Кандидатствай Вход
Кои грешки да не допускаш при плащане с кредитна карта? /част 1/

Кои грешки да не допускаш при плащане с кредитна карта? /част 1/

Кредитната карта определено те улеснява в пазаруването и регулирането на бюджета, стига да не правиш прекалено импулсивни покупки, разбира се. 

Всъщност, при правилното използване на кредитната карта, имаш реалния шанс да извличаш постоянни плюсове от нея и успоредно с това да подобряваш кредитния си рейтинг. Това са и двата фактора, които привличат все повече лоялни потребители на кредитните карти, защото всеки клиент се стреми да изгради добра кредитна история.

Бяла Карта е един от тези продукти, които не се предлагат от банкова институция и предоставят изключително много изгодни бонуси и отстъпки на всеки от картодържателите си. Като това съвсем не е единствената причина, потребителите на Бяла Карта да стават все повече. 

Всъщност революционната кредитна карта е абсолютно безплатна, ако не я използваш. Това означава, че няма допълнителни такси и разходи за обслужване. Можеш да се увериш сам, като заявиш своята Бяла Карта на телефон 0700 20 140 или онлайн.

Независимо, дали вече притежаваш кредитна Бяла Карта или тепърва ще кандидатстваш за нея, то е полезно да си запознат добре с правилния начин на използване на това разплащателно средство. По този начин ще можеш да избегнеш големите разходи и задлъжнялост, които могат да възникнат от безразборното харчене на големи суми от картата

Не забравяй, че кредитната карта служи не само да си купуваш любимите дрехи и обувки с нея или плащаш нови електроуреди. Кредитната карта има и една друга основна цел – да бъде най-доброто и изгодно средство за подобряване на кредитния рейтинг и за създаване на кредитна история. 

Именно тези два фактора определят твоя шанс да бъдеш надежден кредитополучател пред всички банкови и небанкови институции. Затова ние ти предлагаме кратко описание на грешките, които не бива да допускаш, използвайки кредитна карта.

Харчене на целия баланс по кредитната карта

Може би една от най-често допусканите грешки при плащане с кредитна карта е да изхарчиш целия си кредитен баланс.

В предишни материали сме те информирали, че това е една от практиките, които много хора допускат, вследствие на което задлъжняват твърде много на финансиращата компания. Освен че има опасност да не можеш да върнеш цялата похарчена сума в уречения срок, то подобно пазаруване не е добър индикатор за финансовата институция. 

Вече знаеш, че ако искаш да се докажеш като надежден и сигурен кредитополучател, е добре да използваш кредитната карта за малки суми, вместо за целия размер на кредитния баланс. И все пак ние ти напомняме отново – стреми се да не използваш абсолютно цялата сума от баланса си.

Теглене на пари в брой от банкомат

За разлика от твоята дебитна карта, таксите при теглене на пари от банкомат с банкова кредитна карта може да са по-големи.

Нека ти поясним, че тази практика не важи за Бяла Карта ти нямаш никакви допълнителни такси за теглене на суми от АТМ. Така че, ползването на кредитната карта за кеш съвсем не е грешка, ако си картодържател на Бяла Карта. 

Напротив – по този начин имаш още една удобна и лесна възможност да пазаруваш необходимите ти продукти и услуги, при това без да зависиш от ПОС терминали или онлайн магазини. Това е едно от любимите предимства на всички клиенти на Бяла Карта.

 

За разлика от иновативната Бяла Карта, обаче банковите кредитни карти съвсем не осигуряват този лукс. Лошата новина при тях е, че те са направени само за банкови и онлайн плащания. 

Причината е, че ако решиш да теглиш пари от банкомат с банкова кредитна карта, то ти ще заплатиш голяма такса и отделно лихва. И това оскъпява значително сумата, която използваш от картата. Затова повечето институции посочват ползването на кредитна карта за пари в брой, като основна грешка от повечето потребители. 

И на практика е вярно – ако си картодържател на банкова кредитна карта. Но, в случай, че използваш кредитна Бяла Карта, ти нямаш никакви притеснения, когато теглиш от АТМ. Чувствай се свободно да ползваш картата си както за онлайн разплащания, така и за плащания в брой.

Пренебрегване на ГПР

Много потребители избират кредитна карта, гледайки единствено лихвения процент. Това всъщност представлява грешка. Знаеш ли защо? Защото именно годишният процент на разходите или така наречения ГПР, се явява реалния размер на разходите, които имаш по кредитната карта. 

Това означава, че този процент е също толкова важен, колкото и лихвения процент. Имай предвид, че годишният процент на разходите включва не само лихвата по изтеглената сума, но и всички такси за поддръжка и обслужване, както и таксата за теглене на пари в брой. 

Именно затова, ако имаш банкова кредитна карта, то трябва да погледнеш внимателно стойността на ГПР. Дори и лихвата да ти изглежда изгодна, то допълнителните банкови такси най-вероятно ще оскъпят доста кредитната ти карта.

Така че, съветваме те,  когато сключваш договор да се интересуваш не само от самата лихва, но и от ГПР-то, което е посочено в споразумението между теб и институцията.

Пазаруване в несигурни онлайн магазини с кредитна карта 

Гарантирай си сигурност при пазаруване в интернет и винаги проверявай дали сайтът, в който искаш да правиш плащане е сигурен и достоверен. Най-малкото, което можеш да направиш преди да приключиш плащането е да провериш протокола за сигурност на сайта. Той трябва да бъде https. 

И все пак, ако видиш неправомерни плащания с твоята карта, обърни се към банката или небанковата институция, издател, за да предприемат необходимите мерки за защита на парите и данните ти. 

Предимството на повечето кредитни карти пред дебитни такива е фактът, че имаш право да оспориш неправомерни трансакции. Разбира се, това трябва да се случи в разумни срокове, според типа на вашата карта.

За да следиш удобно всички трансакции в интернет, мобилното приложение на Бяла Карта визуализира всички плащания. Същата и дори още по-подробна информация можеш да намериш и в индивидуалния си онлайн профил, който ти препоръчваме да създадеш още щом получиш картата си. 

Там ще можеш да блокираш и активираш функции на картата си, да плащаш задълженията си бързо и удобно, да вадиш извлечения и да получаваш още полезна информация за картата си. 

Помни, че до каква степен ще ти бъде полезна дадена кредитна карта, зависи изцяло от теб и виж още от често допусканите грешки при ползване на кредитна карта, в следващия ни материал.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш