Кандидатствай Вход
Отключи пълната сила на твоята кредитна карта

Отключи пълната сила на твоята кредитна карта

Кредитните карти са изключително удобен финансов инструмент, който може да ти помогне да изградиш добра кредитна история. Освен това те ти дават възможността да посрещаш неочаквани разходи и да имаш пари винаги, когато ти потрябват. 

Когато кандидатстваш за кредитна карта, трябва да си напълно наясно защо ти е необходима, коя е точната кредитна карта за теб и как да я използваш. 

В тази статия в блога ни ще ти разкажем за някои митове за кредитните карти и ще споменем основни грешки, които трябва да избягваш.

Освен това ти даваме няколко съвета, с които ще можеш да използваш кредитната си карта максимално.

Митове за кредитните карти

Мит: Когато избираш кредитна карта, гледаш само лихвения процент

Истина: Да, лихвеният процент е важен параметър, с който винаги трябва да си наясно. Кредитите и кредитните карти обаче може да имат други разходи, с които е важно да си наясно. 

Винаги търси информация за годишна такса, месечна такса, такса при теглене от банкомат, годишния процент на разходите и т.н. Когато си наясно с всички условия, ще можеш да избереш правилната кредитна карта за нуждите си. 

Мит: Нямаш нужда от кредитна, щом имаш дебитна карта

Истина: Има няколко основни разлики между кредитните и дебитните карти. Може би най-важната сред тях е, че с кредитна карта можеш да изградиш добра кредитна история. 

Твоята дебитна карта няма тази функция. Парите в нея са от личната ти банкова сметка и плащанията с нея не се отразяват в Централния кредитен регистър. Напомняме, че от там банковите и небанковите финансови институции получават информация за кредитния рейтинг на дадено лице. 

Мит: Добре е да плащаш само минималната погасителна вноска

Истина: Това не е точно така. Винаги е препоръчително да изплащаш цялата дължима сума плюс лихвите в определените в договора ти за кредит срокове. Това може да ти спести натрупване на лихви и такси по кредитната карта. 

Отключи пълната сила на твоята кредитна карта

Избери точната карта за нуждите си

Когато говорим за отключване на пълния потенциал на кредитната си карта, трябва да знаеш, че ако избраната от теб карта не е подходяща за нуждите ти, това не може да се случи. 

Нека вземем този пример - кредитната ти карта има бонус точки или други екстри при резервация на хотели в чужбина и купуване на самолетни билети, но ти не пътуваш или го правиш рядко. В тази ситуация ти няма да имаш възможност да се възползваш от тази привилегия. 

Същото може да се отнася и за други параметри на кредитната карта. Ако искаш да имаш кредитна карта, която да използваш само в непредвидени финансови ситуации - да кажем два пъти годишно - защо да плащаш годишна такса. 

В този случай, идеална може да се окаже кредитна карта като Бяла Карта, която няма годишна такса за обслужване. Така, ако не я използваш - няма да дължиш нищо. В същото време, на тя ще бъде на твое разположение винаги, когато имаш нужда. 

Възползвай се от предимствата на твоята кредитна карта

Всяка кредитна карта има различни предимства, с които трябва да се запознаеш предварително, за да можеш да се възползваш от тях. 

Ние обаче сме експерти по Бяла Карта и ти разкриваме 5 стъпки, с които да отключиш пълния й потенциал: 

  1. Създай си клиентски профил и регистрирай картата си в него - онлайн профилът в сайта на Бяла Карта ти дава възможност  да следиш извлеченията си с картата, да плащаш още по-бързо задълженията си онлайн, да блокираш и активираш функции на картата или изцяло, което да повиши нейната сигурност. Не пропускай да създадеш акаунт от ден едно, за да можеш да се възползваш от всички тези удобства. 
  2. Свали мобилното приложение на Бяла Карта - мобилното приложение на Бяла Карта прави потвърждаването на онлайн плащанията още по-лесно. В него можеш да следиш всяка трансакция, направена с картата и получаваш известия при използване. 
  3. Добави картата си към мобилния си портфейл - можеш да добавиш своята Бяла Карта в Google Wallet или Apple Pay. Това ти дава възможност да имаш достъп до картата си дори, когато пластиката не е у теб. Плащаш бързо и  удобно с телефона си. 
  1. Включи се в програмата „Печели с Бяла Карта“ - ако си фен на наградите, включвай се в лоялната програма на Бяла Карта. В нея трябва да поканиш приятел да кандидатства за Бяла Карта, а ако той бъде одобрен и подпише договор - ти получаваш 30 дни без лихва по твоята карта. Ако те заинтригурвахме, виж пълните условия на програмата
  2. Не пропускай промоционалните кампании - следи всички промоционални кампании на Бяла Карта, участвай и можеш да спечелиш страхотни награди.

Грешки с кредитни карти, които трябва да избягваш

Игнориране на задълженията по кредитната карта

Една от често срещаните грешки, които хората правят с кредитните карти е игнориране на факта, че трябва да платят задълженията си изцяло.

Да, много хора смятат, че плащането само на минималната вноска всеки месец е достатъчно, но истината е, че това може да натрупа лихви и такси, които да увеличат дълга ти.

Не приоритизираш разходите си 

Това е голяма грешка, която хората правят, когато преминават през финансови затруднения. Те използват кредитната си карта, за да поддържат предишния си начин на живот. 

Това обаче води до натрупване на дългове и потенциално може да срине кредитната ти история. 

Да, кредитната карта може да помогне във време на нестабилност, но е важно да бъде използвана разумно.  

Не прави тази грешка. Ако преминаваш през някаква криза, приоритизирай само важните разходи. Всичко, което може да отиде по-скоро към категорията „желания“ и не е нужда, трябва да бъде изключено. 

Независимо каква е твоята карта, важно е тя да отговаря на нуждите ти максимално. От теб се изисква отговорно отношение, когато я използваш и да потърсиш малко информация как, кога и къде да я изпозлваш. Спазвайки тези правила, гарантираме, че ще можеш да отключиш пълния потенциал на своята карта. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш