите такси при кредитни карти с висок лихвен процент, най-разумно е да платиш тези салда по-бързо, за да сведеш до минимум размера на лихвите, които плащаш.

Избери правилната кредитна карта

Каквото и да си говорим, колкото и старателно да използваш своята кредитна карта, ако тя не отговаря на нуждите ти - значи не е твоята карта.

Ето защо, важно е да избереш правилната кредитна карта за нуждите си. Ако предпочиташ да разполагаш с пари в брой, търси карта, която няма такса за теглене на пари от банкомати. 

В случай, че предпочиташ безконтактните плащания, подходящата карта за теб ще бъде тази, която няма такси за плащане на ПОС терминал или онлайн. 

Освен това, разбери какви са размерите на кредитния лимит по кредитната карта и прецени дали това те устройва. Имай предвид, че някои банкови и небанкови финансови институции могат да ти отпуснат по-нисък кредитен лимит, но във времето ще имаш възможност да го увеличиш.  

Разбира се, трябва да проучиш дали реално има тази опция и има ли такса за това. 

На коя кредитна карта да заложиш? 

Бяла карта ти дава шансове, които останалите традиционни карти трудно ще ти предложат. Бяла Карта се издава от Аксес Файнанс – небанкова финансова институция, която се фокусира върху осигуряване на финансова независимост на все повече българи в страната ни. 

Ако искаш да заявиш своята Бяла Карта, то не е задължително да работиш на трудов договор, можеш да си на свободна професия. 

За да вземеш своята Бяла Карта не са ти нужни десетки документи, а напротив – можеш да кандидатстваш за нея и само по телефон или онлайн. Лесно, бързо и удобно – това са факторите, които превърнаха Бяла Карта в едно от най-желаните средства за разплащане сред българите. 

Над 90 хиляди потребители се доверяват вече на иновативната Бяла Карта. Какви с ползите за тях? Безплатна доставка до посочен адрес, безплатно кандидатстване, при това дистанционно и получаване на нов изгоден метод за разплащания, който не носи минусите на банковите институции.

А едно от най-хубавите предимства, любими на клиентите, е това, че с Бяла Карта можеш да теглиш пари в кеш от банкомат, без да плащаш допълнителна такса за това. 

За разлика от другите кредитни карти, с Бяла Карта ползваш отпуснатите ти средства по всяко време, без да се ограничаваш само за плащания на ПОС терминал или само онлайн разплащания. 

Ако трябва да закупиш артикул с пари в брой, просто трябва да намериш банкомат и на българска територия, нямаш никакви допълнителни такси върху изтеглената сума – единствено лихвеният процент. 

Затова може да си спокоен като потребител, че ако имаш нужда от нея – то тя е на твое разположение 24/7.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш