Кандидатствай Вход
За какви покупки е подходящ потребителският кредит?

За какви покупки е подходящ потребителският кредит?

Потребителският кредит е вид заем, отпускан на физически лица за лично ползване, а не за бизнес цели. Той е популярен начин за финансиране на покупки и разходи, които потребителите може да не могат да си позволят по друг начин. 

Потребителският кредит е подходящ за различни покупки, а в тази статия ще разгледаме за какви покупки може да бъде използван. Допълнително ще дадем и няколко примера за това какво да не купуваш с потребителския кредит.

За какви покупки е подходящ потребителският кредит?

Ремонти на дома или проект за освежаване

Може би сред най-честите причини да бъде изтеглен потребителски кредит са именно проектите по обновление на дома. Независимо дали става въпрос за ремонт на кухнята, на банята или плащане за нов покрив, ремонтите у дома могат да бъдат скъпи, а понякога и неотложни. 

Потребителският кредит може да помогне да финансираш подобни проекти, без да ти се налага да посягаш към спестяванията си или да живееш в ситуация с течащ покрив, счупен шкаф или други подобни.

С помощта на потребителския кредит може да се разпределят разходите по проекта във времето, което ги прави по-управляеми и достъпни.

Закупуване на автомобил

Друга често срещана причина хората да теглят потребителски кредит е закупуването на автомобил. 

Много хора не могат да си позволят да закупят автомобил със събрани собствени средства, а имат нужда от такъв в ежедневието. Ето защо, в подобни моменти потребителският кредит идва на помощ и позволява да се финансира покупката, която да се изплати във времето. 

Това може да бъде особено полезно за тези, които се нуждаят от автомобил за работа или за други важни цели.

Разходи за образование

Образованието може да бъде скъпо и не всеки може да си го позволи. В същото време, то дава стабилна основа, която пък предполага по-добро финансово бъдеще. Ето защо, често потребителските кредити биват изтегляни, за да покрият разходи за обучения - включително такси за обучение, учебници и други образователни разходи.

Електроника и уреди

Този кредит може да се използва и за закупуване на електроника и уреди като телевизори, компютри и хладилници. Въпреки че това може да не бъде спешен и неотложен разход от съществено значение, наличие на тези уреди може да улесни ежедневието на всеки. 

С кредита за потребителски нужди може да се разпределят разходите за тези покупки във времето, вместо да се плащат наведнъж. По този начин се осигурява необходимият комфорт, но без да се натоварва излишно бюджетът. 

Кредит за сватба

Сватбите могат да бъдат значителен разход, за който често младите двойки нямат цялата необходима сума. 

Потребителският заем може да помогне да се финансира голямото и важно събитие, но трябва да се действа внимателно. Разходите трябва да бъдат добре планирани и според възможностите за погасяване на кредита

За какви покупки не е подходящ потребителският кредит?

Въпреки, че потребителският кредит може да бъде полезен инструмент за финансиране на определени покупки, важно е да отбележим, че има някои ситуации, в които не са удачен избор. 

Нека да разгледаме и няколко примера.

Ежедневни разходи

Като цяло не е добра идея да се използва кредит за финансиране на ежедневни разходи като хранителни стоки, бензин или дрехи. Това са разходи, които трябва да се предвидят в бюджета и да се плащат с пари в брой или с твоята кредитна или дебитна карта

Разчитането на потребителски или други кредити за тези разходи може да доведе до прекомерни разходи и натрупване на дълг, който е трудно да бъде изплатен.

Медицински разходи

Този вид разходи могат да бъдат скъпи и при нужда, потребителският кредит е сред първите идеи, които изникват. Важно е обаче да се отдели необходимото време за оценка на възможностите и офертите, след което да се направи план за реалните възможности. 

Рискови инвестиции

Силно непрепоръчително е използването на потребителски кредит и за финансиране на инвестиции, особено ако инвестицията е високорискова. Инвестиране с пари назаем може да доведе до значителни загуби, които да навредят на кредитната история и финансовото положение на кредитополучателя. 

Като цяло - важно е да се обмисля всеки разход, който ще бъде финансиран с кредит. 

Без значение за какъв заем става въпрос: 

  • Бързи кредити от банката или от небанкови финансови институции
  • Вземане пари на заем от приятел
  • Покупки с потребителски кредит
  • Използване на кредитна карта или друго.

В заключение, потребителският кредит е подходящ за разнообразни покупки. 

Важно е обаче потребителите да са наясно с няколко неща:

  • Възможно е да се наложи да извършат плащане за такси за обслужване;
  • Необходимо е да се справят с по-висока такса по лихвен процент от тази на банковите финансови институции;
  • Възможно да се наложи да покрият и някои други разходи по кредита.

Освен това е добре да се вземе под внимание, че повечето банки имат изисквания при кандидатстване за потребителски кредити. Примери за такива изисквания са кредитоискателите да са на постоянен трудов договор, както и превод на работна заплата да минава по сметка в банката на кредитополучателя.

Ето защо трябва да подхождаш отговорно при нужда от финансиране. Важно е да заемаш само необходимото и да имаш ясен план за погасяване на кредита в посочените в договора ти срокове.

В кои ситуации Бяла Карта може да ти помогне вместо потребителския кредит?

Въпреки че потребителският кредит, взет от банката, може да бъде полезен начин за финансиране на покупки и разходи, той може да не е най-добрият вариант. 

В някои ситуации условията на кредитната карта може да са по-добър избор. Такива примери са както някои ежедневни разходи като покупки на стоки и услуги с по-ниска стойност, така и покриване на разходи при спешна нужда от пари. 

Кредитната карта може да бъде сравнена с вече одобрен кредит, който стои в джоба ти и чака да бъде използван при възникнали текущи нужди.

Ако търсиш кредитна карта за реализиране на покупки и покриване на неотложни нужди, която да не натоварва бюджета ти, но и да ти бъде „финансов буфер“ при нужда, може да избереш Бяла Карта. Тя е без такса за обслужване на картата, което означава, че ако не я използваш, няма да ти струва нищо. 

Освен това не се налага да чакаш дълго за одобрение или да представяш купища документи за кандидатстване. 

Не е за подценяване и че Бяла Карта ти дава възможност за тегленето на пари в брой от банкомати в България и останалите страни от Европейския съюз без такси. С нея няма да имаш и такси при плащане на ПОС.  

Кредитният лимит на кредитна карта Бяла Карта е до 5000 лева, което я прави подходящ избор за тези, които искат да имат възможността да разчитат на допълнителни пари за текущи нужди.

Понякога дори да си пресметнал точната сума за покупка на стока или продукт, или да си предвидил разхода на ремонта, може да възникнат неочаквани разходи. В тези моменти, ако имаш кредитна карта Бяла Карта в джоба си - ще можеш да реагираш без проблем. 

В заключение, въпреки че потребителският кредит взет от банката може да бъде подходящ избор за финансиране на различни покупки, важно е да се обмислят всички възможности, преди да се вземе решение. 

Може да се окаже, че кредитната карта е по-добър вариант за финансиране в определени ситуации. В крайна сметка решението трябва да се основава на финансовото състояние и целите ти.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш