Кандидатствай Вход
Защо не бях одобрен за кредитна карта – 6 възможни причини

Защо не бях одобрен за кредитна карта – 6 възможни причини

Този въпрос си задават немалко съвременни потребители, на които им е отказана възможността да се възползват от ежедневния комфорт и преимуществата, носени от въпросния финансов инструмент.

Ако и ти попадаш в съответната група потребители, настоящата статия от блога на Бяла Карта е точно за теб. 

Ще получиш полезни съвети за това как да увеличиш значително своите шансове за одобрение при бъдещи опити. В следващите редове ще дадем отговор на този и още няколко въпроса. 

Защо не бях одобрен за кредитна карта - 6 възможни причини?

Липсваща информация 

Кредитните компании по принцип изискват пълна и подробна информация от кандидатстващите за техните продукти.

В това число адрес, настояща работа, доходи и т. н. В случай, че си пропуснал да попълниш някое от задължителните полета, е напълно нормално кандидатурата ти да бъде отхвърлена и да трябва да започнеш процеса отначало.

За да не се допускат подобни грешки е препоръчително подаването на заявления онлайн (през интернет). Обикновено системата не ти дава да изпратиш съответното заявление за кандидатстване, докато всяко от изискуемите полета не бъде попълнено по съответните критерии.

Възрастови ограничения

Лица под 18 - годишна възраст не могат да бъдат притежатели на кредитни карти. Няма никакво значение дали съответните лица вече работят или пък имат сигурен източник на доходи.

Единственият вариант е акаунтът да бъде на името на родител, а непълнолетното лице да се добави като упълномощен потребител. 

Макар и подобен вариант да е полезен от гледна точка създаването на финансова дисциплина и чувство за отговорност у младите, той също така крие някои рискове.

Най-малкото защото всички грешки и лоши практики, свързани с използването на кредитната карта ще се отбелязват в кредитната история и ще влияят на кредитния рейтинг както на основния, така и на оторизирания потребител.

Доходите ти са твърде ниски

Кредитните компании имат изисквания за минимален доход, който понякога не обявяват публично. Въпросните изисквания са сред най-честите причини за отхвърляне на кандидатури. 

Ако смяташ, че е възможно доходите ти да са причина за негативния отговор ти препоръчваме да се свържеш със служители на съответната компания и да се опиташ да разбереш дали това наистина е така.

Освен това, колко пари взимаш е от значение и какви суми по кредита може да ти бъдат отпуснати. 

Това е в твой интерес, тъй като финансовите институции искат да знаят, че ще могат да получат парите, които са отпуснали обратно.

Също така помисли дали са налице доходи, които си забравил да посочиш в своята кандидатура - например доходи от свободна практика, отдаване на помещения под наем, земеделски ренти и т.н.

Не се задържаш много на една и съща работа

Ако прекалено често сменяш своята работа и като цяло не можеш да се задържиш дълго в дадена фирма, кредитните компании биха могли да те възприемат като потенциално рисков кандидат.

Такава биография влияе негативно и върху твоето професионално развитие, тъй като бъдещите ти работодатели няма да гледат на теб като на сериозен и отговорен служител, на когото е възможно да се разчита.

В този смисъл трябва да се постараеш да промениш тенденцията и да увеличиш периодите на своята „уседналост“ на едно и също работно място.

Наличие на значителни дългове

Колкото по-големи са настоящите ти дългове, толкова по-трудно може да бъде да получиш одобрение за кредитна карта. 

Така че си състави план за постепенно изплащане на въпросните дългове, започвайки от тези, които ти костват най-значителни лихви и плащания.

Важно е месечните вноски, отиващи за изплащане на дългове и заеми, да паднат под 36% от доходите, които получаваш.

Бюджетиране

Възможността за добро планиране на разходите през месеца винаги е добра идея. Подобен ред в личните финанси е ключово условие за всякакви по-сложни и следващи стратегии. Една от най-големите ползи е, че имаш по-ясна картина на разходите си. Виждаш кои са неотложни и от какво можеш да спестиш, за да го използваш за намаляване на дълговете.

Рефинансиране

Рефинансирането е опция, която най-често представлява предоговаряне на условията по даден кредит чрез покриването му с друг, който е по-изгоден. Да речем например, че имаш твърде високи месечни вноски. Можеш да изтеглиш друг заем - от същата или друга институция - който е с по-изгодни такива, за сметка на по-продължително време за изплащане например. 

Рефинансирането може да е кандидатстване за по-голяма сума от тази за дълговете или обединяването на два или повече заема в един.

Как да намалиш дълговете си по-бързо?

Наличието на дългове само по себе си носи куп рискове. В това число са не само такива за финансовата ви стабилност, но дори и чисто психически - като напрежение и стрес. Затова и колкото по-скоро бъдат изплатени, толкова по-добре.

Един от най-добрите начини за намаляването на прекомерната задлъжнялост е тази с директното изплащане на дълга, колкото се може по-скоро. По този начин може да се намали сумата, която би платил за лихва, застраховки и т.н. 

Сред добрите стратегии за изплащане на дългове са т.нар. метод "Снежна топка" и "Лавина". Накратко, при първия метод се концентрираш върху пълното изплащане на най-малкия дълг, а при втория метод - приоритетен е заемът с най-висок лихвен процент. 

В различните ситуации, всяка от тези стратегии може да бъде полезна. 

Грешки в кредитния отчет

Не забравяй, че кредитните отчети се изготвят от хора и няма никаква застраховка срещу допускането на грешки в тях.

От тази гледна точка, при съмнение - не пропускай да провериш въпроснияят кредитен отчет,, за да се увериш, че информацията в тях е точна и коректна.

Дори най-малката грешка в кредитния отчет може сериозно да понижи твоите шансове за одобрение за кредитна карта или друг заем. Кредитният отчет всъщност е твоята кредитна история. 

Как да направиш справка в Централния кредитен регистър?

Проверка в ЦКР е винаги добра идея, особено преди кандидатстване пред кредитна институция или когато имаш съмнения за грешка при отказ. Справките се извършват по от Българската народна банка и могат да бъдат извършени от всяко физическо лице.

След изпращане на заявлението в писмена форма по пощата, отговор може да бъде получен в 14-дневен срок. Цялата процедура е безплатна, а се заплаща само ако желаете да я ускорите и получите отговор в по-кратък срок, като повече детайли могат да бъдат намерени директно от сайта на БНБ.

Твърде много кредити

Друга причина за отказ би могла да бъде, ако имаш твърде много  кредити от различни финансови институции. Това може да сигнализира финансова нестабилност и да бъде повод за тях да ти дават отказ.

Система за оценка на финансовата институция

И не на последно място - всяка една финансова институция взима под въпрос множество фактори при отпускането на кредит и има собствена скоринг система. Ето защо, не винаги може да е ясна конкретната причина за отказ. При съмнение, може да се свържеш с финансовата институция и да поискаш причина за отказа. 

Понякога, ако получиш обратна връзка, можеш да разбереш за налични грешки в кредитен отчет например.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш