Кандидатствай Вход
7 от най-популярните митове за кредитните карти

7 от най-популярните митове за кредитните карти

Кредитните карти са удобен платежен инструмент, който е на пазара от дълго време и се използва активно от потребителите. Интересен обаче е фактът, че все още има митове, които върлуват около тях.

В тази статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ще се опитаме да ги разбием. Преди да развенчаем 7 от най-популярните митове за кредитните карти обаче, ще започнем от основното понятие, за да разясним какво всъщност представляват кредитните карти и какви са техните най-големи предимства.

За кредитните карти

Кредитната карта е вид финансов платежен инструмент, който позволява на потребителите да се възползват от предварително одобрен от финансираща институция кредитен лимит. С кредитна карта можеш да плащаш на ПОС терминал и онлайн, но също така и да теглиш пари в брой от банкомат.

Какъв ще бъде кредитния лимит на картата най-често се определя от кредитоспособността на потребителя, доходите, типа продукт и други.

Имат ли предимства кредитните карти?

Кредитните карти имат много предимства. Когато ги използваш отговорно, те могат да са полезен инструмент, с който да покриваш неочаквани разходи, да изградиш кредитна истори, да се възползваш от отстъпки и други. В зависимост какъв тип кредитна карта избереш, ползите и предимствата, с които ще разполагаш, може да варират.

За да избереш обаче коя е най-изгодната кредитна карта за теб, трябва да я съобразиш с твоя начин на живот и нужди.

Някои кредитни карти дават сигурност за парите ти в случаите, в които забележиш неправомерна транзакция. Компаниите могат да ти предложат възстановяване на средствата, ако можеш да докажеш, че дадено плащане не е извършено от теб.

Международните кредитни карти пък ти дават възможност да плащаш навсякъде по света. Кредитна карта Бяла Карта, например, е без такса при теглене на пари от банкомати в страните от Европейския съюз.

Това е голямо предимство, защото така знаеш, че можеш да разполагаш със средствата си, когато пътуваш в Европа и ще имаш възможност да си спестиш таксата при теглене. Освен това, няма да е нужно да носиш в себе си много пари в брой и да рискуваш да ги изгубиш или да ти ги откраднат.

Предимствата, които кредитните карти ти дават, не се изчерпват дотук. Ако обаче има неща около тях, които те притесняват и ти пречат да вземеш решението дали да кандидатстваш за кредитна карта, продължи да четеш.

Вярваме, че след като развенчаем 7 от най-популярните митове за кредитните карти, няма да имаш съмнения, че те са един изключително полезен финансов инструмент, който трябва да имаш в портфейла си.

Кои са най-популярните митове за кредитните карти?

Мит 1: Кредитната карта няма нищо общо с кредита

Истината: В действителност, кредитните карти са подобни на кредитите. Сумата по отпуснатият ти кредитен лимит от финансиращата институция подлежи на връщане спрямо условията на избрания от теб продукт. Кредитните карти, както и кредитите имат срок за погасяване, различни видове такси, лихви и т.н.

Мит 2: Няма значение дали ще плащаш само минималната дължима сума по кредитната си карта или цялото задължение

Истината: Този мит трябва да бъде разбит, за да управляваш финансите си по-добре. Истината е, че при плащане само на минималната дължима вноска е възможно да ти бъдат начислени допълнителни такси.

Преди да направиш избор дали да платиш изцяло задълженията си или само минималната вноска, запознай се добре с условията на институцията, издател на твоята кредитна карта.

Мит 3: Няма как да вземеш кредитна карта с влошена кредитна история

Истината: Ниският кредитен лимит e възможно да бъде причина за някои финансиращи институции да ти откажат одобрение за кредитна карта. Въпреки това, на пазара съществуват продукти, които са подходящи и могат да ти дадат шанс за одобрение за кредитна карта.

Както имаш шанс за отпускане на кредит с лоша кредитна история, така имаш шанс да получиш и кредитна карта с влошено ЦКР

Бяла Карта например, е кредитна карта, за която можеш да кандидатстваш дори да нямаш отлична кредитна история и имаш шанс за одобрение.

Мит 4: Лимитът на кредитните карти е фиксиран и не може да се увеличава

Истината: Това е един от най-големите митове около кредитните карти. Кредитните карти са гъвкав финансов инструмент, който се стреми да отговаря на нуждите на потребителите.

При Бяла Карта какъв ще бъде кредитния лимит зависи от кредитната история, доходите и други фактори. Ако в началото бъдеш одобрен за по-нисък кредитен лимит, само след 3 последователни месеца, в които си бил изряден кредитополучател, ще имаш възможността да заявиш  увеличение на лимита по твоята Бяла Карта.

Мит 5: Всички кредитни карти имат годишна такса

Истината: Това не е вярно. В зависимост от кредитната карта, която избереш е възможно да имаш годишна или месечна такса за обслужване.

Това не винаги е лошо, тъй като някои карти ти носят ползи, които могат да надвишават сумата, която трябва да платиш в края на годината. Разбира се, колко изгоден ще бъде кредитният продукт за теб, зависи от целта и потреблението ти.

Тук отново е важно да споменем, че при избор на кредитна карта, трябва да съобразиш продукта с начина си на живот. Това ще ти даде възможност да се възползваш максимално от предимствата.

На пазара обаче има и кредитни карти, които нямат годишна такса като Бяла Карта. Този тип продукт е подходящ избор за тези, които искат да имат резервен фонд. Ако не използваш картата си, не дължиш нищо.

 

Мит 6: Когато избираш кредитна карта, трябва да гледаш само каква е лихвата

Истината: Лихвата не е единственият важен параметър, на който да обърнеш внимание. За разлика от кредитите, кредитната карта е финансов инструмент, който е най-удобно и изгодно да използваш като заем до заплата, например.

В този случай, годишният лихвен процент не е от толкова голямо значение, защото при пълно погасяване на задължението ти за месеца в периода на падеж, ще трябва да платиш само начислената до съответния ден лихва или можеш да се възползваш от гратисния период, който някои кредитни карти имат.

Според нуждите ти, трябва да провериш и такси за плащане онлайн, такси при теглене на пари от банкомати, такси за обслужване и т.н.

Например:  Ако имаш Бяла Карта с кредитен лимит от 1000 лева и на 3-то число на месеца си използвал 100 лева от лимита си, то на 1-во число на следващия месец ще трябва да заплатиш използваните 100 лева главница плюс 27 дни по 0.12% от 100 лева.*

Стойността на натрупаните към 1-во число на следващия месец лихви по Бяла Карта ще са 3.24 лв. Цялата сума, която ще трябва да платиш за погасяване на използвания кредитен лимит ще е 103.24 лева.*

Мит 7: Кредитната карта е подходяща само за плащане на ПОС и онлайн

Истината: Предназначението на голяма част от кредитните карти е плащането на ПОС и онлайн, тъй като тегленията на пари от банкомати е възможно да имат по-високи такси и/или лихви. Този мит донякъде не е мит, но отново зависи от типа кредитна карта, който избереш.

Бяла Карта например е без такси при теглене на пари от банкомати в България и ЕС, което я прави подходяща при нужда от пари в брой. 

Независимо каква кредитна карта избереш, запознай се добре с условията и тарифата, и задавай въпроси, когато нещо не ти е съвсем ясно. Това ще ти помогне при управлението на парите ти/

*Параметрите на продукта са актуални към 06.2022 година.

Не, използвани правилно - кредитни картите не водят до дългове и финансови проблеми. Липсата на финансова култура, закъсняването с вноските по кредити или кредитни карти, несъобразяване с възможностите - това са част от факторите, които могат да доведат до натрупване на дългове и финансови затруднения.

Не, кредитните картите не са само за хора с висок доход. Финансовите институции предлагат различни видове кредитни карти, които са подходящи за различни хора. Има кредитни карти за студенти, кредитни карти за хора с по-ниски доходи, такива, които може да подходящи за хора в влошено ЦКР. Важно е да се избере карта, която отговаря на индивидуалните финансови нужди и възможности.

Плащането на сметките в срок и изрядното използване на кредитната ти карта, показват финансова отговорност и могат да имат положителен ефект върху твоята кредитна история.

Когато кандидатстваш за кредитна карта или кредит, търси легитимни финансови институции. Те не би трябвало да имат скрити такси. Трябва внимателно да проучиш условията, за да избереш правилната кредитна карта, която отговаря максимално на твоите финансови нужди и възможности.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш