Кандидатствай Вход
Взимане на кредити от небанкови институции

Взимане на кредити от небанкови институции

Има моменти и месеци, в които заплатата не стига и имаш нужда от пари на момента – за ремонт на колата, за сметки или пък за кратка, но заслужена почивка. В тези ситуации, имаш възможност да заявиш заем от небанкова институция. Този тип кредитиращи институции са известни с бързината, удобството и достъпността, която предлагат.

Взимането на кредит от небанкова институция, може да ти спести време и да ти помогне да посрещнеш финансовите си нужди. Ако кандидатстваш за кредит онлайн – няма да се налага да посещаваш офиси и е възможно да си спестиш купища документи, тъй като при голяма част от тях, за да кандидатстваш ти е необходима само лична карта.

Преди да вземеш кредит от небанкова финансова институция обаче, важно е да се информираш какво представляват те и на какво е важно да обърнеш внимание. В тази статия в блога на Бяла Карта ти даваме няколко съвета, с които можеш да направиш информиран избор при теглене на кредит от небанкова финансова институция.

Какво представляват небанковите институции?

Небанковите финансови институции са най-често кредитни институции, които имат право да отпускат финансиране чрез кредитни продукти на потребителите. Както и банките, така и небанковите финансови институции подлежат на регулиране от Българска Народна Банка – БНБ и е необходимо да спазват всички закони и да следват регулациите.

В повечето случаи те предлагат т.нар. „бързи кредити“ на своите потребители, но на българския пазар има компании, които непрестанно разширяват портфолиото си от кредитни продукти и предлагат – потребителски кредити, кредитни карти и други. 

Небанковите финансови институции конкурират банките и обикновено, потребителите се обръщат към тях, когато имат нужда от по-малка сума пари и/или искат процесът да е максимално бърз и улеснен. Не малък фактор е и възможността, която този тип компании предлагат – кандидатстване само с лична карта.

Как се теглят кредити от небанкови институции?

Заявяването на кредит от небанкова финансова институция е лесно, удобно и бързо. Обикновено заявяването на кредит е изцяло онлайн от удобството на дома на потребителите. Това е голям плюс тъй като не е необходимо да бъдат подготвяни допълнителни документи, да се посещава банков клон и т.н.

Заявката се попълва за няколко минути, а след одобрение, парите се получават в офис или по сметка на потребителя.

Разбира се, част от бързите кредити онлайн, предоставят и възможност да бъдат заявени в офис на финансовата институция. Това също е добър вариант, ако имаш въпроси и искаш някой да ти съдейства с попълването на заявката.

Изискванията за кандидатстване за небанкови кредити са облекчени. В голяма част от  случаите може да кандидатствате само с валиден документ за самоличност и според изискванията на финансовата институция – определена възраст.

Това, което трябва да имаш предвид, когато кандидатстваш за кредит е кредитната ти история. Макар някои компании да дават шанс за одобрение, това може да се окаже пречка да получиш желаното финансиране.

Друг плюс са например кредитните карти като Бяла Карта, която е алтернатива и дава възможност на потребителите да я заявят изцяло онлайн, а при одобрение картата се доставя напълно безплатно до посочен от потребителя адрес. След което, той може да я използва, когато пожелае.

Защо е важно винаги да проверяваме условията?

Независимо дали планираш да вземеш пари на заем от банкова или небанкова финансова институция, от изключително значение е да се запознаеш добре с условията на кредита.  Винаги обръщай внимание на лихвите, ГПР, срокове за връщане, разбери и какви са таксите за закъснение, таксите за заявяване и т.н.

Прочети общите условия, които в повечето случай са достъпни на официалния сайт на небанковата финансова институция. Макар тази стъпка да отнема време, това е от изключително значение за твоята финансова култура и за отговорното управление на личните ти финанси.

В случай, че не разбираш някое от условията, свържи се с финансовата институция, задавай въпросите си и си записвай. Когато имаш цялата информация – спокойно можеш да анализираш ситуацията и да вземеш решение дали, от кого и заслужава ли си да вземеш заем до заплата например от небанкова финансова институция или банкова такава.

Информираният избор е най-добрият избор. Колкото по-наясно си със задълженията си, толкова по-малка е вероятността да изпаднеш в ситуация, в която изпитваш трудност да погасяваш задължението си.

Имай предвид, че достъпността и лесното заявяване на кредит от небанкова институция, не означава, че не трябва да подхождаш отговорно към задълженията си. Напротив – възползвай се от улеснените процедури, които тези компании предлагат както за заявяване, така и за връщане. 

На всеки може да се случи да изпадне в непредвидена ситуация и да няма възможност да плати някоя вноска по кредита си, информирай се.

Ако имаш забава – говори с кредитора си. Някои финансови институции могат да ти предложат възможност за рефинансиране на кредита ти. Навременната комуникация и проверка на възможностите, които се предлагат, могат да минимизират щетите по кредитната ти история.

Защо да теглим небанкови кредити или да вземем кредитна карта от небанкова финансова институция?

Небанковите финансови институции са важен сегмент в кредитирането, когато става въпрос за отпускане на по-малки суми пари. Изборът е твой.

Бързина, удобство, възможност да вземеш кредитна карта или бърз кредит без трудов договор, както и шансът да вземеш кредит с лошо ЦКР или бърз кредит за обединение на задълженията по други по-малки заеми. Всички тези характеристики дават уникални предимства на този сектор и клиентите се възползват от възможностите.

На пазара има и алтернатива на бързите кредити. Такава например е небанковата финансова институция Аксес Файнанс, която предлага на пазара Бяла Карта - този продукт е създаден с мисъл за клиентите.

Това е международна карта, която е с лимит от 100 до 5000 лева и без такси за кандидатстване, издаване и без годишна такса за обслужване. Кредитна карта Бяла Карта дава на потребителите удобството да разполагат със средства, в рамките на одобрения им лимит – винаги, когато пожелаят.

 

Кандидатстването е само веднъж и при одобрение, картодържателите могат да използват картата както намерят за необходимо. Необходимо е единствено да погасяват изцяло задълженията си в посочените в Договора си за кредит срокове.

Уникалното предимство на Бяла Карта пред банковите карти е гъвкавостта, по-лесният достъп до нея и липсата на стандартни такси, които могат да оскъпят продукта допълнително.

Независимо какъв тип кредит или кредитна карта ще избереш, важно е да направиш добра сметка колко точно можеш да си позволиш. Преди да направиш заявка, потърси всички възможности онлайн. Използвай кредитен калкулатор, с който да сравниш условията и т.н. Колкото по-информирани решения взимаш, толкова по-вероятно е да поддържаш и/или надградиш финансовата си стабилност.

Не забравяй, че когато планираш да изтеглиш кредит е добре да си направиш сметка дали ще можеш да го изплащаш без да утежняваш бюджета си. Тегли кредити, когато имаш някаква финансова стабилност, направил си необходимите проучвания и калкулации и в случаите, в които имаш нужда.

За да кандидатстваш за кредит, трябва да попълниш онлайн заявка, да заявиш по телефон или да посетиш офис на израния кредитор. След като предоставиш цялата необходима информация и документи, финансовата институция ще разгледа твоето заявление и ще ти даде становище.

Обикновено се изискват основни документи като валидна лична карта. Всички други необходими документи зависят от изискванията на кредитора. Може да е нужно да предоставиш документ за доходи, семейно положение и други.

Разглеждането на документите за кредит може да отнеме от няколко часа до няколко дни. Какъв ще бъде срокът зависи от типа финансова институция и вида на израния от теб кредит.

Времето за одобрение на кредита също може да варира в зависимост от финансовата институция и вида на кредита. При по-малки потребителски кредити или онлайн заеми, одобрението може да стане в рамките на няколко часа до един работен ден. За кредити с по-голям размер като ипотечните, процесът може да бъде по-дълъг.

Срокът за получаване на сумата след одобрение на кредита зависи от финансовата институция и избрания метод за изплащане. Може да отнеме от няколко часа до няколко дни.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш