Кандидатствай Вход
Защо да избереш потребителски кредит за покриване на нуждите си?

Защо да избереш потребителски кредит за покриване на нуждите си?

Потребителските кредити са популярен финансов инструмент. Този вид заеми могат да осигурят бърз достъп до средства, което позволява на много хора да си позволят продукти, услуги или да покрият изненадващи разходи при нужда. 

Много физически лица и семейства си задават въпроса “Защо да изберем потребителски кредит за покриване на нашите нужди?”. Както всичко останало, този вид финансово средство има своите предимства и недостатъци.

Когато избираш потребителски кредит или друг тип заем, винаги трябва да събираш максимално много информация. Ето защо в тази статия ще разгледаме причините, поради които изборът на потребителски кредит може да бъде изгоден вариант за всеки, който има нужда от финансова подкрепа.

Кои са причините да избереш потребителски кредит за покриване на нуждите си?

Възможност за получаване на по-голяма сума пари бързо и удобно

Едно от основните предимства на потребителските кредити е възможността да изтеглиш по-големи суми. Често те са в размер на/до няколко десетки хиляди лева и с тях могат да бъдат посрещнати както малки, така и големи нужди.

Друго тяхно предимство пред други видове заеми е това, че може да имат по-нисък лихвен процент и годишният процент на разходите също е в по-нисък размер.

Имаш възможност да реагираш, когато е необходимо

Потребителските кредити са предназначени да помогнат на хората да посрещнат своите финансови нужди. Те могат да бъдат полезен инструмент, когато трябва да реагираш бързо на неочакван разход или да се възползваш от някаква възможност.

Например, ако получиш предложение за работа в друг град, може да се наложи да смениш местоживеенето бързо. Това обаче ще означава, че трябва да помислиш за финансиране на наем за жилище, да намериш начин да си осигуриш средства за транспорт за вещите ти други. 

Потребителският кредит може да ти осигури средствата, от които се нуждаеш, за да покриеш тези разходи и да гарантираш, че ще се възползваш от възможността. Разбира се, това е една от множество ситуации, в които потребителският заем може да помогне.

Не правиш компромис със себе си

И накрая, изборът на потребителски кредит за покриване на нужди може да ти помогне да избегнеш компромиси с финансовото си благосъстояние. Потребителските заеми се предлагат с фиксиран погасителен план, което означава, че заемът трябва да бъде изплатен в определения срок.

Определеният срок ти дава възможност да планираш бюджета и разходите си, за да не навлизаш в излишни дългове. Това от своя страна ти дава по-голяма сигурност за финансовото ти състояние. 

Какви са негативите на потребителските кредити?

Когато става въпрос за потребителски кредити, добре е да знаеш, че те може да имат някои недостатъци като повечето изисквания и потенциално по-дългия процес по одобрение. 

Повече изисквания

За разлика от някои други форми на кредитиране, потребителските кредити може да имат по-строги изисквания към кредитоискателите. 

Това означава, че за да получат заем, потенциалните кредитополучатели може да трябва да имат отлична кредитна история и да работят на постоянен трудов договор. Друго изискване може да бъде да получават превод на работна заплата през сметка в банката.

Тези изисквания обаче могат да затруднят някои кредитополучатели и да представляват препятствие да получат необходимото финансиране

Процесът на одобрение

Освен това, някои потребителски заеми може да имат сравнително по-дълъг процес по одобрение и получаване на средствата. В някои случаи кредиторите може да изискват допълнително време за проверка на доходите, заетостта или друга финансова информация, което може да забави процеса на одобрение.

Това може да бъде недостатък, ако се нуждаеш от средства бързо, за да покриеш неочаквани разходи. Имай предвид, че тези недостатъци не са универсални и могат да варират в зависимост от заемодателя и вида на заема. 

Някои от банковите и небанкови финансови институции могат да имат по-облекчени изисквания или по-бърз процес на одобрение. При нужда от средства, важно е да определиш нуждите и възможностите си, да сравниш офертите, за да намериш най-добрия вариант. 

Как да избереш вид кредит?

Когато говорим за дефиниране на нуждите, размерът на сумата, за която да кандидатстваш, е един от основните фактори, които ще те насочат към определена финансова институция и тип заем.

Съществуват и други важни фактори, които ще ти помогнат да определиш какъв вид кредит ти е необходим. Ето и част от тях:

Определи какъв е точният размер на разхода

Преди да кандидатстваш за заем, направи подробен списък на разходите, които трябва да покриеш. 

Това може да включва например медицински сметки, ремонт на автомобила или ремонт на дома. Не забравяй да включиш всички пера, за да получиш точна оценка на сумата, за която да кандидатстваш.

Вземи предвид доходите си

Когато решаваш какъв да е размерът на кредита е важно да имаш предвид доходите си и колко реално можеш да си позволиш да изплащаш всеки месец

В идеалния случай, една месечна вноска по кредита ти не трябва да надвишават 30% от месечния доход. Това ще ти даде спокойствието, че можеш да изплащаш заема си без прекалено да натоварваш бюджета си.

Прегледай кредитната си история

Както описахме по-горе, твоята кредитна история ще играе важна роля при оценката дали ще бъдеш или няма да бъдеш одобрен за кредит. 

Потребителите с по-ниска кредитна история може да имат по-голям шанс за одобрение за кредит от небанкова финансова институция. Това може и да не им даде възможност да получат „да“, кандидатствайки за потребителски кредит от банка.

Вземи предвид лихвите и таксите

Не забравяй да вземеш предвид лихвите и таксите, свързани с кредита, когато определяш размера на кредита и избирайки финансовата институция. Важно е да знаеш какъв е общият разход по заема, за да се увериш, че можеш да си го позволиш.

Обмисли срока на заема

И накрая, вземи предвид срока на заема, когато определяш сумата на кредита. По-дългият срок на кредита може да доведе до по-ниски месечни вноски, но начисляването на повече лихви и такси през целия период. 

Като вземеш предвид тези фактори, можеш да определиш кредита, който е подходящ за нуждите и възможностите ти. И не забравяй - винаги сравнявай различните условия, за да намериш най-изгодният за теб потребителски кредит или финансов инструмент.

Защо и кога да избереш кредитна карта Бяла Карта като алтернатива на потребителския кредит?

Въпреки че потребителските кредити могат да ти осигурят нужните средства, понякога има логика да се възползваш от други финансови инструменти като кредитните карти например. Те дори биха могли да се окажат по-подходящ избор за теб в няколко ситуации.

Малки, краткосрочни разходи

Ако имаш нужда от по-малка сума пари покриване на текущи нужди и можеш да си позволиш да върнеш бързо - в рамките на сроковете, посочени в договора ти, то използвай кредитната карта, за да покриеш този разход. 

Казано иначе, няма нужда в този случай да теглиш потребителски заем. С кредитната карта можеш да имаш пари до заплата винаги, когато имаш нужда.

Спешни и неотложни разходи

Е, няма по-бърз кредит от вече одобрения, нали? Кредитната ти карта може да се яви като вече одобрен кредит, който стои в джоба ти и чака да бъде използван. Това я прави много подходящ избор при спешна нужда от пари за текущи нужди.

Особено когато говорим за Бяла Карта. Тя може да бъде много удобен инструмент, когато искаш да имаш „буфер“ при спешна финансова нужда, защото няма годишна такса за обслужване на картата. Това означава, че няма да натоварваш бюджета си излишно, но ще имаш възможност да я използваш, когато решиш.

Бяла Карта е с кредитен лимит до 5000 лева и е без такси при теглене на пари от банкомати в България и другите страни от Европейския съюз. Също така няма такси за плащане на ПОС и онлайн.  

За Бяла Карта можеш да кандидатстваш изцяло онлайн и без изискване за трудов договор, а също така имаш шанс да получиш одобрение при влошена кредитна история.

Можеш да избереш кредитна карта Бяла Карта, ако искаш да имаш възможност да реагираш бързо в определени ситуации - без да се налага да търсиш оферти за потребителски или други кредити.

Имай предвид, че ако ти трябва по-голяма сума пари или искаш да избереш фиксиран погасителен план, потребителският кредит може да бъде по-добрият вариант. 

Важно е внимателно да обмислиш нуждите си от заем и финансовото си състояние, преди да решиш кой вариант е подходящ за теб.

Не забравяй, че какъвто и кредитен инструмент да използваш, трябва да го правиш отговорно и според възможностите си.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш