Кандидатствай Вход
Каква е разликата между дебитна и кредитна карта?

Каква е разликата между дебитна и кредитна карта?

  • Бяла Карта
  • 23.10.2016
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 12239

Можеш да си представиш дебитната карта като начин непрекъснато да имаш достъп до парите в банковата си сметка. С нея получаваш пари в брой от банкомат, плащаш в магазините или пазаруваш онлайн. При всяко теглене или покупка банката автоматично взема сумата от твоята сметка. Основна разлика с кредитните карти е, че разполагаш само с парите в сметката си и нито лев повече.

Дебитните карти могат да се издават само от банки, като условията за използване и таксите зависят от конкретната банка и оферта. Много е важно да се запознаеш с всички услуги, за които ще трябва да плащаш – за теглене от банкомат, за плащания чрез ПОС терминал или онлайн. Важно е да провериш какви са тарифите за транзакции в чужбина. За да си издадеш карта, трябва само да имаш разплащателна сметка. Издаването обикновено е лесно, защото няма процедури за кандидатстване и одобрение, както при кредитните карти.

Кредитната карта предлага много по-широки възможности за потребителите. Можеш да си я представиш като добър приятел, който винаги е до теб, за да ти даде пари назаем, когато ти потрябват.

Много хора се страхуват да използват каквато и да е кредитна услуга, но ако се запознаеш добре с условията и използваш картата си разумно, няма да имаш поводи за притеснение. Показателна е тенденцията все повече хора да си издават кредитна карта, за да имат повече свобода при пазаруването на стоки и услуги.

С тази цел е създаден и нашият продукт Бяла Карта, който се наглася спрямо теб, за да отговори на индивидуалните ти потребности. Освен липсата на много страндартни такси, картата ти носи и много възможности за отстъпки в обекти в цялата страна и за пазаруване на изгодни цени в, специално създаден онлайн магазин, Белият магазин. Така в крайна сметка с използването на картата ще можеш да спестиш пари.

Кредитната карта предлага много по-широки възможности за потребителите. Можеш да си я представиш като добър приятел, който винаги е до теб, за да ти даде пари назаем, когато ти потрябват.”

При кредитната карта сумата, която харчиш, не се взема от банковата ти сметка. Тя се заплаща от издателя на картата – банка или друга финансова институция. След това трябва да върнеш парите в срок, определен в сключения договор. Най-често това са между 30 и 45 дни.

В договора е определен и кредитния лимит, с който разполагаш –максималната сума, която можете да получиш. Той се определя при кандидатстването за кредитна карта на базата на различни фактори, като най-важни са твоите доходи.

Днес банките и финансовите институции имат лесни процедури за кандидатстване и одобрение за кредитни карти. При Бяла Карта това може да стане онлайн или по телефона, като картата пристига на посочен от теб адрес.

Можеш да използваш кредитната карта за теглене на суми, за директни плащания или за онлайн пазаруване. Както и при дебитните карти, преди да сключиш договор, трябва да се запознаеш добре с всички условия. Най-важните въпроси са:

  • Какъв е лимитът на картата? Има ли лимит на ден, на седмица, за една транзакция?
  • Какъв е гратисният период – с колко дни разполагам, за да възстановя изхарчените пари, без да им се начисли лихва?
  • Какъв е лихвеният процент, който се начислява, ако закъснея с връщането на парите? Мога ли при пресрочено задължение да правя още покупки с картата?
  • Изисква ли се обезпечение за по-големи суми?
  • Какви са всички такси, които ще заплащам при използване на картата в България и в чужбина?

Най-често при теглене на пари от кредитна карта се начислява сравнително висока такса и се препоръчва тя да се използва само за плащания онлайн или през ПОС терминал. Но ако имаш Бяла Карта, няма да плащаш такса за теглене от банкомат в България. Освен това безплатно ще получаваш SMS за всяка своя транзакция, а таксите за използване на картата в чужбина са минимални.

Задължително е да се информираш и за сумите за издаване, преиздаване и поддръжка на картата. Те са нулеви за Бяла Карта, но това не е така при по-голяма част от офертите на пазара.

Издателите на карти предлагат и различни гъвкави схеми за погасяване на пресрочени задължения, които е добре да проучиш. Друг плюс на кредитните карти са сериозните мерки за защита в случай на загуба, кражба или злоупотреби при онлайн пазаруване.

„Но ако имаш Бяла Карта, няма да плащаш такса за теглене от банкомат в България. Освен това безплатно ще получаваш SMS за всяка своя транзакция, а таксите за използване на картата в чужбина са минимални.“

Използването на кредитна карта определя твоята кредитна история. Тя е важна, ако кандидатстваш за потребителски кредит, ипотека или друга финансова услуга. Ако си използвал разумно кредитната си карта, можеш да получиш много по-добри условия, отколкото ако нямаш такава. Дебитната карта, обаче няма ефект върху кредитната история.

Точно затова, трябва да помислиш при избора си на карта и предварително да пресметнеш всички изгоди, които дадена кредитна или дебитна карта може да има за теб.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш