Кандидатствай Вход
Как да получиш кредитна карта с лош кредит?

Как да получиш кредитна карта с лош кредит?

Кредитните карти са удобен инструмент, който се използва от много хора. За разлика от една дебитна карта, за кредитна се изисква добра кредитна история

Какво правиш, ако имаш лоша кредитна история? Как да получиш кредитна карта с лош кредит? Ако си задаваш този въпрос, тази статия в блога ни е за теб. 

Хората, които имат влошен кредитен рейтинг имат значително по-малко опции да получат финансиране от банкови и небанкови финансови институции

Това е така, защото кредитната история е един от факторите, определящ платежоспособността на кредитоискателите. Съответно, когато тя не е добра - лицето може да не отговори на изискванията на финансовата институция. 

Изисквания за кандидатстване за кредитни карти

Добре е да знаеш, че може да се окаже, че вземането на кредитна карта с лошо ЦКР от банка е по-трудно отколкото да вземеш от небанкова финансова институция. Причината се крие в изискванията към картодържателите.  

Различните банки и небанкови финансови институции, които издават кредитни карти имат свои изисквания. Преди да кандидатстваш за някоя, трябва да се запознаеш с тях и условията за използването на самия продукт. 

И все пак, за да ти дадем насоки, виж най-честите условия, на които кредитоискателите трябва да отговарят, за да получат одобрение за кредитна карта:

  • Да работят на постоянен трудов договор
  • Да имат навършени 21 години
  • Да имат доказуеми доходи
  • Да имат добра кредитна история

Тази информация ще ти помогне да се ориентираш кой продукт е подходящ за теб, ще имаш ли привилегии и най-важното, ще можеш ли да получиш кредитната карта, когато имаш лош кредит. 

Според споменатите по-горе изисквания, когато имаш лош кредитен рейтинг, нямаш шанс за одобрение за кредитна карта, нали? Е, на пазара обаче има и друг вид карти като Бяла Карта.

Бяла Карта се стреми да направи финансирането достъпно за повече хора и затова дава шанс за одобрение на хора с влошена кредитна история. Можеш да оцениш своя шанс за одобрение в нашия Бяла Карта калкулатор.

Защо кредитният рейтинг е важен?

Кредитният рейтинг е основен фактор, оценяващ кредитоспособността на физическите лица. 

Данни за твоя кредитен рейтинг се пазят в Централния кредитен регистър на БНБ за срок от 5 години. Дали кредитната ти история ще бъде добра или лоша зависи от това дали редовно си погасявал задълженията си по кредити, кредитни карти или имаш забави.

Освен фактор за взимане на решение от финансовите институции, кредитният рейтинг може да определи и цената на заема ти. Хората с лошо ЦКР може да получат по-неизгодни условия, по-висок лихвен процент по заемите си и кредитните карти и други. Причината за това е по-големият риск, който финансовите институции поемат с този клиент.

Начини за получаване на кредитни карти с лош кредитен рейтинг

Както казахме, дори и да имаш влошена кредитна история, има вариант да получиш одобрение за кредитна карта. В подобни ситуации те съветваме да направиш проучването си, но и да включиш в него небанковите финансови институции. 

Добра опция може да бъде Бяла Карта - тя няма такса за кандидатстване, за издаване, при теглене на пари от банкомати в Европейския съюз, както и годишна такса за обслужване. Последното означава, че ако не я използваш, няма да натоварваш бюджета си излишно. 

Бяла Карта дава шанс за одобрение на хора с влошена кредитна история. В началото можеш да получиш по-нисък кредитен лимит. С времето, ако си изряден кредитополучател ще можеш да заявиш желанието си за увеличаването му.

Всъщност, използването на продукт като кредитна карта или кредитна линия, може да ти помогне да подобриш кредитния си рейтинг. Това пък може да ти даде възможността да получиш потребителски кредит, ипотечен кредит и други и да финансираш по-големи нужди. 

Ако получиш кредитна карта с лош кредит, не пропускай плащане и изплащай задълженията си редовно и изцяло. Макар това да не изтрива кредитната ти история от ЦКР, може да е положителен знак за финансовите институции, че вече си потенциално добър кредитополучател. 

За да подобриш кредитната си история, можеш да започнеш с изрядното изплащане на текущите си задължения. След което, можеш да потърсиш кредитна карта, която да дава шанс за одобрение за хора с влошена кредитна история. Дори и да получиш одобрение за минимален лимит, с времето ще можеш да го повишиш - стига да докажеш, че си изряден кредитополучател.

Условията на финансовите институции могат да варират. Може да бъде необходимо да имаш постоянен трудов договор, да имаш поръчител и друго. Ако пък получиш одобрение, може да ти бъдат предложени по-висока лихва, различни такси и т.н. Причината за това е по-високият риск, който финансовата институция поема.

Най-добрата кредитна карта е тази, която максимално се доближава до твоите нужди, финансови възможности и начин на потребление. Когато избираш - сравнявай лихва, годишни и месечни такси, такси при теглене на пари от банкомати, бонуси и други.

1 Коментар



Ваня преди 1 година | 2

Много полезно! Браво!


Кредитна карта, с която имаш, когато искаш